Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Latinsko ime: Achilea millefolium L.

Biranjasipha, reći će njeno ime ayurveda a mi ju znamo pod raznim, vrlo zanimljivim imenima. Hajdučka trava, stolisnik, ranjenik, hajdučica, sporiš, bijelo ivanjsko cvijeće, kunica, kunji rep, mjesečina, paprac, petrovsko cvijeće, kostrijet, ravan, romanika, spor, stolista, tintorova trava je najznačajnija i najrasprostranjenija vrsta roda Achilea i pozivam vas, ako znate još koji njen naziv, slobodno nadopunite ovu paletu njenih prekrasnih imena

Zapravo, to obilje naziva govori mnogo obiljci samoj. O njenoj prisutnosti u prostoru i vremenu. O, da. Poznata je još od davnina a mene osobito raduju priče vezane upravo za taj cvijet i pripisivane mu moći. Njome je navodno Afrodita Ahileju vidala rane a nosili je oko vrata junaci i hajduci kako bi njome liječili zadobivene ozljede. Zato se i naziva hajdučka trava, hajdučica.

Obilje je priča o njegovim magijskim svojstvima što će reći da je stolisnik provjereno djelovao a ljudi mu odavali počast kroz priče i predanja. Koristio se u druidskim obredima pri izradi amuleta a njime su posipavani kućni pragovi protiv vještica i zlih sila. Svežanj stolisnika obješen na vrata ili zavezan na dječju kolijevku na ivanjsku noć trebao je osigurati iduću godinu bez bolesti a u knjizi tajni koja se pripisuje Albertusu Magnusu, tvrdilo se da stolisnik ima nadnaravnu moć jer ako se stavi u nos štitit će od svih strahova, fantazija i vizija, a ako se njime namažu ruke i stave u vodu - privući će ribe poput magneta. Kakvih sve lijepih kazanja o ovome cvijetku a samo zato jer je iznimno koristan, ljekovit i kao uostalom i svaki cvijetak, lijep i ugodnog mirisa.
Jučer je bio ugodan podnevni dan. Meni odličan za jedno od posljednjih branja cvjetova u ovoj godini. Brala sam prekrasan bijeli cvijetak kojime naše rakovačko polje obiluje a možete ga naći posvuda jer raste doslovno kao korov ne samo po livadama, već i u kamenjarima, na zapuštenim mjestima pa čak ponegdje i u šumama. Stolisnik cvjeta preko cijeloga ljeta i evo, još ga berem, sve dok ima mladih cvjetova a najbolje je brati njegove mlade cvjetove. Kada ga berem, obično to činim u prvim cvatovima, dakle na rano proljeće ili nakon što se pokosi trava. Tada na pokošenoj livadi iznikne novo, mlado bilje i samo za njim trebate posegnuti. Izniman je broj tegoba koje se mogu ublažiti ili zaliječiti uz pomoć stolisnika.
Osobno upotrebljavam list i cvijet i to samo mlade biljke. Zašto? Prvo zato što stolisnik može izazvati kožnu alergiju (osip, mjehurići). Drugo, radije ga pripremam u blažoj varijanti i određeno vrijeme (što zapravo vrijedi za upotrebu svih biljaka i čajeva) jer dulji period pijenja ovog čaja kod osjetljivijih osoba može izazvati glavobolje, preosjetljivost na sunce...
Stolisnik je tradicionalna biljka za ublažavanje ženskih tegoba. Mnogi ga izvori smatraju tonikom za zdravlje maternice. Pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa, ublažava menstrualne grčeve a mnogi je preporučuju i za liječenje amenoreje. Jedno od njegovih djelovanja je i to da potiče apetit, pomaže pri regulaciji probave te potiče izlučivanje enzima i probavnih sokova. Djeluje na smirivanje crijeva i želuca. Njegov trpki okus utječe na povoljno djelovanje u liječenju probavnih poremećaja, dizenterije a koristi se i kao biljni ljek za liječenje cistitisa. Njegov čaj djeluje protuupalno i antibakterijski a stolisnik po učinku svrstava u jedan od najpoznatijih biljnih lijekova protiv gripe i prehlade. Koristim ga i kao sastavni dio melema, osobito onih namijenjenih iritiranoj, oštećenoj koži. Osobno, iznimno mi je draga i upotreba stolisnika u kupkama i oblozima. Dajem vam stoga nekoliko jednostavnih savjeta kako stolisnik uvrstiti u svoju kućnu riznicu ljekovitog bilja. Pokušajte.
 

KUPKA

Napravite čaj (na 1 litru vode ukuhajte oko 30-40 cvjetova, ovisno o veličini cvjetova). Skuhani čaj ulijete u vodu za kupku ili ga koristite kao topao ili hladan oblog.
 

Djelovanje:

Kupka umiruje cijelo tijelu, djeluje na kožu, smiruje…odlična su joj djelovanja na ispucanu kožu (osobito ruke), djeluje na prištiće i akne.
 

ČAJ

Priprema se od 20 g cvjetova u litri kipuće vode i pije se do 4 čaše na dan.
Osnovno doziranje je 1 žlica suhe droge na 2,5 dl. vode.
Drogu (osušeni čaj) preliti kipućom vodom, poklopiti ga i ostaviti da stoji oko pola sata, dok se smlači.

Djelovanje:

  • Kod želučanih tegoba treba piti malu šalicu dva puta na dan, sat prije jela.
  • Grčevi u želucu i crijevima smiruju se kad se uzima 3 puta na dan po 2 dl toplog napitka.
  • Kod neredovitih menstruacija popiti 3-4 puta na dan po šalicu čaja i to dva dana prije početka menstruacije

HLADNI OBLOZI

Pripremaju se od svježeg soka biljke koji se izravno polože na bolno mjesto.

TOPLI OBLOZI -

Spravljaju se od toplog čaja.
Stolisnik se može koristiti i na način da se biljka zgnječi i zagrije te položi na bolesno mjesto.

ZA PREHRANU

Jestivi su posve mladi i nježni listovi. Mladi listovi imaju aromatičan miris po eteričnom ulju pa ih dodajem salatama, varivima i svježem siru. Ako niste kušali, sada je prilika da i to isprobate..:-)