Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Postoji nekoliko vrsta santoline, različitih po visini, obliku lista i veličini cvijeta a ja ću govoriti o sivoj santoilini koju držim u svome vrtu. Odlikuje ju vrlo ugodan i prepoznatljiv miris, brojnost lijepih i pravilnih žutih samostalnih glavica što se visoko izdižu iznad listova koji su njena posebnost jer su srebrno-bijelo-sivi, gotovo pamučni i sitno nazubljeni. Zbog tih je listova dobila i nazive pamučna lavanda i siva santolina. U vrijeme kada nema cvjetova, ta srebrno-siva boja i nazubljenost sitnih listića daje joj posebnu ljepotu zbog koje je botaničari vrlo cijene i često ju stavljaju uz rub gredica kako bi ukrašavala linije staza, puteljaka, vrtnih kamenjara i svojom bojom posebno ukrasila vrt a osobito stoga što se lijepo obrezuje, formira u željene oblike a podnosi i duboko obrezivanje cijene je ljubitelji engleskih vrtova.
Ono što će vam većina poznavatelja bilja odmah istaknuti pri spominjanju ove trajnice je njen miris. Specifičan dašak mediterana kojeg priziva miris ove biljne ljepotice ujedno je i koristan zbog toga što odbija kukce i moljce. I istina, uz lavandu, santolina je možda najbolji saveznik u borbi protiv tih nametnika. Zato osušene biljčice omotajte u tkaninu, zavežite svežnjeve vrpcama i time namirišite ladice i ormare. Ukoliko imate kućne ljubimce, grančice možete staviti u njihov prostor kao zaštitu od buha.

Santolini se cvjetovi beru u ljetno doba. Možete brati cijele stabljike, osušiti ih i ostaviti obješene u prostoru kojeg ćete ukrasiti i mirisom štititi od nametnika dok je listove bolje brati u ranijim razdobljima, dakle prije početka cvatnje. Santolinu povremeno koristim i kao zanimljiv začin kojim obogatim variva i juhe ali ono što posebno želim istaknuti je to da je santolina i ljekovita biljka. Žao mi je što se njena ljekovitost zaboravlja i nepravedno zanemaruje. Iako još istražujem o njoj napisane informacije, ono što sam do sada pročitala itekako govori o tome kako se njena ljekovitost cijenila od davnina i čak mogu reći da sam iznenađena rasponom njena korištenja u liječenju. Najviše ljekovitih tvari sadrže njeni listovi iako se koristi i cvijet a ja već sada znam da ću od nje pripremati čaj i to je prvo što vam doista mogu posavjetovati jer je ugodan, koristan i jednostavan za pripremu...

/ Čaj od cvjetova santoline / za jačanje organizma

RECEPT ZA PRIPREMU

Čaj možete pripremati od svježihi od sušenih cvjetova. Ukoliko ga pripremate od svježih cvjetova, tada njihova količina mora biti dvostruko veća od navedene količine za suhe cvjetove.
1 žličica suhih cvjetova santoline prelijete sa 2,5 dcl kipuće vode.
Čaj pustite da odstoji 10-tak minuta (ne više od 15 min.), procijedite ga i pijte ne više od 2 puta dnevno.