Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

I dok mnogi uglavnom u jesen slave jabuku i o njoj zbore kao o kraljici voća, kruška je gotovo zanemarena, stavljena po strani iako je riječ o plodu koji se ima itekako čime podičiti. Drevne su sorte kruške imale iznimno tvrdi plod kojeg je bilo gotovo nemoguće svježega jesti te se ona gotovo uvijek kuhala i pekla što i danas koristimo kao načine njene pripreme iako se plod vremenom promijenio a nove sorte, meke i sočne, prekrivaju zaboravom tvrdoću starih sorata. Tek zrnasta tekstura i najmekših krušaka danas, simbolično svjedoči o nekadašnjem tvrdome tijelu ploda koji je prepun vrijednih sastojaka koje ću rado nabrojati a najviše iz razloga de se uvjerite, ako do sada već niste, u snagu i ljekovitost ovog vrijednoga ploda:
vitamin B2 (riboflavin), vitamin B1 (tiamin), vitamin B6, vitamin B5, vitamin B9 (folna kiselina), vitamin B3, cink, kalij, fosfor, magnezij, željezo, kalcij, mangan, bakar, vitamin C, A, K...Kruška je okusom slatka i trpka, učinak joj je hlađenje a postprobavni učinak na naše tijelo je trpak. Zbog tih navedenih svojstava ona stimulira vatu, smiruje pittu a diuretičkim učinkom pomaže reducirati kaphu. Njen je učinak da hladi i smiruje te na taj način djeluje na cijelo tijelo a osobito na srce te ublažava nemir. Ako vam ni to nije dovoljno da posegnete za njom i češće je no do sada uvrstite u prehranu, možda vas na to potaknu njena provjerena djelovanja na zdravlje čovjeka:

 • DJELUJE NA CRIJEVA
  Kruška sadrži vlakna te visoku razinu pektina, voćnih kiselina (jabučne i limunske) koji blagotvorno djeluju na zdravlje crijeva, potpomažu njihov rad i probavu. Osim toga, kruška ima veću količinu netopljivih vlakana što znači da djeluje kao odličan čistač čija su laksativna svojstva čak jača u od onih u jabuke.
 • DJELUJE NA PLUĆA I RESPIRATORNI SUSTAV
  Slatka, sočna kuhana kruška, djeluje korisno na osobe koje imaju problema s iskašljavanjem, upalama grla ali i problema s radom pluća. U takvim slučajevima kuhana kruška, i njen sok i plod, povoljno djeluje na cijeli sustav, vlaži ga i hrani.
 • DJELUJE NA SRCE
  Zrnasta tekstura kruškina ploda potiču od lignina, netopivih vlakana koja imaju velik utjecaj na snižavanje kolesterola.
 • DJELUJE NA RAZVOJ TKIVA I MIŠIĆA
  Kruška je izvor bakra, bitnog minerala u tragovima koji utječe na rast i razvoj tkiva i organa (osobito bubrezi, jetra, mozak, srce) te na funkcioniranje mišića. Redovito konzumiranje ovoga ploda preporučeno je starijim osobama, smanjuje rizik mišićne degeneracije.
 • DJELUJE NA URINARNI TRAKT
  Kruška je diuretik, povećava učestalost mokrenja i pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. Potiče rad bubrega te uklanja suvišnu vodu iz tijela.
 • ČISTI KOŽU
  Učinak uklanjanja toksina i čišćenja tijela, izravno se očituje i na zdravlju i izgledu naše kože. Osim toga riboflavin (vitamin B2) djeluje na lezije, pucanja...osobito ona na dijelovima usta.
 • JAČA IMUNOLOŠKI SUSTAV
  Bogat vitaminima i mineralima, plod kruške je bogat fruktozom i glukozom koji djeluju kao izvor energije dok antioksidansi izravno djeuju na jačanje cjelokupnog imuno sustava.
 • SMANJUJE RIZIK OD RAKA
  Brojne studije pokazuju neupitnu korisnost ovoga ploda. Prehrana bogata vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva. Bakar stimulira imunološke funkcije i djeluje na oslobađanje slobodnih radikala što dodatno smanjuje rizik od raka. Antioksidasi kojima kruška obiluje, izravno utječu na smanjivanje rizika od pojave raka.

NAPOMENA

 • Ne jesti krušku u kombinaciji sa rižom, jogurtom i mlijekom.
 • Ne jedite kruške ukoliko patite od suhoga kašlja, ukoliko imate artritis
 • Osobama koje boluju od dijabetesa nije preporučeno jesti ovo voće kuhano već radije svježe ili u obliku čipsa (sušeno)
 • Ne jedite joj koštice