Sansk. ARDRAKA; SHUNTI

Svako malo osvane neka informacija o đumbiru. Gotovo da nema portala koji se bavi hranom, biljem ili liječenjem a da nije već slavio ovaj neobičan gomolj.

Sansk. ARDRAKA; SHUNTI

Svako malo osvane neka informacija o đumbiru. Gotovo da nema portala koji se bavi hranom, biljem ili liječenjem a da nije već slavio ovaj neobičan gomolj.

Popularan u kulinarstvu gotovo isto kao u medicini, ovaj jeizdanak rasprostranjen toliko da ga se danas može pronaći i kupiti u gotovo svakoj većoj trgovini i to za svega nekoliko kuna. Eh, pa red je da i mi ovdje o njemu koju riječ kažemo, osobito poradi toga što štujemo ayurvedu, pronositeljicu slave đumbira koja o njemu govori kao o univerzalnome lijeku.

Shunhti, Nagar naziv je za suhi a Ardraka za svježi đumbir kojemu se osim imena, razlikuju i i svojstva. Teško je stoga ukratko opisati sva djelovanja đumbira pa ću se odmah ograničiti na njegova najosnovnija pa tako i najvažnija djelovanja.
Amapachana. To je prvo i osnovno svojstvo đumbira. Ma što god da o njemu čitali, ovo je njegovo prvo svojstvo koje na sanskritu zapravo opisuje njegovu ulogu na uklanjanje toksina u tijelu – onaj koji probavlja toksine tj. amu. Uzmite krišku svježeg đumbira i polako ga sažvačite. Osvjedočit ćete se odmah u snagu njegova djelovanja. Neki od vas u prvom trenutku neće možda ni moći do kraja prožvakati tu moćnu krišku zdravlja. On potiče znojenje, raspiruje probavnu vatru u tijelu, neutralizira toksine i pomaže probavljanju, asimilaciji i apsorpciji hrane. Dakle, đumbir je «čistač», onaj koji neutralizira i djeluje na utjecaj onih nakupina koje uvijek nastaju i nagomilavaju se kada nam probava ne radi dobro. Njegovo uzimanje izravno provezujemo sa probavljanjem tj. poticanjem probave. On potiče oslobađanje enzima u slinu i ubrzava pražnjenje želuca zbog čega se koristi kao provjereno sredstvo za ublažavanje mučnine i povraćanja o čemu danas svjedoče sve brojnije znanstvene studije.
Kada u grlu, nosu, sinusima...osjetite težinu, začepljenost i nakupine, đumbir će vam uvijek pomoći kao jedan od najboljih kućnih pomagača u saniranju problema povećane kaphe što se manifestira jednim dijelom i kao kašalj, začepljenje nosa, sinusa, akumuliranja sline i sekreta. Odličan je njegov učinak u liječenju bronhitisa i različitih bolesti respiratornog sustava te u liječenju prehlada i gripa.
Đumbir je ljut a djelovanje mu je takvo da nas grije. Samim tim ga dovodimo u vezu sa krvotokom i cirkulacijom tj. kardiovaskularnim sustavom u cjelini. Učinkovit je u tretiranju migrena, menstrualnih bolova, hemeroida, edema, urtikarija. Djeluje kao agens protiv zgrušavanja krvi za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, zatim kao prevencija od tromboze te tretiranja trombocitoze. Koristi se kod pojave neuralgije, išijasa, mijalgije a provjereno djeluje i na reumu, artritis i osteoartritis.
Koristi se kao difuzijski stimulans koji pospješuje djelovanja ostalih probavnih, dijaforetičkih i ekspektoransnih biljaka.
Đumbir je i afrodizijak. Vrlo je učinkovit u liječenju impotencije, preuranjene ejakulacije i spermatoreje.
Zbog svojih je karakteristika, povoljan za tretiranje i kapha i vata poremećaja. Svjež đumbir je pogodniji za tretiranje vata dok je suhi povoljniji za tretiranje kapha poremećaja.
Možemo ga koristiti u svakodnevnoj prehrani, kuhanog ili svježeg a zatim i u obliku soka, čaja ili praha.

KONTRAINDIKACIJE

  • Đumbir djeluje zagrijavajuće te uziman u većim količinama povećava pitta doshu.
  • Ne smije se koristi kod stanja poput kroničnih kožnih oboljenja
  • Ne smije se koristiti ukoliko imate anemiju te ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi.
  • Ne koristi se kod otežanog mokrenja, krvarenja, osjećaja žarenja....
  • S oprezom ga se uzima ili se uopće ne uzima u ljetnim mjesecima.
  • S oprezom i pod nadzorom ga se uzima ukoliko imate probavnih i želučanih tegoba.

NAPOMENA

Prije korištenja đumbira u svrhe liječenja, terapije...svakako treba napraviti ayurvedski pregled i u odnosu na konzultacije i dobivene upute koristiti ovaj kao, uostalom i bilo koji drugi lijek. Njegova uporaba mora odgovarati trenutnom stanju i potrebama stanja organizma te mora biti definirana u odnosu na ayurvedski konstitucijski tip osobe.