Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Latinski naziv: Sambucus nigra

Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika...neki su od narodnih imena biljke koja u mjesecu svibnju zabijeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih ljekovitih cvjetova.

Godinama pripremam sok od bazge. Mnogo prije nego li sam krenula izučavati prirodne metode liječenja, bila sam zaljubljena u njen osvježavajući i ugodan okus a tek sam kasnije imala sreću učiti i o ljekovitosti. Bazga je predivan cvijet. Širok, poput dlana otvoren, skriva stotine sitnih cvjetova intenzivne bjeline što leže na grmu koji može narasti i do nekoliko metara visine u područjima šuma, šumskih rubova i vlažnijih, suncem osvijetljenih staništa.

Što sve koristimo od bazge?

Iako se najviše govori o korištenju bazgina cvijeta, bolji će poznavaoci ljekovita bilja isticati korištenje njena ploda ali i s oprezom uvijek napominjati kako joj se može, ali samo znalac, okoristiti i korom i listom i plodom. Dok se u proljeće beru njeni cvjetovi a plodovi i kora sakuplja ujesen, lišće možemo brati tijekom cijelog perioda vegetacije ali samo ono posve razvijeno.

Njena ljekovitost

Željezo, natrij, kalij, eterična ulja, tanin, C vitamin, vitamini B i A...neki su od ljekovitih sastojaka prelijepe biljke čija kora i list sadrže alkaloid sambunigirin i purgativne smole. Ne moramo otići u daleku prošlost da bismo saznali kako su još naše bake koristile bazgu u liječenju gripe, preghlade, viroze, groznice, začepljenja sinusa... Dobro su zale za njeno svojstvo izazivanja znojenja koje je, gledajući ayurvedski, iznimno korisno jer pomaže uklanjanju toksina iz tijela te se na taj način, biljnim moćima potpomognut, čovjek lakše oporavlja i izbacuje iz sebe otrovne tvari. Zbog tog joj se svojstva priklonite u početnim stadijima gripe, prehlada ili viroze.

Bazgu povezujemo najviše sa bolestima respiratornog sustava. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u prsima, početni stadiji upale pluća, upale i infekcije grla...samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena ljekovitost. Ona se koristi kao bilni lijek za promicanje imunološkog sustava a kao i kod većine bobičastog voća drugih ljekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Bazga je blagi laksativ pa ju je preporučeno koristiti kod crijevnih i probavnih poremećaja, ugodna je okusa što posebno cijene djeca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Doziranje

Bazge obično dolazi u obliku tinkture, tekućeg ekstrakta, pastila, sirupa, kapsula. Kao i kod bilo kojeg lijeka ili biljnog dodatka, slijedite upute liječnika ili ispisane doze na etiketama proizvoda.

Čaj od cvjetova bazge:

3-5 grama suhih cvjetova prelijite sa 250 ml (1 šalica) kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 - 15 minuta. Ovaj čaj pospješuje znojenje i učinkovit je kod liječenja visoza, gripa i prehlade.

Parna kupka:

Prelijete sa 400 ml vruće vode 1 čajnu žlica suhog cvijeta bazge i 1 žlicu suhog cvijeta kamilice. Pustite da odstoji 10tak minuta. Pokrijte se određenom tkaninom, parite i inhalirajte.

Ovaj postupak je učinkovit kod svih respiratornih oboljenja, pojave sluzi, sinusnih upala kao i infekcija te upale grla. povoljno djeluje na kožu te umiruje oči.

Oblozi od listova:

Svježe listove usitnite, omotajte ih gazom i stavljajte kao oblog na bolna mjesta.

Lišće je djelotvorno kao oblog kod hemoroida.

Potencijalne nuspojave

Svježa biljka je otrovna i ne smije se uzimati bez prethodnog kuhanja. Sirove bobice su jestive no mogu izazvati mučninu i / ili povraćanje.

Njeno uzimanje je zabranjeno trudnicama i dojiljama.