TRIPHALA;  Jedn od najvećih ayurvedskih darova zdravlju i čovjeku
Triphala ili u prijevodu "tri voćna ploda", snažna je i po ljekovitim moćima cijenjena ayurvedska mješavina koju, u jednakim omjerima pomiješana, čine tri osušena i u prah pretvorena indijska, voćna ploda čije sinergijsko djelovanje čini čuda po pitanju našega zdravlja

 

TRIPHALA;  Jedn od najvećih ayurvedskih darova zdravlju i čovjeku

Triphala ili u prijevodu "tri voćna ploda", snažna je i po ljekovitim moćima cijenjena ayurvedska mješavina koju, u jednakim omjerima pomiješana, čine tri osušena i u prah pretvorena indijska, voćna ploda čije sinergijsko djelovanje čini čuda po pitanju našega zdravlja te je ta, vještim znanjem umiješana mješavina, jedan od najvećih darova koje je Ayurveda čovjeku podarila:

Haritaki (Terminalia chebula)

Ovaj je plod slavljen duž cijelog područja subtropske Azije, uključujući i područje Kine i Tibeta gdje je poznat kao "kralj tibetanske medicine." Mnogi prikazi ljekovitog Budhe pokazuju dugogodišnju medicinsku uporabu ove biljke u Aziji. Sa čak pet okusa od šest temeljnih koje izdvaja Ayurveda, dovoljno govori o snazi svojeg pozitivnog djelovanja. Snažan je promicatelj rada probavnog sustava te pomaže izbacivanju toksina iz tijela. Djeluje na zdravlje očiju a zbog svojeg je antiuplanog djelovanja preporučen u liječenju različitih uplanih stanja. Haritaki ima različite pozitivne zdravstvene učinke na zdravlje, ukupno snaži naš organizam te vrlo povoljno djeluje na rad našeg srca i mozga. Duhovni ga praktikanti osobito cijene nazivajući ga «majkom» jer je njegovo djelovanje takovo da  promiče čistoću uma i svjesnost.  
Iako povoljno djeluje na sve tri doshe, haritaki je rasajana za Vata doshu. 

Amalaki (Emblica officinalis)

je ayurvedsko blago koje u sebi nosi obilje koristi. Ayurveda ga opisuje kao pomlađivača našega organizma ili ayurvedskim riječnikom – Vayastaphana; onaj koji potiče revitalizacijske procese u našemu tijelu. Da je tomu tako, svjedoči i podatak kako je amalaki jedan od najbogatijih izvora C vitamina u svijetu te ga sadrži čak 20-30 puta više od agruma što zorno govori o njegovom snažnom utjecaju na naš imunitet. Taj indijski ogrozd, bio je od davnina jedan od cijenjenih pomlađivača. Ubrzava proces zgrušavanja krvi te vrlo dobro djeluje na procese zacjeljivanja ozljeda i rana. Potiče seksualnu energiju u muškaraca i žena. Biljni je tonik za krv, kosti, jetru i srce. I dok će znanost  danas potvrđivati njegov pozitivan učinak u liječenju brojnih stanja poput reguliranja šećera u krvi, Ayurveda će se tradicionalno prikloniti tvrdnji kako Amalaki iznimno pozitivno djeluje na balansiranje Pitta doshe u tijelu. Djeluje na sve naša tkiva te snaži Ojas, vitalnu energiju u tijelu.

Bibhitaki (Terminalia belerica)

je još jedan snažan i drevni pomlađivač s učinkom detoksikacije krvi, mišića i masnoga tkiva u tijelu. Vrlo je koristan liječenju, suzbijanju i uklanjanju viška sluzi u sustavu.  Djeluje na formiranje, jačanje i snagu kosti.  Nazivan kao "onaj koje drži podalje od bolesti", slovi kao generalni tonik. Uziman samostalno, blagotvorno djeluje na zdravlje i rad sljedećih organa: pluća, grlo, oči, kosa te povoljno djeluje na probavni, urinarni i respiratorni trakt. Blagi je laksativ. Po prirodi je antipiretik te djeluje na smanjenje povišene tjelesne temperature. Uravnotežuje Kapha doshu.

LJEKOVITA SVOJSTVA TRIPHALE

PROBAVNI SUSTAV

Jedno od prvih značajnih i po čovjekovo zdravlje ljekovitih djelovanja Triphale je njeno djelovanje na reguliranje probave te je prvi ayurvedski izbor za liječenje neregularne probave i zatvora. Kao vrlo neškodljiva i bez nuspojava čak  i nakon duljeg korištenja, Triphala je vrlo korisna za korištenje starijim osobama koje često pate od različitih probavnih proemećaja. Triphala djeluje pozitivno na rad i zdravlje naših crijeva, pomaže u probavljanju, izbacivanju Ame iz tijela ali i  djeluje na zdravlje i rad cjelokupnog  probavnog sustava. Smanjuje bolove u trbuhu te se preporučuje i u liječenju sindroma iritabilnog crijeva. Preporučena je u liječenju nadutosti, plinova kao i kod osoba koje imaju poteškoća sa želučanom kiselinom. Preporučuje se osobama koje pate od povećane tjelesne težine jer osim što potiče probavljenje, 

Triphala djeluje i na smanjenje apetita.

Međutim, njeno se djelovanje ne može samo svesti na učinak regulacije probave i rada probavnog sustava jer ona ima viskoe nutritivne vrijednosti te ukupno gledajući, iako je u funkciji izbacivanja nakupljenih toksina, njeno korištenje u cijelosti jača organizam.

RESPIRATORNI SUSTAV

Vrlo je povoljnog djelovanja u liječenju ali i suzbijanju nastanka infekcij. Djeluje pozitivno na liječenje kašlja i prehlade te potiče iskašljavanje odnosno, izbacivanje sluzi. Olakšava disanje i djeluje na prohodnost dišnih puteva što ju čini vrlo povoljnom i preporučenom formulacijom za liječenje oboljenja poput alergija i astme.

LIMFNI SUSTAV

Za razliku od drugih laksativa, Triphala ne staviti izravan utjecaj na jetre i žuči prisiliti ih na lučenje probavnih sokova u probavljanju hrane. To već radi kao spužva koja nabubri upija tekućinu. Dakle, to pomaže u čišćenju ne samo crijevne puteva, ali i na jetru i krv.

URINARNI SUSTAV

Antiupalno djelovanje Triphale smiruje različita uplana stanja pa tako i ona urinarnog sustava. Olakšava mokrenje i normalizira protok urina te je vrlo je korisna u suzbijanju infekcija te je korisna i u liječenju bolnoga  mokrenja. Preporučena je i u liječenju gihta koji nastaje nakupljanjem mokraćne kiseline u području zglobova jer pomaže uklanjanju kiseline kroz proces mokrenja.

KRVOŽILNI SUSTAV

Triphala je pokazala svoja vrlo korisna svojstva u radu cjelokupnog krvožilnog sustava, uključujući pravilan i zdrav rad srca te krvotok. Vrlo je korisna u sprečavanju stvaranja plaka u arterijama čime se smanjuje rizik od srčanih problema izazvanih zbog arterioskleroze. Triphala povoljno djeluje odnosno uravnotežuje srčani ritam. Koristi se u lječenju visokog krvnoga tlaka. Djeluje na smanjenje kolesterola u krvi čime sprečava nastanak težih i fatalnih srčanih stanja. Preporučena i u liječenju anemije. Zbog svog učinka na uravnoteženje razine šećera u krvi, korisna je za osobe koje boluju od dijabetesa.

ENDOKRINI SUSTAV

Triphala stimulira rad jetre te pomaže pravilnom funkcioniranju gušterače. Pomaže reguliaciji  svih fizioloških procesa u tijelu. Univerzalan je lijek za osobe oboljele od hapatitisa. Čisti i promiče zdravlje i rad jetre.

ŽIVČANI SUSTAV

Triphala povećava mentalne sposobnosti, poboljšava razinu koncentracije, smiruje te općenito, pomaže da se živčani sustav vrati u stanje ravnoteže. Pomaže u liječenju kronične i akutne glavobolje.

REPRODUKTIVNI SUSTAV

Triphala je vrlo korisna u liječenju poremećaja rada ženskih reproduktivnih organa. Preporučuje se u liječenju različitih stanja poput dismenoreje, neredovitih menstruacija,  amenoreje, leukoreje, suhoće rodnice, krvarenja itd...No, savjetuje se jednako i za liječenje raznih bolesti muškog reproduktivnog sustava. Povećava energije u tijelu i izdržljivost. Pomaže razvoju broja spermija i poboljšava njihovu kvalitetu. U odnosu na nevedeno, možemo reći kako je jedno od njenih ljekovitih svojstava i ono prirodnog afrodizijaka.

IMUNO SUSTAV

Triphala djeluje kao snažan antioksidans. Sprečava razvoj slobodnih radikala u tijelu te sprečava abnormalan rast/razvoj stanica koje dovode do pojave raka. Energizira tijelo te smanjuje umor i osjećaj iscrpljenosti. Vrlo je učinkovita u suzbijanju bilo kakve zaraze ili stranih invazija u krvi čime pomaže u sprečavanju bolesti i infektivnih stanja u tijelu. Danas istraživanja dokazuju njena snažna antibakterijsko djelovanje protiv raznih vrsta bakterija poput npr. Helicobacter pylori, bakterije koja je povezana s razvojem gastritisa, čireva i raka želuca te inhibirajući utjecaj na razvoj i rast streptokoka.
Njeno uzimanje ukupno snaži naš imunitet i time djeluje na smanjenje rizika od nastanka težih poremećaja i stanja. Revitalizirajuće djeluje na naš organizam te usporava procese prijevremenog starenja i preranoj pojavi sijede kose.

VANJSKA UPOTREBA

OČI
Triphala je izvrstan lijek za oči.  Umiruje upale, iritacije, jača očne mišiće te pomaže u jačanju vida.  
Oblog od Triphale: Ukoliko imate neki od navedenih poremećaja, savjetujem toplom otopinom Trišhale lagano siprati nadražene oči ili na njih staviti oblog. Čistu vaticu umočite u otopinu koju ste napravili otapajući ½  čajne žličice Triphale i ½ šalice tople vode.  Položite na oči i pistite da otopina djeluje nekoliko minuta. Tijekom dana ponovite postupak te ponavljajte do se stanje ne umiri.

KONTRAINDIKACIJE

Iako Triphala slovi kao vrlo siguran i učinkovit biljni lijek koji se može uzimati dulje vrijeme i bez neželjenih posljedica, kao školovana osoba uvijek ističem kako zdrava osoba ne treba nikakva lijeka pa tako i Triphalu savjetujem, bez obzira na to što ju trgovci i tržište posvuda nudi i reklamira, uzimati jedino ukoliko imate opravdanu potrebu za to odnosno, zdravstvenih problema koji se uz njenu pomoć mogu smanjiti/ukloniti.

Treba uvijek voditi računa o brojnim faktorima koji utječu na preporuku uzimanja bilo kojeg,  pa tako i najsigurnjeg biljnoga lijeka. Dob, opće stanje organizma, stanje doshe, tjelesna težina...neki su od vrlo bitnih čimbenika koji izravno utječu na preporuke o doziranju, frekvenciji, duljini te načinu uzimanja pripravka

Triphala u većim količinama može imati učinak laksativa.

Predoziranje može izazvati povraćanje a u nekih osoba i osip.

Može se uzimati s tolom vodom, pomiješana sa sokom ili uz malo meda.

Za sve ostale načine upotrebe, konzultirajte se sa stručnom i obrazovanom osobom. 

VAŽNO: Ne preporučuje se njeno konzumiranje s mlijekom.