Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

KARDAMOM; Lat. Elettaria cardamomum; Sansk. ElaIndija je proslavila upotrebu kardamoma. Dominantan u njenim slasticama, pronose ga diljem svijeta zanosni mirisi popularne garam masale, mješavine curry, aromatični Masala Chai ali i brojna druga, zanosna jela koja dominiraju Indijom.
No, nije samo okus taj koji potiče čovjeka na upotrebu kardamoma. Ayurveda u prvome redu ističe njegovo pozitivno djelovanje u poboljšanju probave. Ona pomaže smirivanju grčeva u želucu, dobar je stimulans i koristan osobama koje pate od nadutosti i plinova.

VANJSKA UPOTREBA

Ulje kardamoma možete koristiti za masažu ali i za tretiranje/smanjenje zubobolje. Korišteno prilikom masaže, ulje djeluje na opuštanje mišića, smanjenje bolova, ublažavenje upalnih stanja, smanjenje grčeva i snižavanje razine stresa. 

PROBAVNI SUSTAV:

Djeluje pozitivno na smirivanje želučanih iritacije, kiselosti, nadutosti, plinova. Pozitivno djeluje na smanjenje kolika i bolova u području trbuha/želuca/crijeva. Potiče probavu i smanjuje kiselinu u području želuca. Isto tako, kardamom pomaže u smirivanju povraćanja, slabosti

RESPIRATORNI SUSTAV:

Kardamom je eksepektorant. Pomaže u iskašljavanju i izbacivanju sluzi te poboljšava cirkulaciju krvi u plućima i može biti od pomoći u prevenciji grčeva ili konvulzija. Prah pomiješan s medom umiruje stanja/simptome kašlja, astme ili bronhitisa.

URINARNI TRAKT:

Ima dokazano djelovanje diuretika. Savjetuje se njogovo korištenje kod disurije, upalnih stanja (cistitis...) te gljivičnih infekcija.

ŽIVČANI SUSTAV:

Djeluje na smirivanje, opuštanje te se savjetuje koristiti u kombinaciji s toplim mlijekom (pogledati recepte) i muškatnim oraščićem. Korištenje njegovih vrijednih ulja, popularno je i u aromaterapiji koja sugerira njegovu upoterbu kod stanja stresa, depresije, anksioznosti..

KVOŽILNI SUSTAV:

Brojne moderne studije ukazuju na to da upotreba kardamoma djeluje na zdravlje i rad srca, smiruje stanja hipertenzije. Klasični tekstovi sugeriraju korištenje kardamoma kod stanje opće slabosti.

DETOKSIKACIJSKI UČINAK:

S obzirom na njegov učinak poticanja metaboličkih procesa, karadmom se pokazuje kao biljni saveznik u održavanju zdravlja. Njegov je pozitivan učinak potvrđen i kroz proces poticanja izbacivanja toksina iz organizma.

UČINAK AFRODIZIJAKA:

Iako se moderna istraživanja sve više bave ovom temom, stare tradicija nisu imale potrebu za znanstvenim dokazivanjima. Civilizacije Istoka, redovito su savjetovale stavljanje kardamoma u mlijeko. Arapska i Turska tradicija stavljanja kardamoma u kavu, također je vezala djelovanje tog začina za nejgova afrodizijačka svojstva.

ANTIOKSIDANS:

phitonutrijenti, vitamini, esencijalna ulja prisutna u kardamomu imaju djelovanje antioksidansa. Antioksidansi djeluju kao čistači slobodnih radikala, a time sprječavaju i popravljaju štetu koju nanose slobodni radikali. Zdravstveni problemi poput bolesti srca, makularne degeneracije, dijabetesa i raka nastaju zbog oksidativnih oštećenja. Ovaj cijenjeni začin, uziman redovito, jača naš imunitet I time djeluje na smenjenje rizika od nastanka ozbiljnijih stanja poput infekcija, raka…

AYURVEDSKE NAPOMENE:

Okus: ljuto, slatko
Potencija: grije
DJELOVANJE NA DOSHE: povoljno djeluje na sve tri Doshe, u većim količinama povećava Pitta Doshu
Djelovanje na tkiva: plazma, krv, moždano tkivo
Koristi se: mahuna, sjeme, prah
Upotreba: prah, tinktura, čaj, eterično ulje, mliječna dekokcija

RECEPTURE:

UPALA GRLA: 

Pomiješajte u jednakom omjeru kardamom i cimet u prahu. Žličicu praha umutite u šalici tople, prokuhane vode. Pričekajte minutu-dvije a zatim otopinom ispirite usnu šupljinu grgljanjem.

PASTA ZA KAŠALJ:

U jednakim omjerima pomiješajte kardamom, cimet i kličnić u prahu. U čajnu žličicu meda, dodajte 1/3 čajne žličice praha. Pomiješajte dobro a zatim smjesu polako otapajte u ustima. Uzimajte više puta tijekom dana.

OBOGATITE KAVU KARDAMOMOM

Ovaj savjet nije samo dan radi okusne note koju vole uživatelji kave. Ayurveda ovaj savjet daje misleći na zdravlje čovjeka. Dodavanjem kardamoma, neutralizira se djelovanje kave na zakiseljavanje organizma. Stoga, nakon što shuhate kavu, prstohvat praha kardamoma dodavajte redovito u svoj omiljeni napitak i uživajte.

AROMATIČNO MLIJEKO

Mahune kardamoma savjetujemo dodavati i mlijeku kojeg možete ljekovito i aromatično obogatiti dodavanjem vanilije i mljevenih badema.  Na jednu šalicu (2,5 dcl. ukuhajte dvije mahune kardamoma, malo vanilije i dodajte na kraju čajnu žličicu mljevenih badema). Možete zasladiti medom ( napitak je vrlo povoljan za djecu; za okrepu, smirivanje, opuštanje, jačanje imuniteta…).

 

Za kraj savjetujemo pažljivu upotrebu kardamoma, jer iako nije zabilježeno toksično djelovanje, prevelike doze mogu uzrokovati uznemirenost, iritaciju probave, a ne preporučuje se ni trudnicama ni dojiljama.