Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

 
 
Sansk. Draksha / Lat. Vitis vinifera

Kada se ujesen vinove loze okite brojnim grozdovima na kojima se njišu sočne bobe, vrijeme je da se nakratko osvrnemo na plod čiji je sadržaj, osim u pjesmama o Kupidu i vinu, opjevan i u mnogim narodnim, pučkim medicinama ali i u tradicionalnim sustavima liječenja u kakve se ubraja i ayurveda.
 
Grožđe, svježe i suho, tradicionalno je prisutno i česti je sastojak mnogih jela indijske pa tako i ayurvedske kuhinje. Grožđe je slatkog i kiselog okusa, sadrži čak 72,8 % – 77,2 % vode i hladi naš organizam, te se ubraja u namirnice koje pogoduju dobu toplijih temperatura kada ga je poželjno jesti tijekom cijele ljetne sezone i pri tome, uz uživanje u bogatstvu njegove arome, ubirati i blagodati njegove ljekovitosti.
Tradicionalna ayurveda svježe plodove grožđa sugerira jesti u vrijeme vrućina, kada je tijelo suho i kada je pojačan osjećaj žeđi koju njegove slasne bobe uspješno gase a zbog utjecaja hlađenja, pogodno ga je i korisno jesti kod svih stanja tjelesnih vrućina, povišene temperature, groznica. Umiruje vatu i pittu te je povoljno za tretiranje hemeroida, kožnih oboljenja (upala), žutice i anemije.

Terapijska vrijednost grožđa leži u činjenici da je ono bogato glukozom, pred-probavnom hranjivom tvari koja se apsorbira odmah u tijelu po njenu unosu. Grožđe štiti sluznicu crijeva te možemo reći da tonira želudac i crijeva. Od ostalih njegovih ljekovitih djelovanja treba istaknuti njegovo značajno diuretičko svojstvo ali i činjenicu da djeluje pogodno i na ublažavanje kašlja i iskašljavanje. Jedno od njegovih učinaka je i laksativno te ga njegovi različiti sastojci (celuloza, šećer, organske kiseline..) čine sigurnima u tretiranju zatvora. Njegove organske kiseline imaju snažna antiseptička svojstva i djeluje na bakterije a kada govorimo o njegovom ljekovitom sastavu, svakako ne smijemo zaboraviti i na bogati sastav u kojemu važnu ulogu imaju mangan, kalij, vitamin B, vitamin C i flavonoidi koji imaju antioksidativno djelovanje, opuštaju krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti što će nam reći kako je grožđe vrlo moćan prirodni pomagač u održavanju vitaliteta, snage, zdravoga srca, njegova rada te u liječenju srčanih bolesti.

Ističem sljedeća djelovanja na naš organizam:

  • Živčani sustav / Djeluje na povišene vata simptome te se preporučuje se kao sredstvo za smirenje živaca. Pojačava moć pamćenja i djeluje kao moždani tonik.
  • Probavni sustav / Vata i pitta reguliraju funkcije probavnog sustava. Budući da grožđe djeluje na ublažavanje vate i pitte, ono se naširoko koristi u tretiranju probavnih smetnji poput zatvora...
  • Krvožilni sustav / Djeluje kao srčani tonik. Grožđe djeluje na jačanje srčanog mišića i povećanje hranjivih komponenti (hemoglobina) u krvi. Grožđe je vrlo korisno u tretiranju bolestima koje nastaju zbog krvarenja te djeluje na liječenje anemije. Preporučuje se i u liječenju gihta i alergija.
  • Dišni sustav / Grožđe pomaže u jačanju pluća. Pospješuje iskašljavanje kaphe ili sluzi pa stoga povoljno djeluje kod liječenje tuberkuloze, kašlja, bronhitisa i sl.
  • Mokraćni sustav / Grožđe djeluje kao diuretik, povećava učestalost mokrenja i volumen urina te umiruje unutrašnje slojeve mjehura. Iz tog se razloga preporučuje kod tretiranja cistitisa, upala, pojave pečenja i boli prilikom mokrenja.....
  • Reproduktivni i sustav / Draksha poveća plodnost muškaraca i žena. Povećava kvalitetu i kvantitetu sperme, pokretljivost i broj spermija. Pomaže pri jačanju ženskog reproduktivnog sustava a učinak mu je i "Vrishya", što znači utjecaj na tretiranje erektilnih disfunkcija i prerane ejakulacije.
  • Učinak na sapthadhatu / Djeluje na sva tkiva ili jednostavnim riječnikom – grožđe pospješuje opće stanje organizma i potiče rad i funkciju svih naših tkiva.

Napomena 

Osobe kapha konstitucije moraju biti umjerene u konzumiranju ovoga voća.