Latinski naziv: Allium sativum Linn.

«Bez jednoga okusa», tako sam si često govorila dok sam pamtila podatke o češnjaku, učeći njegova  različita svojstva i djelovanja. Jer, češnjak u sebi, od 6 ayurvedskih temeljnih okusa, sadrži čak pet te mu nedostaje samo okus kiselosti.

Latinski naziv: Allium sativum Linn.

«Bez jednoga okusa», tako sam si često govorila dok sam pamtila podatke o češnjaku, učeći njegova  različita svojstva i djelovanja. Jer, češnjak u sebi, od 6 ayurvedskih temeljnih okusa, sadrži čak pet te mu nedostaje samo okus kiselosti.

Takav spoj, već sam po sebi govori o moćnome spektru biljke koju inače pamtimo najviše po mirisnim senzacijama. Izbjegavajući ga često u prehrani kako ne bismo oko sebe širili mirisom neugodne signale, čovjek je prilično zaboravio na njegovo temeljno svojstvo u svrsi očuvanja zdravlja a o čemu ayurveda govori i piše, piše i govori od svoga postanka strpljivo čekajući da tamo neke 1858., Louis Pasteur, poznat javnosti po procesu pasterizacije mlijeka, dokaže njegova ljekovita svojstva. Iako je Pasteur dokazao i ustvrdio kako češnjak ima nepobitna antiupalna svojstva i dan danas je ovaj plod predmetom ispitivanja jer sadrži gotovo dvije stotine, mahom nedovoljno istraženih, kemijskih sastojaka. Ali, zaboravimo dokaze, kemiju i istraživanja. Okrenimo se iskustvu starome tisućama godinama,  ljudima koji su ga koristili, njihovim iskustvima kao i iskustvima onih koji su ga, kao liječnici, prepoznavali po obilju korisnosti.

Češnjak je pomlađivač ili ayurvedskim riječnikom – rasajana a koristi se u liječenju širokog raspona poremećaja i bolesti. Po spektru je satmikaran, što bi ga opisalo kao onog koji djeluje na sve dijelove tijela. Češnjak je bogat vitaminima i mineralima, u sebi sadrži sumpor a kada gledamo njegovu ulogu na organe, prvo ga povezujemo sa srcem, plućima, mišićima i kožom.

Kada na prvom mjestu kao organ navodim srce, tada želim izdvojiti kako se češnjak ističe kao prirodna zaštita od srčanih bolesti te kako je dokazan njegov utjecaj na smanjenje začepljenosti krvnih žila. Češnjak je dokazan kao pojačivač i podizač imuniteta te kao prirodni lijek koji djeluje na smanjenje razine kolesterola u krvi.  Koristi se u liječenju astme, bronhitisa, dijabetesa, edema, infekcije uha, prehlada i gripe te u liječenju kroničnog kašlja, tuberkuloze... Obuzdava množenje i rast virusa, bakterija i gljivica što ga izravno povezuje s odličnim djelovanjem na infekcije kože. Moćan je detoksikator uz kojeg se vežu i studije o antikancerogenom utjecaju.

Kako ga uzimati?

Brojni su načini na koje možete uzimati češnjak, njegov koncentrat ili pripravke u koje je uključen kao dio pripravka. Ulja, kapi, prah, paste, tablete...No međutim, to ne savjetujem činiti bez konzultacije. Stoga, svim zdravim osobama, savjetujem u prehranu uvrstiti češnjak – režanj do dva dnevno bila bi doza povoljna za vaše zdravlje.

Kontraindikacije

  • češnjak u većim količinama povećava pitta doshu te osobe pitta konstitucije ili s poremećajem pitte, trebaju biti iznimno umjerene s njegovim korištenjem, koristiti ga uz savjetovanje sa stručnom osobom ili ga, u ovisnosti o poremećaju, posve izbaciti iz prehrane   
  • izbjegavati  konzumaciju u trudnoći
  • gastritis
  • u istodobnoj primjeni s antikoagulantima
  • u većim količinama može utjecati na poremećaj rada probavnog trakta, osobito kod osoba osjetljivog želuca ili kod kod znakova pojačane želučane kiseline

Napomena

Želim istaći kako neki izvori sugeriraju izbacivanje češnjaka iz prehrane i definira ga se kao tamas (jedna od tri gune prema Vedama).  Takav stav je prihvatljiv i razumljiv samo ukoliko gledamo sljedeći aspekt – naime, češnjak je i afrodizijak. Ta njegova funkcija djelovanja na libido, nepovoljna je u osoba koje se povećuju isključivo duhovnom radu, celibatu i čistoći u posvećivanju. Iz tog je kuta gledanja, razumljiv stav o izbacivanju češnjaka iz upotrebe.