Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Energija vatre (Agni), treba nam u zimske dane. Pomoći će vam da lakše prodišete, ući u bronhe i respiratorni trakt. Prodisat ćete uz crvenilo lica i ako pretjerate (ali, molim, ne često ) i pokoju suzu na oči što to je samo znak da zaista i djeluje. Ubrza vam cirkulaciju i prođe kroz respiratorni i probavni sustav, dezinficira sluznicu želuca i crijeva, pomaže kod probave... Agni u tijelu pomaže kod nakupina sluzi što je zimi česta pojava nakon koje se najčešće naredaju upale i bolna grla. Papričica sadrži kapsaicin, sastojak kojeg ona najviše ima u sjemenkama i zbog kojeg je ljutog okusa. Upravo on, kapsaicin, djeluje kao analgetik, antibiotik i antiseptik i zato, pravilno dozirana, papričica liječi ali uzimana u malim količinama. Ukoliko imate nizak tlak, pijete lijekove za sniženje tlaka ne uzimajute ju jer ona utječe na cirkulaciju, rad srca i ubrzava ritam energija našega tijela. Ima ih raznih vrsta a vi odaberite onu koja vam najviše odgovara i prođite ugrijani kroz zimski dan, zahvalni prirodi što za sve ima lijeka.


DOBRO JE ZNATI:

- što duže kuhate u jelu papričicu, ona je ljuća i zato dozirajte i pazite prilikom kuhanja (osobno ju najradije dodajem jelu pri kraju kuhanja)
- ukoliko pretjerate s chillijem ili nekim drugim začinom koji pokrene vatru u tijelu (kao npr. papar ili đumbir), ne gasite energiju vatre vodom već to učinite s nekoliko gutljaja mlijeka, jogurta ili sladoleda