Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Lat. Ferula asafoetida Linn., Sansk. Hingu, Sahastravedhi, Jatuk, Balhik

Indija je prepuna različitih začina čiji mirisi često znaju iznenaditi svojim intenzitetom. Jedan od takvih, upamtljivo intenzivnih je Asafoetida čiji je prah, često korišten u kulinarstvu no u nekih osoba, zbog jakoga mirisa, izaziva odbojnost, mučninu pa čak i potiče na povraćanje.

No, njena je upotreba tisućama godina dokazala vrijednost ove biljke koja zaslužuje ugled među štovateljima Ayurvede. Znana kao jedan od najboljih biljnih pomagača koji utječu na reguliranje poremećene Vata doshe, asafoetida je nezamjenjivo sredstvo i cijenjeni kućni lijek svim osobama koje pate od nadimanja, plinova, podrigivanja, grčeva i kolika...te je sastavni dio tisućljetne i iznimno cijenjene ayurvedske formule za poboljšanje probave a koja je poznata i slavljena pod imenom, Hingwashtak choorna.
No, kako se ne bismo zadržali samo na probavi i probavnim poremećajima, treba istaknuti da asafoetida ima i drugih, hvale vrijednih ljekovitih svojstava od kojih ćemo najvažnija istaknuti i objasniti i ovdje. Njeno korištenje povoljno djeluje na ukupno zdravlje, revitalizira organizam i daje mu snagu a cijenit ćemo je i po tome što je u svome sastavu obogaćena ugljikohidratima, proteinima, vlakanima i mineralima poput kalcija, željeza i fosfora.

LJEKOVITA SVOJSTVA ASAFOETIDE

ŽIVČANI SUSTAV

Umirujućujeg je djelovanja te ima lagana sedativna svojstva. Opisuje se kao antiepileptik te pomoć pri liječenju paralize, histerije i konvulzija. Zbog svojih se sedativnih svojstava, preporučuje i osobama koje pate od anksioznosti.
Savjet za smanjenje napetosti u području glave, ublažavanjee glavobolje i migrene:
/ Čajnu žličicu praha asafoetide pomiješajte sa istom količinom đumbira u prahu te mješavini dodajte tek toliko mlijeka da se napravi gusta pasta. Pastu zatim aplicirajte laganim masiranjem na oboljeno područje te se legnite, u miru opustite te pričekajte da smjesa počne djelovati. Isperite je zatim laganim potezima koristeći toplu vodu.  

PROBAVNI SUSTAV

U šali znam reći kako i sama riječ "asafoetida ' djeluje kao lijek protiv nadutosti, grčeva, kolika i probavnih smetnji. Smanjuje bol u želucu i crijevne plinove, potiče probavu te djeluje kao lokalni stimulans sluznice probavnog trakta. Ona čisti crijevnu floru i povećava probavnu vatru. Djeluje kao lagani laksativ te se savjetuje njeno korištenje pri pojavi zatvora ali i pri tretiranju crijevnih parazita dok se na ghee-ju prepržen hing savjetuje koristiti kod različitih, želučanih oboljenja.

Savjeti za nadutost i plinove:

/ Već otoljen prstohvat asafoetide u šalici tople vode, delovat će na vaš probavni trakt. Ukoliko iamte izraženije simptome, tada iskušajte  mješavinu sastavljenu od četvrt žličice suhog đumbira u prahu, prstohvat asafoetide i prstohvata crne soli. Sastojke miješanjem otopite u šalicu tople vode i popijte nakon obroka.
/ Prstohvat asafoetide pomiješajte u šalici lassija i popijte nakon obroka. 

KRVOŽILNI SUSTAV

Sumporni spojevi i kumarini, prisutni u asafoetidi, djeluju na razrjeđivanje krvi i sprečavaju njeno zgrušavanje. Savjetuje se njeno korištenje kod različitih oblika srčanih  poremećaja uzrokovanih disbalansom Vata doshe.

RESPIRATORNI SUSTAV

Asafoetida je dokazano djelotvorna u liječenju astme, bronhitisa, hripavca i drugih respiratornih oboljenja. Potiče iskašljavanje te je velika pomoć u liječenju svih oblika kašlja. Preporučena je i u liječenju prehlada, gripe i svih stanja u kojima se pojavljuje višak sluzi.

Savjet za kašalj:

Postoje brojni kućni pripravci koje, na bazi asafoetide, Indijci redovito koriste za liječenje bolesti dišnih organa. Jedan od njih je i ovaj kojega čine:

/ Pola čajne žličice praha asafoetide, pola žličice soka svježe cijeđenog luka i žličica meda. Svi se sastojci povežu miješanjem te se uzimaju polako otapajući u ustima.

Ovaj, aromom specfifičan pripravak, sjajno je sredstvo za liječenje laringitisa, bronhitisa i bronhijalne astme.

URINARNI SUSTAV

Asafoetida je diuretik što znači da pospješuje mokrenje, djeluje na zdravlje i rad bubrega te urinarnog trakta.

REPRODUKTIVNI SUSTAV

Asafoetida se preporučuje uzimati kod liječenja vaginalnog iscjetka, infekcije kandidom, neredovitih menstrualnih ciklusa ili preobilnog menstualnog krvarenja. Potiče ovulaciju a savjetuje se i njeno korištenje nakon poroda jer pozitivno u postporođajnom razdoblju, utječe na oporavak, zdravlje i jačanje maternice.
Ima afrodizijačko djelovanje te se kod muškaraca preporučuje njeno uzimanje u svrhu liječenja impotencije, prerane ejakulacije...

Savjet za ublažavanje bolnih mjesečnica:

/ U šalicu lassija umutite prstohvat soli, prstohvat piskavice u prahu i prstohvat asafoetide. Sastojke miješanjem povežite te polako popijte. 

/ U sezamovo ulje, umiješajte prstohvat, dva asafoetide, u posudi s vodom ulje zagijte a zatim protresite i toplo ulje masiranjem nanesite na područje trbuha. Prekrijte zatim toplim ručnikom ili čistom, pamučnom tkaninom, i pustite da ulje i toplina djeluju 15tak minuta.  

/ AYURVEDSKE NAPOMENE /

SVOJSTVA: lagana, masna, oštra / duboko prodire u tkiva

OKUS: ljut

DJELOVANJE: grije

POSTPROBAVNI UČINAK: ljut

DJELOVANJE NA DOSHE: Umiruje Vata i Kapha doshu. Povećava Pitta doshu.

UPOTREBA: prah, tinktura

DOZIRANJE: 0.25 – 0.5 gm. dnevno

- KONTRAINDIKACIJE-

/ Asafoetida može izazvati mučninu i povraćanje.

/ Njeno pretjerano konzumiranje može dovesti do iritacije grla, natečenih usnica, proljeva...

/ Asafoetida može iritirati probavni trakt ako se uzima tijekom želučano-crijevne infekcije.

/ Smatra se da u većim dozama djeluje kao abortiv.

/ Ne savjetuje se davati maloj djeci.