Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Ne može se točno utvrditi porijeklo ove biljke čija je rasprostranjenost prisutna već od samih početaka čovjekova sljubljivanja s biljem o čemu svjedoči njeno spominjanje u zapisima civilizacija Zlatnoga doba. Ne osobito snažan, pomalo nalik peršinu i sa visinom koja se zna razlikovati od podneblja, uvjeta, sjemena, agrikulturalnih uvjeta...on ponekad zna premašiti visinu od metra, krijući u sebi sitne, ugodno bijele cvjetove, iz kojih se razvije okrugao plod.

Dok jedni cijene i ljube njegov list, drugi će isticati njegov plod pa tako Indija ne može zamisliti okus svojih jela bez omiljene arome kojom obogaćuje poznate mješavine začina poput curriya ili garam masale.

Njegov vrlo specifičan okus ayurveda precizno određuje ističući u njemu djelovanje oporih i gorkih okusa pa kada se tomu još pridoda i njegovo svojstvo hlađenja, to nam govori da je korijander izgledom krhka ali svojstvima, vrlo moćna biljka koja, prema ayurvedi,pogoduje svim konstitucijskim tipovima. Kao začini, koriste se i list i plod. Ukoliko imate priliku i sreću, poput mene, posaditi ga u vrtu, savjetujem obilato koristiti njegove svježe listove kojima možete začiniti juhe, variva, salate.. jer ćete na taj način u svoj organizam unijeti prirodne antioxidanse. Osim toga, žvakanje svježih listova liječi upalu desni, uklanja zadah iz usta i sprječava nastanak karijesa.

Ljekovita su svojstva korijandera brojna: antibakterijska, diuretik, laxativ, analgetik...prepun je esencijalnih ulja koja stimuliraju sekreciju želučanih sokova, ublažava nadutost...ali, da vas ne zamaram brojnim terminima, upamtite za početak to da korijander potiče probavu i već time ćete za sebe učiniti puno dobroga jer, naša je probava izvor našeg zdravlja i prema ayurvedi, samo dobar probavni rad omogućava da se u našemu tijelu ne nakupe toksini koji svojom akumulacijom dovode do poremećaja i vremenom do bolesti. Stoga, od sada, u svoju kućnu kolekciju ljekovitog bilja i začina, svakako uvrstite korijander.

Kontraindikacije:

Korijander može izazvati alergijske reakcije na koži. Osobe vata konstitucije trebaju biti umjerene u korištenju korijandera jer on, uziman u većim dozama povećava vata simpotme.

Napomena:

Prije korištenja svake biljke, biljnog lijeka, pripravka...posavjetujte se sa stručnom osobom.