Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Latinski naziv: Mentha piperita

Ova krasna biljka, nježnog i plavkastog cvijeta, najviše privlači svojim specifičnim, ugodno svježim mirisom kojega teško zaboravljamo. A jednom, kada posegnemo za tom ljepotom i krenemo ju koristiti, shvatimo kako je skromnost u biljke, samo privid nad raskoši koja se krije u obilju njene korisnosti.

Menta je doista posebna biljka. Kada njen list, tako lijepo oblikovan i gotovo nježan, samo kratko uroni u čašu obične vode, za koju minutu ona je pretvorena u napitak koji nam godi i koji nas hladi. Eto ti čarolije. Ni kuhanja. Ni šećera. Ni miješanja. Ništa mu nije potrebno da bi nam ugodio. Tako je to kod mente ili ayurvedski Phudine, biljke koja hladi i umiruje. Menta ima dugu povijest korištenja a najviše je isticana njena uloga u oblažavanju grčeva, probavnih poremećaja, vrućine u želucu, iritabilnim crijevima, nadutosti...što je u izravnoj vezi sa njenim svojstvom hlađenja. Iz tog je razloga mentu poželjno koristi kod povišenih temperatura, groznica, upalnih procesa...Ono što hladi umiruje ono što vrije pa tako mentu dovodimo u vezu sa smirivanjem, relaksacijom i opuštanjem.

Njezin čaj možete piti tijekom cijele godine a kao osvježavajući napitak preporučena je za korištenje u vrijeme ljeta i ljetnih vrućina. Tada čaj poslužite ugodno rashlađenog, sa kriškama ili kapima limuna čemu možete dodati i malo meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača. Zbog ugodnog okusa, mentinim listićima možete ljeti blago aromatizirati i običnu vodu. U kalupe s vodom stavite njene listiće, zamrznete ih pa tako ukrašene kockice leda, prekrasno izgledaju ali i odišu finim mirisom mentola. Ako želite uživati veću koncentraciju njena okusa, tada suhe listove prelijte vrućom vodom i napravite čaj kojeg zatim ohladite i po potrebi i želji, razblažite vodom i za tren oka ćete dobiti iznimno ukusan hladni čaj. Prirodan. Uh, i kako ugodan!

Korištenje:

Mentu najučestalije koristimo u obliku čajeva, tinktura, ulja. Mogu se koristiti i svježi i suhi listovi.

Djelovanje:

diuretik, relaksant, karminativ

Kontraindikacije:

Nemojte ju koristiti u slučaju sljedećih stanja/bolesti: trudnoća, žučni kamenci, GERD

 

5 JEDNOSTAVNIH SAVJETA ZA KORIŠTENJE MENTE:

1. GLAVOBOLJA/ Blazami, ulje na bazi mente, tako ugodno djeluju već samim stavljanjem na kožu. Blago utrljavanje na područje glave, vrata, pridonosi opuštanju i smirivanju glavobolje.

2. AKNE, NJEGOVANJE KOŽE/ Menta umiruje nadraženu kožu, elimira bubuljice, akne, iritacije...Skuhajte blagi čaja od metvice (žličica suhe mente na 3 dl vode), te mlakim čajem isperite lice.

3. INHALACIJA / SMIRUJE KAŠALJ, DJELUJE NA RESPIRATORNI TRAKT I ASTMU / Napravite čaj u većoj posudi te paru koristite kao parnu kupelj. Udisanje para će povoljno djelovati na dišne puteve i smiriti kašalj.

4. PROBAVA I PROBAVN TRAKT/ Zbog povoljnog djelovanje na poticanje probave, umirivanje trbušne napetosti...ajurvedska kuhinja uvrštava mentu u sadržaj svojih jela. Pokušajte i vi. Ukoliko vam je idejal previše egzotična a imate probleme sa nadutosti, probavom...pokušajte barem prožvakati listiće mente nakon jela. Usta će vam biti prepuna svježeg okusa a želudac, crijeva i trbu zahvalni na lijeku.

5. VODICA ZA ISPIRANJE USTA /NJEGOVANJE USNE ŠUPLJINE/ Zbog antibakterijskih svojstava i svojstava hlađenja, mentu možete koristiti za njegovanje usne šupljine, zuba i desni. Postupak je jednostavan - Namočite 2 žličice mente i ostavite u 3 dl vruće vode 20tak minuta. Ocijedite, ohladite i time ispirite usta.