Lat. Angelica glauca

Ova, visoka i tanka biljna krasotica, poznata po svojim cvjetnim, nježnim i kuglastim glavama, osim svojom specifičnom ljepotom, već tisućama godina izaziva pozornost poznavatelja i štovatelja bilja zbog svoje ljekovitosti.

Lat. Angelica glauca

Ova, visoka i tanka biljna krasotica, poznata po svojim cvjetnim, nježnim i kuglastim glavama, osim svojom specifičnom ljepotom, već tisućama godina izaziva pozornost poznavatelja i štovatelja bilja zbog svoje ljekovitosti.

Kada se istražuju prvi pisani tragovi njena korištenja u svrhe liječenja, uvijek dođemo do zaključka da su već tada, sa prvim bilježenjem, ljudi već toliko toga znali o njoj da je anđelika biljka čije korištenje seže do samih izvora znanja na kojima je i ayurveda izvirala kao Majka svih medicina. CHORAKA glasi tisućljetno, ayurvedsko ime ove aromatične, dvogodišnje biljke koja se na svojoj snažnoj i uspravnoj stabljici proteže u vis čak i do dva metra a geografski je rasprostranjena u područjima Europe pa tako i Hrvatske, na području Himalaja/ Kašmir, Nepal te na području Sirije i čijem se izgledu i cvijetu divimo ali joj u svrhe liječenja koristimo u većini slučajeva - korijen.

Iako se koristi i sjeme biljke ( zbog arome najviše kao začin ili za izradu čajeva), zatim list (npr. za izradu obloga ), njen je korijen, okusom sličan celeru, najviše ljekovit i koristi se u različitim oblicima: dekokcije, prah, tinkture, infuzije, paste...Specifičnost svojstava anđelike opisuju njena tri okusa: ljuto, slatko, gorko čiji je učinak na tijelo zagrijavanje a postprobavni okus koj je sladak. Eeee, da, koliko okusa ali i koliko mirisa u jednoj biljci. A baš taj podatak kod anđelike kaže da su joj prva svojstva sljedeća: poticanje apetita, poticanje probave, stimulant, laksativ. Sigurna je i preporučena u liječenju konstipacije, nadutosti, plinova, ublažava grčeve i pojavu kolika. Stimulira želučanu sekreciju te rad gušterače. Njeno svojstvo grijanja osjeća cijelo tijelo, potiče cirkulaciju a učinak tog rada na krvotok, osjećamo i na perifernim dijelovima tijela. Zbog te svoje prirode i utjecaja na cirkulaciju, njeno je korištenje povoljno i kod migrena i pojave nervoza. Učinak topline joj omogućava povoljno djelovanje i u liječenju kašlja, prehlada, gripe a ayurveda joj na sve to pridodaje još jednu značajnu ulogu – naime, anđelika je jedan od cijenjenih tonika za žene. Ona pomaže pri regulaciji menstrualnog ciklusa, djeluje na ublažavanje pred-menstruacijskih simptoma poput bolova, grčeva ili nadutosti, hrani ženske organe i pomaže im u njihovom regularnom djelovanju. Stoga, ako se odlučite za liječenje i njegovanje biljem i ako vam stručna i za to obrazovana osoba preporuči korištenje anđelike, nemojte taj savjet odbijati. Jer, ona je tu zbog nas. Samo smo na nju, kao i na mnoga druga biljna blaga, u mraku neznanja zaboravili.
 

KONTRAINDIKACIJE:

  • U duljem periodu korištenja, anđelika može utjecati na povećanje pitta doshe
  • Anđelika je fototoksična
  • Ne uzimati ju u vrijeme trudnoće
  • Izbjegavati je ako imate povišeni srčani tlak
  • Ne uzimati ju u kombinaciji sa lijekovima koji djeluju na razrjeđivanje krvi