Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Lat. Prunus amygdalus; Sansk. VADAM

Već deset preko noći namočenih i oguljenih badema, čuvat će vaše zdravlje i vitalnost, ističu brojni ayurvedski tekstovi.

Pa kada zatim, ponukani tim tvrdnjama, krenete istraživati što u sebi sve krije taj sitan plod, shvatite kako su u narodu uvriježene izreke uvijek oslikavale jasne istine i kako ona – «sitan ali dinamitan», sasvim lijepo pristaje kao zoran opis ovoga ploda.

Sa čak 25% proteina u svome sastavu, badem pripada skupini onih namirnica koje osobito cijene pobornici vegeterijanske, veganske prehrane a ayurveda ističe njegovu snažnu ulogu u jačanju ukupne vitalnosti ali napominje i to kako badem ima vrlo visoku hranjivu hranjivu vrijednost u odnosu na orašaste plodove. No, je li badem orašasti plod? Botanički gledano nije, već se svrstava u koštuničavo voće kakvome pripada i plod marelice. Plod mu je obavijen sivo-zelenim usplođem koje ne koristimo ali zato itekako cijenimo sjemenku koja se nalazi u čvrstoj mu koštici.
Badem je bogat magnezijem, natrijem, kalcijem, željezom, fosforom, kalijem i cinkom. Sadrži selen, krom, jod te je bogat vitaminima B, C i E. Taj mali plod u sebi sadrži i značajne količine bakra, najznačajnijeg minerala koji sintetizira hemoglobin i pri tom pomaže pravilnoj apsorpciji željeza iz probavnog trakta. Bademi su kao namirnica dozvoljeni dijabetičarima, osobito bademovo brašno, u prvome redu zbog malog sadržaja ugljikohidrata i izvora kalija koji potiče izlučivanje inzulina. Zbog svojih brojnih vrijednih tvari, utjecaja na snaženje vitalne i mentalne snage, badem je povoljna i poželjna namirnica za sve, a osobito za djecu te osobe u rastu i razvoju.

LJEKOVITA SVOJSTVA BADEMA

 • TONIK ZA MOZAK
  Badem je izvor vrijednih nutrijenata koji potiču snaženje i rad moždanih stanica. Iz tog je razloga preporučen za korištenje osobama koje se izlažu intelektualnom naporu (učenicima, studentima....).
 • REGULIRA KOLESTEROL
  Redovita konzumacija badema pomaže povećanju razine gustoće lipoproteina (HDL), a smanjuje razinu lipoproteina niske gustoće (LDL), čime se učinkovito kontrolira razina kolesterola. (LDL kolesterol se još naziva i loš kolesterol ).
 • JAČA SRCE
  Nezasićene masti, proteini i kalij koji se nalaze u bademima, povoljno djeluju na rad srca i jačanje srčanog mišića. Vitamin E djeluje kao antioksidans i smanjuje rizik od srčanih bolesti dok magnezij pomaže u smanjenju rizika od srčanog udara. Isto tako, dobro je znati kako je badem i vrijedan izvor folne kiseline koja djeluje na smanjenje razine homocisteina, toksične supstance koja utječe na nastanak ugrušaka ali i na pojavu plaka u arterijama.
 • DJELUJE NA ZDRAVLJE KOŽE
  Tko god se zanima za ljepotu i zdravlje kože, odavno već zna koliko je badem cijenjen kao sastojak za njegu i liječenje. Lokalno, badem se u liječanju koristi za tretiranje i ublažavanje kožnih bolesti, iritacija te bakterijskih infekcija. Vanjska primjena ulja, pasta, mlijeka blagotvorno djeluje i hrani slojeve kože. Bogatstvo minerala, vitamina te omega6 masnih kiselina, svrstavaju bademovo ulje među najbolji izbor ulja za zdravlje i ljepotu kože a ayurveda tome još dodaje – preporučujemo korištenje bademovog ulja za vata tipove; njegujte njime svoju suhu, dehidriranu i osjetljivu kožu.
 • REGULIRA KRVNI TLAK
  Magnezij sadržan u bademima dokazano djeluje na hipertenziju tj. na smanjenje povišenog krvnog tlaka. Isto tako, važan učinak na krvni tlak ima i kalij, mineral koji je također prisutan u bademima a koji održava ravnotežu elektrolita i tekućine u tijelu što također utječe na krvni tlak .
 • POMLAĐUJE I POVEĆAVA VITALNOST
  Rasajana, tako bi navela ayurveda ovo njegovo djelovanje na organizam i vitalnost. Osim što daje snagu i energiju, badem je hranjiv te je preporučen kod stanja opće slabosti, pada imuniteta ili oporavka nakon bolesti i liječenja.
 • TONIK ZA ŽENE
  Zbog svojih brojnih vrijednosti ali i folne kiseline te utjecaja na snaženje organizma, badem je preporučen trudnicama, rodiljama i dojiljama. Potiče laktaciju ali i snaži te ubrzava oporavak nakon poroda.
 • AFRODIZIJAK
  Badem jača i hrani Shukra dhatu, reproduktivno tkivo te ga ayurveda povezuje sa afrodizijačkim svojstvima Badem povećava libido te pospješuje opću spolnu aktivnost. Isto tako, preporučen je ženama koje žele zanijeti ali i ženama koje su ušle u razdoblje predmenopauze, menopauze.
 • REGULIRA PROBAVU
  Bogat vlaknima ali i magnezijem, badem je preporučena namirnica u slučaju pojave zatvora. Djeluje kao blagi laksativ a ujedno djeluje i na poticanje apetita te utječe na ukupan rad i zdravlje probavnog trakta. Osobe koje pate od želučanih tegoba i pojačane želučane kiseline, itekako dobro poznaju i cijene umirujuće djelovanje badema koji pomaže i kod pojave žgaravice i čira na želucu.
 • DJELUJE NA URINARNI TRAKT
  Badem je preporučen kod pojave otežanog mokrenja te pospješuje rad bubrega i izlučivanje mokraće.
 • DJELUJE UMIRUJUĆE
  Svojim svojstvom hlađenja, badem, osobito bademovo mlijeko, djeluje umirujuće na organizam. Badem pomaže kod psihičke iscrpljenosti i umora, relaksira i stvara ugodu.

AYURVEDSKE NAPOMENE

 • Po svojim je karakteristikama tj. svojstvima gust, težak, ljepljiv te hrani svih sedam tkiva.
 • Preporučena dnevna doza: 7-10 sjemenki
 • Korištenje: koštica, brašno, pasta, mlijeko, ulje

Utjecaj na doshe:

Zbog svog slatkoga okusa i kvalitete zagrijavanja, badem povoljno utječe na smirivanje vata doshe. Povoljno djeluje na pittu i povećava kaphu te ga osobe kapha konstitucije trebaju uzimati izrazito umjereno.

*Ako se badem uzima kao gricklalica ( sirovi ), tada ga je preporuka dobro prožvakati zbog lakšeg probavljanja. Iz istog ga je razloga uputno namočiti preko noći i zatim mu koru oguliti. To je osobito uputno činiti osobama koje imaju probavne poteškoće te poremećaj rada jetre i gušterače. Tim osobama također savjetujem jesti bademe ali mljevene.