Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Podrijetlom iz južnei istočne Afrike, aloe vera se danas uzgaja diljem Sredozemlja, Indije, Karipskog otočja i Australije. Njen naziv, aloe vera, zabilježen je prvi put još u doba staroga Egipta. Legende kažu da je za nju znala i kraljica Kleopatra, poznata po svom odnosu prema njegovanju tijela ta da je aloin gel koristila za njegu kože a bila je jedno od najkorištenijih ljekovitih sredstava u rukama prvih liječnika – Plinija, Eldera i Diskuridesa te štovana od Galena, oca suvremene medicine.

Istraživanjima je utvrđeno kako gel aloe vere sadrži oko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka od kojih vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, minerale kalcij, kalij, magnezij, mangan, polisaharide koji jačaju imunitet, aminokiseline potrebne za sintezu bjelančevina, čak šesnaest enzima...pa stoga ne čudi njen snažan učinak na boljitak čovjeka iako valja istaknuti i to kako od preko 250 njenih vrsta koje su prepoznate i registrirane, tek samo četiri imaju tako visoko cijenjena i ljekovita svojstva a to su - Barbadensis, Arborescens, Chinensis i Ferox.
Kada su je davnih dana u ruke uzimali ayurvedski liječnici, prvo što su uočili je njeno izvanredno svojstvo hlađenja. I istina je, za aloe verom ćemo rado posegnuti uvijek kada nas sunce opeče. Iako je najpoznatija kao sredstvo za zacjeljivanje ozljeda kože, snažno terapijsko djelovanje se postiže i njenim oralnim uzimanjem. U kineskoj se medicini aloe vera cijeni i koristi za uklanjanje suvišne topline iz jetre a sličnu detoksikacijsku ulogu ima i u ayurvedi. Njen naziv na sanskritu (Kumari) prevodi se u značenju "mladenačka vitalnost", "djevica", što u izravnu vezu dovodi njena imunološka svojstva, svojstva regeneracije ali i utjecaj na rad ženskih reproduktivnih organa. Oralno uzimanje aloe, prema ayurvedi, potiče rad jetre, balansira šećer u krvi, smanjuje masnoće, utječe na menstrualni ciklus...Taj sukulent mesnatih listova, sadrži gel čiji je sadržaj čak 96% vode. Gel ima antiupalna svojstva te je pogodan za tretiranje uplanih procesa na koži i općenito za liječenje kožnih bolesti. Aloa ima odlična i antigljivična svojstva a kroz dugu povijest svojega korištenja, najviše je proučavana zbog svojeg snažnog učinka na zacjeljivanje rana. Aloe vera djeluje na probavni trakt. Uzimana u manjim količinama ona potiče apetit i stimulira probavu, djeluje protiv parazita dok je u većim dozama jak laksativ zbog čega je treba uzimati isključivo u dogovoru s liječnikom i pod nadzorom (osobito treba paziti ukoliko se uzma u obliku praha).
Kada gledamo njen utjecaj na urogenitalni sustav, valja istaknuti da je ona diuretik a ayurveda ističe njena svojstva (snigdha, picchilla...) što povezuje njenu ulogu u poticanju sekrecije sjemena kod muškaraca a što je vezuje sa učinkom afrodizijaka. U žena se savjetuje njeno korištenje u svrhu liječenja vaginalnih, cervikalnih upala. U svojoj osnovi, aloe vera je mješavina okusa u kojoj jednu od uloga ima i slatko zbog kojeg ona djeluje na hranjenje tkiva i smatra se antioxidansom i generalnim tonikom koji pospješuje zdravlje i jača organizam.
U ayurvedskim tretmanima i formulama koristi se za liječenje ženskih oboljenja i reproduktivnog sustava i često se koristi u kombinaciji sa biljkama Shatavari i Manjistha.
 

Vanjska primjena:

  • oblozi / kod upala, infekcija, rana.. Uz nadzor i prethodno učinjene konzultacije, može se koristiti u liječenju glavobolja, konjuktivitisa..
  • prah / u manjoj kolčini, za tretiranje rana
  • pasta / u određenim biljnim kombinacijama i formulama, aplicira se na oboljela mjesta
  • sok / ima utjecaj rashlađivanja, hlađenja te se može primjenjivati izravnim apliciranjem na kožu.

KONTRAINDIKACIJE

  • Zbog svojeg utjecaja na krvotok tj. cirkulaciju, ona djeluje na kontrakcije te je ne smijemo koristiti u vrijeme trudnoća kao niti u vrijeme menstruacije
  • Aloe vera je laksativ te se ne preporučuje koristiti u duljem vremenskom periodu dok doziranje mora odrediti stručna osoba
  • Ne preporučuje se koristiti dojiljama
  • Ayurveda preporučuje korištenje svježeg gela koji utječe povoljno na sve tri doshe dok uzimana u prahu povećava vata doshu i treba ju uzimati pod povećanim nadzorom

NAPOMENA

Danas, moram to istaknuti, aloe vera je poput mnogih biljaka, užasno zloupotrebljavana. U želji da se iskoristi bolest čovjeka za interese pojedinaca i njihovo bogaćenje, na tržištu se nalazi velik broj proizvoda na kojima se ističe ljekoviti učinak aloe vere ali, na žalost, odmah vas želim uputiti u to da tomu u većini slučajeva nije tako. Razrjeđivana, sa brojnim kemijskim dodacima, utjecajima šećera...ona, osim svojim imenom koji se koristi u svrhe nemilosrdne zlouporabe, neće donijeti ništa dobrog po vas i vaše zdravlje. Isto tako, ne savjetujem ni to da sami izrađujete gel iz kućne radinosti u svrhu oralnog korištenja. To napominjem najviše iz tog razloga što purgativne sastojke nije jednostavno odvojiti od unutarnjeg, umirujućeg gela.

Prijavi se na naše mailing liste