Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Tako meka i nježna, sa svojom moći smirivanja, čovjeku je pratiteljica tijekom cijeloga života. Taj prastari narodni lijek u kojem je središte osušeni cvijet kamilice, danas je priznat i uvršten u farmakopeji čak 26 zemalja.

Njena antiupalna, antibakterijska, antisedativna i antialergijska svojstva pokazuju djelotvornost u liječenju groznice, mučnine, astme, kolika, kožnih bolesti i upala, želučanih bolesti, prehlada. Iako je najpoznatija kao mišić relaxant i antispasmodic, kamilica ima i drugih svojstava od kojih ističem antiseptička i protuupalna svojstva. Njena ljekovitost izvire iz sitnih joj cvjetića koji sadrže hlapiva ulja, flavonoide i druge terapijske tvari.

Od kamilice je najbolje koristiti cvijet a njeno je djelovanje u prvome redu usmjereno na respiratorni, probavni i nervni sustav. Njeni su osušeni cvjetovi poznati po svojim sedativnim svojstvima što govori o tome da kamilica ima sposobnost smanjivanja anksioznosti, stresa i napetosti što osjećamo i u slabljenju mišićne napetosti i umirivanju tijela. Upravo iz tih razloga, kamilicu je u obliku čaja poželjno uzimati prije spavanja jer umanjuje simptome nemira, uravotežuje i utječe na miran san što koristi osobama koje pate od nesanice. Svakako ju koristite kao čaj, zatim u čajnim mješavinama, kao dodatak za opuštajuću i mirisnu kupelj, kao dodatak za njegovanje vrta u biodinamičkim pripravcima ( jer, ono što liječi čovjeka, liječi i biljku samu ), za izradu ulja (osobito u kombinaciji s maslinovim uljem), za izradu hladnih i toplih obloga kojima umirujete um i tijelo... Jednom riječju., rijedak je cvijetak ta ljupka kamilica, laka za pripremu i ugodna za korištenje a na sreću, možete ju i u vrtu posaditi.

Savjeti za branje:

Ako ju, poput mene, berete u svom vrtu, odmah ju spremite na vrlo suho i tamnije mjesto na kojem se može dobro osušiti jer u suprotnom, kamilica izgubi svoju ljiepu, ugodno žutu boju.
Kako se radi o nježnom cvijetu, nemojte ga previše dirati prstima jer se pri trenju uništi ne samo cvijet, već se izgubi i njegov ugodan miris.

Kamilicu možetemo koristiti za vanjsku i unutarnju upotrebu:

  • Kao čaj/ preporučeno ju je piti u svim slučajevima nervoze i nemira, kod jutarnjih mučnina, grčeva u trbuhu, liječenja kolitisa, gastritisa, općenito kod bolesti probavnog trakta ili kod potrebe za reguliranjem stolice. Ugodnog je okusa i ne traži šećer a ukoliko ne možete bez šećera, valja napomenuti kako u slučaju trbušnih oboljenja i crijevnih iritacija šećer treba izbjegavati. Prilikom korištenja čaja, valja obratiti pozornost na jačinu. Za šalicu čaja je dovoljna žličica suha cvijeta. Kamilicu ne kuhamo već samo prelijemo vrućom vodom.
  • Kao oblog/ možete koristiti cvjetove. Usitnjen sadržaj omotajte gazom ili kakvim komadićem tanke tkanine i njime tretirajte područje rana i iritacija. Tretirati možete svježim i poparenim cvjetovima. Iritirano područje možete ispirati čajem od kamilice.
  • Parna kupelj/ udisanje pare blagotvorno djeluje prilikom liječenja sinusa, glavobolja, šumova u ušima kao i kod plućnih bolesti, prehlada, pojave katara i začepljenosti dišnih puteva. Pri liječenju bolesti očiju i kapaka, koristite i blagi oblog načinjen od čaja kamilice.
  • Kupka/ kamilica je odličan odabir za njegovanje kože. Naša je koža najveći organ našega tijela. Tretiranjem i umirivanjem kože, osim kožnih iritacije, utječemo na naše senzore i osjete i tako umirujemo, relaksiramo cijelo tijelo, uključujući I mentalno opuštanje. Kamilicu stoga uvrstite u njegovanje. Šaka cvjetova osušene kamilice, samostalno ili u kombinaciji sa biljem poput lavande, nevena…ne umiruje samo kožu već doprinosi opuštanju svih mišića, uklanja napetost te utječe na ukupno zdravlje našeg organizma.
  • Ulje/ razne su uljne kombinacije u kojima kamilica može prodonijeti liječenju. Jedan od jednostavnih priravaka je kombinacija kamilice i maslinova ulja. Cvjetove potopite u 2dl maslinova ulja i ostavite na suncu tijekom 3-5 tjedana. Priprazite da cvjetovi budu posve prekriveni uljem i povremeno tijekom razdoblja maceriranja, protresite bocu. Dobivenim maceratom možete njegovati cijelu kožu, ublažavati kožne iritacije, osipe, otekline, reumu, giht ali i njegovati oštećenu, ispucalu i suhu kosu. Ulje je dobro za njegovanje vlasišta i tretiranje peruti. Kod svjetlije kose, preporučeno je i ispiranje čajem od kamilice koji svijetloj kosi daje poseban ton i sjaj.

Napomena:

korištena u većim količinama, kamilica utječe na povećavanje Vate; treba voditi računa i o doziranju jer veće koncentracije mogu izazvati mučninu a rjeđe i alergijske reakcije.