Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Latinski naziv: Levisticum officinale

Kada već kupujete začinsko bilje, evo, uzmite “Vegetu” i nećete požaliti, rekao mi je prije nekoliko godina čovjek od kojeg sam kupovala bilje. I ja ju kupim. Ponajviše zato jer sam u to vrijeme baš napuštala svoju ovisnost o Vegeti, začinu koji mi je nekada bio neizostavni dio kuhinje i bez kojeg, naivno sam tada mislila, ne mogu skuhati niti jedno pošteno jelo. Tada si rekoh, eto, napuštajući jednu, uvodiš sasvim drugu Vegetu pa provjeri je li tomu tako…I posadim u svoj vrt mladu, sitnu biljčicu, ugodnog ali prilično intenzivnog mirisa.

Selim, ljupčac, lesandrina, belestika, veleždin, velestika, lesandrina, lubčac, Ijubacac, milobud, miloduv, trojevac naziv je zamirisnu, trajnu zeljastu biljku koju možemo spojiti sa porodicom kojoj pripada iperšin. Korijen joj je prilično krupan, stabljika, osobito u donjim dijelovima,podsjeća na celer i mesnata je toliko da još uvijek ponekad pomislim kako ispod nje čuči kakav skriveni plod poput celerovog. Ali nije tomu tako. Ona raste u visi lagano u širinu. Mesnata i glatka sa linijom prelijepih i pravilnih listova prepunih C vitamina koji su perasto dijeljeni i kasnije ukrašeni cvijetom koji se pretvara u sjeme. Berem ju tijekom cijelog razdoblja rasta. Od mladih listova do kasnijih, velikih i oblinih, koje zajedno sa stabljikom usitnim i sušim te spremam u staklenke za korištenje preko zimskih dana. Ljupčac je ugodna i ukusna začinska biljka i naziv Vegeta joj sasvim dobro pristaje jer kad ju usitniš i pridodaš drugim začinima, imaš prirodnu i zdravu kombinaciju začina koja obogati mnoga jela . S obzirom na njenu jačinu, treba ju pažljivo dozirati i miješati sa ostalim začinima ali odlična je doista u svim jelima. Miješam je sa mnogim začinskim biljkama ali ju koristim i samostalno…ovisno o jelu, želji i ukusu začinim s njom juhe, variva, sendviče, namaze, sireva, složenace…

Selen se odlično slaže sa vlascem, pešinom, celerom ali i svim povrćem pa tako usitnjena mješavina, sada čini sastav moje “domaće Vegete”.

No, selen je – sada već nazirete i ljekovit. Ima ljekovito djelovanje na rad crijeva ali i na mokrenje, osobito kod upalnih procesa. Za one koji imaju poteškoća sa probavom, uz ovaj čaj preporučam uzimati i do dvije čajne žličice lana dnevno (jedna u jutro i jedna na večer). Ukoliko se radi o kvalitetnom lanu, ne morate ga usitnjavati, već ga fino i polako sažvačite. Osobe koje imaju problema sa upalnim procesima mokraćnih puteva također mogu koristiti ovaj čaj.

PRIPREMA ČAJA:

Žlicu osušenog i usitnjenog korijena preliti sa 2,5 dcl. vruće vode. Pustiti čaj da odstoji kojih pola sata i popiti ga sa malo meda. Piti dva puta dnevno – u jutro i na večer.