Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Latinski naziv: Taraxacum officinale

Kada proljeće, s obiljem sunca i kiša, potakne bujnu vegetaciju, jedna od ljepših slika što ih priroda može oslikati je polje prepuno zlatnih glavica maslačka. Tako priroda proslavlja nevelik cvijetak kojega dobro poznaju herbalisti baz obzira na to pripadaju li europskom, kineskom ili ayurvedskom sustavu liječenja.

A mene prve asocijacije na maslačak odvedu u djetinjstvo. Dobro se sjećam, moja je majka za ranih proljetnih dana, vrlo često brala njegove mlade listove i od njih pripravljala ukusnu salatu. Ta ugodna gorčina, pomiješana sa aromom maslinova ulja i danas je moja omiljena gozba kojoj sada, gledajući na nju okom ayurvede, prilazim puno češće jer znam da joj pripadaju i mnoga ljekovita svojstva.

Koristimo i list, i cvijet i plod

Lijepo je znati da možemo koristiti sve dijelove ove biljke. Cvijet treba brati kada je mlad i tek otvoren u rano proljeće, list beremo tijekom cijele godine dok mu je korijen najbolje brati u vrijeme jeseni, kada se životne snage biljnoga svijeta povlače u dubinu i predaju se snazi utorbe zemlje.

Dok mu je cvijet jedan od najboljih izvora lecitina koji je dobar za  mnogo toga a ja ću izdvojiti jetru ali i djelovanje na memoriju i mentalni fokus, list će vam osigurati obilje minerala i vitamina u kojima prednjače vitamin C i vitamin A kojeg maslačak ima čak više od mrkve koja se inače ističe kao jedan od najboljih izvora A vitamina. Korijen mu pak sadržava taraxacin, stimulans jetre, ali i inzulin, kolin (osnovni constiutent lecitina) i fitosterol (koji spriječava nagomilavanja kolesterola).

Obnovitelj organizma

Zašto vam ovo govorim? Zato jer želim istaknuti kako je maslačak odličan u uklanjanju toksina i obnovitelj je našeg organizma. Može nam pomoći u radu i obnovi mnogih organa. On je u prvome redu izvanredan čistač jetre dok mu se list, kao moćan diuretik, povezuje sa bolestima bubrega i mokraćnim sustavom. Ayurveda ističe njegovo izvanredno djelovanje na krvni sustav pa ga preporučuje osobama s visokim masnoćama u krvi ali i u održavanju tjelesne težine. Žutica, hepatitis, ciroza jetre, žuč, žučni kamenci...tako možemo navoditi bolesti na koje dokazano sjajan učinak ima maslačak. Njegov utjecaj na jetru i izbacivanje toxina iz tijela  doprinosti općem stanju obnove i jačanja oragnizma što se može vidjeti i na koži, u prvom redu kod osoba koje imaju izražene akne.

Posebno dobar za rad ženskih organa

Mene osobno najviše raduju studije o značajnom učinku maslačka na fibrocistična tkiva,  tkiva dojki i na liječenje tumora i raka jer na tom području naš sićišni maslačak pokazuje velike rezultate. Rad jetara je povezan sa lučenjem hormona estogena pa je utjecaj ove biljke na ženske hormone i reproduktivne organe velik i stoga bih maslačak svakako preporučila ženama u predmenopauzi i menopauzi, osobito ako ga uzimate u kombinaciji s drugim ayurvedskim kombinacijama za liječenje i ublažavanje ženskih tegoba. Stoga, s upotrebom maslačka nikako ne oklijevajte.

Zamjena za kavu

Pečeni a zatim samljeveni korijen maslačka preporučuje se kao zamjena za kavu. Korijen ispecite u pećnici, zatim ga ohlađenog sameljite i prelijte ključalom vodom. Zasladite po potrebi.

Zdrav jutarnji napitak

Ovaj, ukusniji i aromatičniji napitak, može postati vaša svakodnevna rutina. Napitak je koristan za zdravlje i rad srca, cirkulaciju ali i utječe na giht i artritis.
Postupak:  2 žlice suhog korijena maslačka, 1 žlica suhog đumbira, 1 žlica suhih plodova borovnica preliti sa 3 šalice vruće vode. Pustiti da odstoji 10 minita, ocijediti i piti.

Kao opći, revitalizirajući tonik

1 do 3 žličice suhoga korijena maslačka zakuhajte u 2,5 dcl vode. Kada voda zaključa, oustite čaj da pokriven odstoji 10-20 minuta. Pijte 1 do 2 šalice dnevno. Ne piti dulje od sedam dana.

Kod zadržavanja vode/ PMS simptoma

1 žlice lista maslačka, 2 žlice lista koprive preliti sa 3 šalice vruće vode. Pustiti čaj da odstoji i piti ga 2 x dnevno. Napomena: čaj se pije 7 do 10 dana prije početka ciklusa.

Uklanjanje bradavica

Mliječni sok maslačka možete iskoristiti za uklanjanje bradavica što ćete činiti svakodnevnim kapanjem soka na bradavicu u nekoliko navrata tijekom dana. Taj bezbolni postupak valja ponavljati sve dok se bradavica ne ukloni za što će vam, osobito kod većih bradavica, trebati samo nešto više vremena i upornosti.  

Napomene:

Osušeni maslačak, osobito korijen, čuvajte na suhome mjestu, zatvoren u posudi kako biste spriječili pristup muhama, moljcima...Zbog mogućeg množenja štetočina, najbolje ga je iskoristiti unutar jedne godine.

Kontraindikacije:

  • Kao i pri svakom uzimanju ljekovite biljke ili biljnog pripravka, posavjetujte se sa kvalificiranom osobom. Ayurvedski će vam liječnik ili savjetnik, osim određenja vaše konstitucije, dati uvijek napomenu što od bilja i hrane možete i trebate koristiti a što za vas ima štetan učinak.
  • Vodite računa o sljedećem: maslačak ne koristite dulje od šest tjedana. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Njegova upotreba može pojačati razinu šećera u krvi. Ako se uzima u velikim količinama može izazvati kožni osip, proljev, žgaravicu i mučninu. Njegov sok također može izazvati reakcije (osobito kožne). Ne uzimajte ga u večernjim satima.
  • Ne koristite ga ukoliko imate problema sa žučnim mjehurom, upalu žučnog kanala ili opstrukcija crijeva (zatvor i sl.).
Prijavi se na naše mailing liste