Kako se kaže, koromač ili komorač, nedavno me upitala prijateljica kada sam joj pokazivala način na koji sušim i spremam sjemenke i listove ove biljke i baš odgovorom na to pitanje želim započeti pisanje o ovom blagu Svemoćne Prirode jer mislim da bi i neke od vas mogao zanimati taj odgovor.

Kako se kaže, koromač ili komorač, nedavno me upitala prijateljica kada sam joj pokazivala način na koji sušim i spremam sjemenke i listove ove biljke i baš odgovorom na to pitanje želim započeti pisanje o ovom blagu Svemoćne Prirode jer mislim da bi i neke od vas mogao zanimati taj odgovor.

Brojna su imena što su mu ga pridodavale navike, tradicije, narječja i uporabe, stavljajući tako ovu biljku u sam vrh bilja čija je korisnost prihvaćena kroz vremena i tradicije što sežu u duboku povijest. U Hrvatskoj ga pronalazimo pod raznim imenima; morač, morača, anason, divlja mirodija, janež, komorača, morski janež, sladki aniš, slatki janež, slatki januš, slatka mirodija, slatki kopar…a vjerujem da bi se mogao pronaći još pokoji naziv koji bi samo potvrdio o kakvoj se vrijednoj biljci radi kada o njoj tako lijepo zborimo a čiji je službeni, latinski naziv - Foeniculum vulgare. No, za razliku od ostalih spomenutih naziva, koromač i komorač su slični i najzastupljeniji pa se s pravom upitamo o nazivu, pritom zapravo misleći na književni standard. Dakle, dragi prijatelji, svi nazivi su točni i ispravni ali ako nećemo prema lokalnim obilježjima i narječjima već po standardu, tada se uzima onaj naziv koji je u zemlji najrašireniji a to je, u ovom slučaju, naziv koromač. Tako on ulazi u hrvatski leksički korpus kao standardno ime dok ostale varijante i nazive, vrednujemo ispravnima ali ih uzimamo kao njegova dijalektalna imena.
No, ja ne bih bila Senka, kada obilju ovih naziva ne bih nadodala i one kojim ga kite sanskrit i Ayurveda – Mysreya, Misi, Mahdurika pa ću time i završiti kratku jezičnu priču i posvetiti se njegovoj ljekovitosti.

Od prvoga dana života moga vrta, koromač je u njemu neizbježan jer, rijetko je koja biljka kroz različite godišnje mjene jednako lijepa i iskoristiva. Koromač raste u visinu čak do 2 metra, miriše i cvjeta većinu svog godišnjeg trajanja a ti, osim što uživaš u ljepoti, koristiš njen korijen, cvijet i sjeme i uživaš u njoj od njenih najranijih dana pa sve do potpuno suhih cvjetova. Rijetke su biljke koje mi tako zorno prikazuju dinamiku vrtnoga rasta i stasanja i rijetko za kojom mogu toliko puta u godini posegnuti i uvijek od nje dobiti nešto novo, ukusno, hranjivo i ljekovito.
Pamtim da sam za koromačem prvi puta posegnula kao mlada mama. Bebine kolike i bolovi u trbuščiću, često nas nagnu da potražimo pomoć a ja sam ga našla u čaju od koromača. Tako sam, uz redovitu masažu trbuščića, liječila dječije nevolje i učila prve ljekovite učinke ove biljke koju sam, čim je bebica ozdravila, vrlo brzo zapostavila. Koromaču sam se ponovo vratila tek kada sam odlučila imat svoj vrt. Prvi njegovi počeci rasta, bili su i moji počeci učenja o njemu. A o njemu bi se, vjerujte mi, cijela knjiga mogla napisati. Mi imamo sreću da ga u vrtu možemo brati sezonski i tako od njega za sebe dobivati uvijek njegove najbolje vrijednosti. Korijen mu berem još u počecima kada je biljka mala i kada ju počnem rasađivati i pripremati za krupniji rast. U tom je razdoblju, koromač kralj naše kuhinje. Ljudi me pitaju, pa kako ga možeš jesti kada mu je okus tako aromatičan zaboravljajući na to da se kuhanjem njegova svojstva posve mijenjaju. U korijenu mu aromu nećete ni osjetiti i neki ga skuhanog ne bi ni razlikovali od korijena peršina a on, korijen, po svojoj je vrijednosti u vrhu ljekovitih korijena kojima pripadaju i peršin i celer kao neizostavni korijeni u procesima čišćenja. Koromaču to omogućava njegov visoki sadržaj eteričnog ulja koje djeluje na suzbijanje nadutosti, smirenje grčeva. Ayurveda ga slavi jer je u skupini onih biljaka koje dobro djeluju na sve energije tijela. Iako je sladak, njegov učinak je da hladi i stoga posegnite za njim kao čajem u vrijeme hladnih dana. Ako ga imate u vrtu, ne štedite s njegovim korištenjem. Sačuvajte mu i osušite listove i sjeme i spravljajte od njega čaj tijekom cijele godine. Sjemenke možete povremeno prožvakati. Iznimno aromatične, one će vam osvježiti usta i dah pa ako ste pušač ili imate poteškoća sa zadahom, evo vam besplatnog, ukusnog i još ljekovitog načina za rješavanje navedenih tegoba. Koromač ću savjetovati svakoj ženi koja ima menstrualnih problema ali i mladim majkama koje imaju mastitis, koje doje ili imaju poteškoća pri laktaciji. Tada preporučujem piti čaj nekoliko puta dnevno jer on koristi i majci i bebi. Koromač je u skupini bilja koje nam pomaže u poticanju probave i smanjivanju nadutosti, plinova i bolova u trbuhu. Zbog svojeg je svojstva hlađenja preporučen kao biljka koja umiruje i potiče mentalnu uravnoteženost a iz istog ga razloga ayurveda ističe kao – rakta prasadan – biljku povoljnu i sigurnu za srčane bolesti i probleme s cirkulacijom. Dobrih je protuupalnih i antibakterijskih svojstava te je danas dosta rabljen u komercijalnoj farmaceutici.

Stoga, potražite koromač. Ne zaboravljajte da nam je Majka podarila blaga kojima se možemo njegovati, liječiti i uz kojih možemo ozdravljati a ja vam skromno prilažem dva jednostavna receptića te savjet kako koromačem možete njegovati svoje, od različitih napora “umorne oči”…

Čaj protiv zatvora:

 • 1 gram koromača
 • 1 gram anisa
 • 1 gram cvijeta bazge

sve pomiješati i popariti sa 2,5 dcl kipuće vode. Nakon dva sata, čaj ocijediti i popiti.

Čaj protiv grčeva i nadutosti:

 • 1 žličica usitnjenog suhog koromač na jednu čašu vode

Napomena: ovaj se čaj ne kuha već se samo prelije vrućom vodom jer kuhanjem nestaje eterično ulje. Nakon što je odstajao 10-15 min, čaj se pije procijeđen, u gutljajima dok je još topao.

Uputa za njegovanje očiju:

Koromač se upotrebljava i kao oblog za oči što preporučujem svima koji puno rade za računalom, čitaju ili imaju simptome “umornih očiju”. Oni s blažim simptomima, mogu umivati u rashlađenom čaju oči ujutro i navečer prije spavanja. Ukoliko su simptomi izraženiji, hladne ili mlake obloge možete staviti na vatu ili natopljenu gazu te ih držati na kapcima neko vrijeme (10-15 minuta) ili si možete, što je najbolje, napraviti uz pomoć čaja i ručnika, parnu kupku od koromača.

Korištenje:

 • prah
 • infuzija
 • čaj
 • tinktura

Upozorenje:

 • Prije korištenja, svakako se posavjetujte sa stručnom osobom koja će vam odrediti način korištenja, primjenu kao i dozu prema vašim potrebama
 • Ne koristiti koromač za vrijeme trudnoće
 • Prevelike doze mogu uzrokovati povraćanje, slabost, vrtoglavicu