Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Lat. Citrus medica, Sansk. Jambira, Nimbuka, Dantashata

Tko ne zna za limun? Toliko smo njemu čitali, slušali, toliko ga puta na različite načine koristili da se postavlja pitanje – može li se još uopće reći nešto novo o ovome darku koji nam je toliko dostupan da ponekad, kako to obično biva, jednostavno zaboravimo na to koliko je vrijedan i koristan za čovjeka?

Ali, nadam se, složit ćete se sa mnom, o dobrim stvarima valja uvijek iznova govoriti. Treba ih ponavljati i isticati. Ako ništa drugo, onda zato da na njih ne zaboravimo.

LJEKOVITOST LIMUNA

Prvo recimo nešto o njegovu sastavu. Osim visokog udjela vitamina C, limun sadrži i vitamine A, B, B2, kalij, kalcij, nešto šećera, pektin, sluz i natrij. U kori mu se nalaze šupljine prepune eteričnog ulja. Limunov sok sadrži limunsku kiselinu, fosfornu kiselinu, šećer...

 • POVOLJNO DJELUJE NA PROBAVNI TRAKT
  Korištenje limunovog soka je jedan od prvih prirodnih, kućnih lijekova za uklanjanje želučanih bolova, kolika i zatvora. Iako je kiseo, limun uziman sa toplom vodom, za razliku od većine citrusa, djeluje povoljno na zdravlje želuca. Iz tog je razloga, limun u sastavu mnogih ayurvedskih ljekovitih kombinacija koje uklanjaju probavne tegobe.
 • DJELUJE NA RESPIRATORNI SUSTAV
  Svojim svojstvima, limun odlično djeluje na smanjenje kašlja, uklanjanje sluzi ali i na zdravlje grla. Limunov sirup je preporučen za liječenje i ublažavanje simptoma astme.
 • POVOLJNO DJELUJE NA ZDRAVLJE BUBREGA I MOKRAĆNIH KANALA
  Limun potiče izbacivanje urina i stimulira rad bubrega. Od svih citrusa, sadrži najveću koncentraciju citrata koji na prirodni način inhibiraju stvaranje bubrežnih kamenaca.
 • UKLANJA AKNE
  Limun je prirodni antiseptik. Rashlađuje i ublažava iritacije.
  Ukoliko imate akne, iscijedite limunov sok i njime lagano očistite lice. Umijte se nakon toga toplom vodom.
 • DJELUJE NA ZDRAVLJE I LJEPOTU KOŽE
  Limun daje sjaj i zdravlje našoj koži. Zbog sastava kiselina, djeluje na stanice kože.
 • DJELUJE NA ZDRAVLJE USNE ŠUPLJINE, UKLANJA AFTE
  Preporučuje se žvakanje svježeg limuna kao i svakodnevno konzumiranje limunova soka.
  Limunov sok povoljno djeluje na uklanjanje zadaha te na uklanjanje naslaga na jeziku.
 • ANTIBIOTIK
  Limun je prirodni antibiotik, dokazano djelotovran u suzbijanju mnogih infekcija. Limunov sok djeluje na smanjenje simptoma gingivitisa, stomatitisa, upale grla, krajnika...
 • UBLAŽAVA REUMU I BOLESTI KOSTI I ZGLOBOVA
  Limunov sok je prirodno sredstvo pri liječenju reume, artritisa, poliartritisa.
 • POTIČE APETIT
  Ayurveda kaže - pomiješajte limunov sok sa malo crnog papra u prahu. Možete dodati malo meda. Limunov sok potiče Agni, probavnu vatru.
 • UBLAŽAVA UBODE INSEKATA
  Njegova svojstva antisptička, antiupalna svojstva, svojstva hlađenja...dolaze i ovdje do izražaja. Jednostavno, limunov sok utrljajte na bolno područje.
 • DJELUJE NA ZDRAVLJE KOSE, JAČA VLASIŠTE I UKLANJA PERUT
  Limunov sok, utrljan na tjeme, djeluje na smanjenje peruti ali i na suzbijanje ispadanja kose.
 • SMANJUJE OSJEĆAJ ŽEĐI
  Svježe pripremljena limunada, jedno je od najboljih načina za suzbijanje pojačane žeđi. Djeluje na sprečavanje pojave dehidracije a preporučuje se piti u sva godišnja doba.
 • UKLANJA TOKSINE IZ TIJELA
  Limun je izvanrednih detoksikacijskih svojstava. Koristi se u procesima uklanjanja Ame (toksina) iz tijela. Djeluje na zdravlje jetre.
 • POTIČE PROBAVU
  Limun je u sastavu mnogih pripravaka za poticanje probave od kojih Hingvadi Churna slovi kao jedna od najboljih ayurvedskih formula. Potiče rad probave i probavnih enzima. Pomaže kod pojave konstipacije.
 • POVOLJNO DJELUJE NA ZDRAVLJE SRCA I KRVOŽILNI SUSTAV
  Ayurveda savjetuje svakodnevno korištenje limuna u prehrani. Jedan od razloga za to je i smanjenje holesterola deponiranog u krvnim žilama te činjenica da on djeluje na povećanje razine HDLa. Limun djeluje na smanjenje povišenog krvnog tlaka. Svakodnevno korištenje limuna djeluje na smanjenje rizika od srčanih bolesti.
 • LIMUN JE ANTIOXIDANS
  Limun je na samom vrhu ljestvice namirnica koje sadrže najviše antioksidansa. Zahvaljujući limunskoj kiselini, limun djeluje na neutraliziranje toksina, djeluje na razdgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranjivih sastojaka. Djeluje na jačanje našeg imunološkog sustava, usporava procese starenja te djeluje na snaženje našeg organizma.
 • IMA SNAŽNA ANTIKANCEROGENA SVOJSTVA
  Brojna istraživanja dolazuju kako limunin iznimno učinkovito djeluje na reduciranje raka usta i grla te navode njegov fantastičan učinak na njihovo smanjenje za čak nevjerojatnih 40%. Njegovo djelovanje je takvo da deaktivira slobodne radikale te na taj način djeluje na sprečavanje drugih teških oboljenja poput raka crijeva, prostate te raka dojki.

AYURVEDSKE NAPOMENE

Nezreo limun smanjuje vatu i kaphu, povećava pittu. Zreli limun povećava pittu i kaphu. Okus mu je kiseo. Po kvalitetama je lagan i oštar. Postprobavni okus mu je kiseo. Grije.
I, na kraju, ne zaboravite i to da je limun plod koji raste u toplim krajevima i na osunčanim područjima. Tamo gdje je Sunce visoko i snažno. A to je bitno. Je on je prepun sunčeve energije. Plod je snage Sunca. Energije i snage za čovjeka.

KONTRAINDIKACIJE

Kod stanja i simptoma povećane pitte.