Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

KUMIN; Lat.  Cuminum cyminum; Sansk. Jeera
Jedan od začina ljekovite i okusima zanosne ayurvedske kuhinje, svakako je kumin, začin čija će se dubina oksune note, nekome toliko svidjeti, da će ju željeti trajno uvrstiti u popis svojih omiljenih začina.

Ali, čak i da ne volite doboki okus kumina, njegova je ljekoviitost toliko za čovjeka značajna, da rekla bih, ne bi smjelo biti kuhinje niti kućne, biljne ljekarne, u kojoj kumin ne bi carovao.

Kumin je sušeno sjeme biljke Cuminum cyminum, koju često zamjenjujemo za  našemu podneblju bliskok srodnika, sjeme kim. No, razlikuju se kim i kumin. Poznavatelj će reći, gotovo po svemu. Po veličini zrna, razlikuju se bojom ali i po dosita različitom okusu. Kumin je dubok i uljima zazićen toliko da ga ne možeš ne zapamtiti dok je kim, mnogima pamtljiv po gotovo laganom okusu peperminta koji nas hladi i stvar njemu poseban  okusni doživljaj.

No, nije čudno što se kim i kumin zamjenjuju. Iznimmno sličnoga imena, nalikuju svojom duguljastom formom sjemena jedan na drugog pokazujuć nam kako su članovi obitelji Umbelliferae baš poput  peršina i kopra.

AYURVEDSKE NAPOMENE

Svojstvo: lagan, suh
Okus: ljut
Potencija: grije
Postprobavni okus:  ljut
Djeluje na tkiva: plazma, krv, mišićno tkivo, reproduktivno

DJELOVANJE NA DOSHE:

Povećava Pitta doshu, normalizira Vata i Kapha Doshu.

LJEKOVITO DJELOVANJE:

Karminativ, digestiv, dekongestant, antispazmotik, diuretik

Prvo je djelovanje kumina vezano za rad i zdravlje probavnog sustava.  Osim što potiče rad probavne, kumin djeluje na smirivanje povišene Vata doshe a to znači da ublažava vjetrove, plinove, nadimanja te nemir u probavnom sustavu a što se povezuje i sa radom crijeva, peristaltikom te izbacivanjem stolice. U tom je slučaju kumin odličan saveznik zdavoj probavi. Pomaže smirivanju upalnih procesa, bolova i spazama.

U ayurvedskom pogledu na zdravlje, povezuje ga se sa pozitivnim djelovanjem na ženski reproduktivni sustav, zdravlje maternice te na poticanje laktacije u dojilja. U tu se svhu savjetuje redovito ispijanje čaja od sjemenki kumina.

Djeluje na zdravlje kože, smanjuje upale, svrab i iritacije izazvane različitim upalnim stanjima.
Kumin savjetujemo koristiti i iz razloga što pozitivno djeluje i na oralnu higijenu. Njeogim korištenjem djelujemo na održavanje zdravlje usne šupljine, zubnoga mesa...
Konzumacije kumina uklanja zadah i smiruje upalna stanja poput upale desni, grla, krajnika...

SAVJETI ZA UPOTREBU:

Kumin se može koristiti u sjemenu i u prahu. Dok je sjeme poželjno kratko popržiti na ulju (ghee-ju) prije dodavanja ostalih namirnica, prah savjetujemo dodati u jela prilikom kuhanja.

Kumin je poželjno redovito koristiti. Koristite ga u juhama, varivima, njime začinite lassi ali is voje tople, ukusne salate.

ČAJ OD KUMINA:

Žličicu sjemenki kumina prelijte sa 2,5 dcl. Vruće vode i pustite da sadržaj odstoji kojih 10tak minuta. Procijedite i pijte polako, u malim gutljajima.
* Čaj savjetujemo svima koji pate od želučano-crijevnih oboljenja. Djeluje na smanjenje nadutosi, plinova, podrigivanja te smirivanje simptoma iritabilnog crijeva. U tom je slučaju čaj potrebno piti nakon svakog obroka i bez sladila.