Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Neven je rijedak cvijetak čiju ćete ljepotu, zasađenu u vrtu, moći uživati sve do pojave prvih hladnih dana. Iako će i tada još neko vrijeme njegove glave odolijevati hladnoći, treba ga brati za vrijeme toplih dana kada je njegov cvijet lijepo otvoren, izložen na suncu i što je najvažnije – suh. Zašto je to važno? Zato jer ova biljka ima hidorskopska svojstva (svojstva upijanja vlage) najviše zbog priličnih količina sluzi i saponina u biljci i ti procesi mogu dovesti do pljesnivosti. Zato, dragi prijatelji, izbjegavajte branje nevena u kišno doba i doba vlage i berite ga u vrijeme njegova najintenzivnijeg cvjetanja i branja - ljeti. Tada je kvaliteta suhoće zraka najbolja za kvalitetu ubranih cvjetova jer, sunce je jako i proteže se na većinu dana a znamo, neven otvara svoje latice na dnevnom svjetlu a zatvara ih u suton. Obrani neven sušite u tankome sloju a čuvate ga u dobro zatvorenoj posudi kako ne bi povukao vlagu iz zraka. Tako suh i očuvan, prekrasno izgleda i ima ugodan miris.
Iako postoje i divlje vrste nevena, ovdje dajem prednost uzgojenoj, kultiviranoj biljci jer je kvalitetnija, krupnijih, širih latica i listova a to je od važnosti ukoliko ćete ga koristiti u ljekovite svrhe. Osim toga, kultivirani neven vi obrađujete, birate mu mjesto sadnje i već samim tim činom, utječete na dodatnu kvalitetu biljke. Prvo što želim istaknuti je da moj neven raste u povrtnjaku. U prvom redu zbog njegovog djelovanja na tlo povrtnjaka i korijen bilja što izravno utječe na povrtnjak koji uzima hranu iz tla a zatim utječe i na nas koji se tim plodom hranimo. U svakoj je mojoj gredici posađeno nekoliko nevena. Tako imam raskoš boja i mirisa, plodova i okusa, hranjivih tvari i svojstava posvuda, vješto spajajući sve što priroda sama po sebi može dati i pružiti u simbiozi jedna s drugom. Naš je neven i biodinamički uzgojen što dodatno ističem. Mnogi naši prijatelji budu iznenađeni krupnom stabljikom i zaista krupnim cvijetom a to je stoga što ga hranim ali i njegujem isključivo biljnim pripravcima. Isto tako, koristim ga u pripravcima za njegovanje vrta i tako moj vrt, čini skladan, zatvoreni krug davanja i primanja.

Kada govorimo o ljekovitim svojstvima, treba reći kako neven uživa veliki ugled pri liječenju raznih vrsta kožnih bolesti. Izvanredno je sredstvo protiv bakterija, gljivica, upala i virusa. Potiče bijela krvna zrnca na uništavanje štetnih mikroba i ubrzava zacjeljivanje rana. Dobro se miješa s ljekovitim biljem poput maslačka, gospine trave, gaveza, stolisnika... U terapijskim se mješavinama njegovo ulje pridodaje ulju gospine trave (kantariona) s kojim djeluje sinergički i tvori mješavinu vrlo širokih terapijskih svojstava. U mješavini biljnih ulja, macerat nevena dodaje se u količini do 25 %.