Lat. Curcuma longa Linn.

Haridra ili Ona koja poboljšava izgled, snagu tena i kože tijela, ayurvedski je naziv biljke za koju se veže još mnogo imena:

Lat. Curcuma longa Linn.; Sansk. Haridra, Kanchani

KURKUMA,  Ayurvedska ljekarna u samo jednoj biljci

Haridra ili Ona koja poboljšava izgled, snagu tena i kože tijela, ayurvedski je naziv biljke za koju se veže još mnogo imena od kojih ću rado izdvojiti:  Kanchani - Boje poput zlata; Nisha - Lijepa, sjajna kao noć punog mjeseca; Varavarnini - Koja daje sjajni ten; Gauri - Koja daje žutu boju; Yoshitapriya - Miljenica žena zbog koristi u liječenju ženskih bolesti...

Da ne znamo o kome je riječ pa da zatvorenih očiju samo slušamo ova prelijepa imena, pred nama bi zabljesnula slika kakve krasotice kojoj se ne bismo mogli nadiviti. A zapravo, riječ je o gomolju, podanku kojega slavimo toliko da mu se ni nizanjem hvalospjeva ne možemo odužiti za ljekovitost kojom nas obasipa. Pa, što je to u tom darku toliko važno? Po čemu je poseban i tako ljekovit?
Tradicionalna ayurvedska medicina kurkumu već 5000 godina koristi kao lijek, začin i agens za bojanje hrane. Njen okus i boja tradicionalno prate indijska jela, sastojak je većina curry mješavina, žene se njome i danas rado ukrašavaju a njen žuti sjaj prati mnoge indijske obrede.

Kurkumu dobro poznaju i sve stare tradicije prirodnog liječenja dok ju je Zapad jasnije zamijetio okom Marka Pola. « Otkrio sam korijen sjajnih kvaliteta », navodno je oduševljeno rekao negdje 1280. ali to Zapadu baš i nije mnogo značilo te joj se jasnije otvorio tek negdje 70tih godina, kada su indijski znanstvenici napokon podastrli i znanstvene dokaze o njenoj ljekovitosti, osobito o protuupalnim svojstvima čitave biljke.
Kada govorimo o ljekovitom sastavu kurkume, najviše je istraživan kurkumin. Aktivni sastojak kurkumina je enzim kurkuminoid, koji ima izvanredna antikancereogena, imunomobilizirajuća, antioksidativna i protuupalna svojstva. Velik je raspon korištenja kurkume u liječenju. U prvome redu, ona daje izvanredne rezultate pri liječenju kože i kožnih oboljenja. Ona je analgetik te se koristi za smanjenje, ublažavanje boli. Zbog svojih ayurvedskih svojstava odlična je u tretiranju respiratornih oboljenja kao i u reduciranju kašlja. Koristi se i za reguliranje šećera u krvi te je vrlo korisna u liječenju dijabetesa. Čistač je jetre. Povoljna je za sve tri doshe, oralnim uzimanjem osobito djeluje na kapha doshu i djeluje na sva tkiva. No, najviše se u posljednje vrijeme znanost okreće ispitivanju njenih učinaka u liječenju raka o čemu ayurvedsko znanje odavno ističe i potvrđuje njenu korisnost, osobito kod žena, u liječenju cista te raka dojki i maternice.

Toliko je širok raspon njena djelovanja na zdravlje čovjeka da razmišljam, kako ovaj tekst uopće završiti kada se još nismo dotakli mnogo drugih njenih ljekovitih svojstava od kojih ću neka samo kratko naredati:

  • Odlična je za poticanje probave
  • Utječe na smanjenje plinova 
  • Prevenira sve tipove ulcera (ulkusa) / gastritis, peptički ulcer, sindrom iritablilnog crijeva, kolitis...
  • Pokazuje odlično djelovanje u liječenju osteoartritisa
  • Vrlo je korisna pri liječenju bolesti jetre
  • Njeno redovito konzumiranje se preporučuje osobama oboljelim od dijabetesa. Preporučuje se konzumiranje ½ do 1 čajne žličice praha tri puta dnevno. Prah savjetujem dodavati u jela ili ga konzumirati kao čaj.
  • Preporučuje se kod liječenja žutice, žučnih kamenaca, kolika, artritisa....
  • Utječe na eliminaciju toxina iz tijela
  • Koristi se kod urinarnih oboljenja
  • Snažan je antioxidant.

LJEKOVITA SVOJSTVA KURKUME

PROBAVNI SUSTAV

Karminativnog je djelovanja te se preporučuje pri liječenju nadutosti i plinova. Njena antipulana svojstva su snažna te je korisna pri lječenju bolesti želuca, kod pojave gastritisa, sindroma iritabilnog crijeva, kolitisa…

RESPIRATORNI SUSTAV

Siguran je i koristan ljiek pri liječenju respiratornih oboljenja i pojavi otežanog disanja. Uklanja višak kaphe iz tijela te tako pozitivno djeluje na prohodnost sinusa i pluća. Reducira kašalj.  Koristi se kod respiratornih alergija, astme i ostalih alergijskih stanja.

REPRODUKTIVNI SUSTAV

Rodiljama se preporučuje njeno korištenje u razdoblju koje slijedi nakon poroda. Osim što pomaže oporavku, kurkuma utječe na zdravlje maternice ali i na kvalitetu mlijeka u dojilja. U muškaraca potiče proizvodnju sjemena

KOŽA

Koristi se u liječenju različitih kožnih oboljenja. Zbog svojih snažnih antigljivičnih, antibakterijskih, antiseptičkih svojstava, koristi se u liječenju i tretiranju akni, upala te stanja poput dermatitisa i psorijaze.  Djeluje na zacjenjivanje i smirivanje rana, ožiljaka,  lezija…dok ju žene rado i često koriste u tradicionalnim ljekovitim formulacijama za njegovanje, čiji je tradicionalan ayurvedski naziv - ubtan.

KRVOŽILNI SUSTAV

Ayurveda isitče njenu ulogu u poticanju cirkulacije tj. krovotka jer je definirana kao snažitelj i čistač krvi te se  preporučuje se osobama koja pate od kardiovaskularnih oboljenja. Djaluje na smanjenje masnoća u krvi. Pozitivno utječe na liječenje hemoroida te se primjenjuje/koristi ne samo oralno već i vanjskim apliciranjem na oboljeno područje. Tada je najbolje koristiti njena svojstva miješanjem sa toplom vodom, aloe verom ili umiješati kurkumu i ghee.

IMUNITET

Jedan je od najjačih prirodnih antibiotika. U ayurvedskoj termininologiji, njegova snaga na spozobnost osnaživanja i revitalizacije, poznata je pod nazivom satmikaran.  Njegova svojstva su nenadmašna u liječenju upalnih stanja poput grlobolje ali i stanja prehlada i gripe.

Snažan je antioxidant te se savjetuje njeno redovito i pojačano korištenje u slučaju kancerogenih oboljenja te tumora. Kurkumin dokazuje i svoju učinkovitost u liječenju bolesti jetre.

KOSTI

Dokazano pomaže kod bolnih stanja i upala. Iz tog se razloga preporučuje u liječenju bolesti poput osteoartritisa ili reumatiodnog artritisa. Osim oralnog uzimanja, tada se savjetuje i njeno lokalno apliciranje..

OČI

Kurkuma se preporučuje u liječenju konjuktivitisa.

USTA

Lagani dekokt u kojeg je dodan prstohvat soli, idealan je za grgljanje, jednu od jednostavnih metoda za tretiranje grlobolje, smirivanje uplanih stanja te općenito, za oralnu higijenu.

NOS

Napravite pastu u kojoj ste spojili prstohvat kurkume s malo domaćeg ghee-ja. Pažljivo miješanjem sastojke povežite a zatim malim prstima ruke nanesite laganim amsiranjem pastu u unutražnjost nosnica, masirajući polako unutrašnjost jednako kao is tijenje nosnica. Pri tom ne činite nagle pokrete i propazite na duljinu noktiju kako se ne biste ozlijedili. Navedeni postupak izvandredno djeluje na sluznicu nosa, omekšava, vlaži te olakšava disanje, čisti sinuse te vraća osjećaj mirisa a ayurveda tomu pridodaje i pozitivan utjecaj na mozak te na smirivanje uma.

AYURVEDSKE NAPOMENE

SVOJSTVA: lagana, suha
OKUS:   gorak, trpak, ljut
DJELOVANJE: grije
POSTPROBAVNI OKUS:  ljut
DJELOVANJE NA DOSHE: Povoljno djeluje na sve tri doshe. Uzimana u velikim količinama povećava Vata i Pitta doshu.
UTJECAJ NA TKIVA: Hrani svih sedam tkiva.
GLAVNI ORGANI: koža, srce, jetra, pluća
KORIŠTENJE/DOZIRANJE:  Infuzije, dekokcije ( 1 čajna žličica na 2.5 dcl. vode), prah ( 250 mg. - 3 gr.), tinktura (15-30 kapi dnevno)

KONTRAINDIKACIJE

Utjecaj kurkume na trombocite navodi na zaključak da ju ne smiju uzimati osobe s poremećajem u zgrušavanju krvi tj. osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.
Ne bi ga trebala koristiti djeca, žene koje žele zatrudnjeti i dojilje.
Uzimanje velike količine kurkume kroz dulje razdoblje može uzrokovati želučane tegobe.
Osobe koje imaju kamence ili probleme sa žučnim putevima, trebaju konzultaciju sa svojim liječnikom prije uzimanja kurkume.
Ako imate dijabetes, razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja dodataka kurkume. Kurkuma može sniziti razinu šećera u krvi, no kada je u kombinaciji s lijekovima za dijabetes može uzrokovati hipoglikemiju (niska razina šećera u krvi).
Budući da kurkuma djeluje na krvotk, treba je prestati uzimati 3 tjedna prije kakve operacije i svakako treba obavijestiti liječnika da ste uzimali kurkumu.

IZVOR:

“AYURVEDSKA KNJIGA ZDRAVLJA; Ayurvedske recepture i savjeti za zdravlje cijele obitelji” / autorica: Senka Kušer-Mijić, B.S. Ayurveda