Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Bogorodičina trava, ivanje zelje, pljuskavica, žutenica, gorač, krvavac, gorčac, žuta metlica, žućenica, zaseknica, zvekac, marina ručica, smicaljka, tantur, trava od izdati, trava od posjeka, krv sv. Ivana...neki su od brojnih naziva biljke koja cvate cijeloga ljeta. Prilično je to visoka stabljika, tanka i vitka, sa sitnim listovima i na vrhovima brojnim cvjetićima kojima ukrašava. Lijepa je to biljka čiji korijen ne koristimo i stoga, ne čupajte ju iz korijena već ju pažljivo berite ne uništavajući ju cijelu.

Ayurveda kao i farmakopeja suvremene botanike dobro poznaje učinak gospine trave i najviše ju ističe kao djelotvoran lijek za blagu depresiju. Njen kemijski sastav znatno utječe na razinu važnih moždanih funkcija, ima antidepresivni učinak, ublažava tjeskobu i nesanicu. Drugi učinak koji se najčešće povezuje sa gospinom travom je njen djelotvoran učinak na ublažavanje uboda, opeklina, otekline, modrica...Gospina trava djeluje na glavobolju kao i na predmenstrualne tegobe a ayurveda ističe i njenu djelotvornost u liječenju bronhitisa.

U ljekovitim pripravcima najviše se koriste ulja, čajevi, sokovi i vina.

Moguće nuspojave: Ukoliko se istodobno uzima sa lijekovima protiv depresije, kombinacija lijekova i gospine trave može biti presnažna i izazvati druge neželjene nuspojave. Zbog fotosenzibilnosti, upotreba gospine trave može izazvati kožne reakcije i otekline, osobito na području usta stoga u vrijeme njena korištenja izbjegavajte izlaganje suncu. Ne tretirajte njome otvorene rane. Ne preporučuje se koristiti za vrijeme trudnoće.