Ayurveda mungo savjetuje koristiti iz više razloga.
Visoko je hranjiv, lako probavljiv i što je vrlo važno, pozitivno djeluje na sve naše doshe.

 

Ayurveda mungo savjetuje koristiti iz više razloga.
Visoko je hranjiv, lako probavljiv i što je vrlo važno, pozitivno djeluje na sve naše doshe.

Znanstvena istraživanja navedenom dodaju i sljedeća njegova djelovanja: antioksidans, antimikrobnog djelovanja, protuupalnog, antidijabetik, antihipertenziv, antitumorskog djelovanja...

1. POMAŽE SNIŽAVANJU VISOKE RAZINE KOLESTEROLA I ŠTITI OD BOLESTI SRCA
Novije studije pokazuju kako mungo pokazuje vrlo učinkovito djelovanje na suzbijanje lošeg kolesterola (LDL).  

2. SADRŽI ANTIOKSIDANSE KOJI SPREČAVAJU NASTANAK I RAZVOJ RAKA
Visoke razine aminokiselina - oligosaharidi i polifenola - u mungo graha dokazuju njegove antioksidativne moći.

3. MUNGO JE IMPRESIVNO BOGAT IZVOR BILJNOG PROTEINA
Mungo grah sadrži vrlo impresivnu količinu proteina te je neizostavna namirnica u jelovnicima vegetarijanaca i vegana.
Bogat je esencijalnim aminokiselinama, uključujući leucin, izoleucin i valin, koji se mogu kombinirati s drugim biljnim izvorima proteina (kao što su npr. cjelovite žitarice ).

4. JAČA IMUNITET I ŠTITI OD INFEKCIJA, VIRUSA
Mungo grah sadrži niz fitonutrijenata čije je je djelovanje antimikrobno, antiupalno te pomaže jačanju imuniteta. Njegovo pozitivno djelovanje na rad probave, izravno ga povezuje sa ukupnim zdravljem organizma te se preporučuje njegova konzumacija us vim stanjima kada se organizam oporavlja od bakterija, virusa, prehlada, osipa, iritacija...Mungo grah djeluje na zdravu ravnotežu bakterija u probavnom traktu, što pomaže apsorpciji hranjivih tvari i cjelokupnom imunitetu.

5. BOGAT JE IZVOR VITAMINA I MINERALA (nor. folata i magnezija )
Folna kiselina (poznata kao vitamin B9) je važan vitamin za sintezu DNA stanica i tkiva rasta, hormonsku ravnotežu, kognitivne funkcije, pa čak i razmnožavanje. Folna kiselina je posebno važna tijekom trudnoće te djeluje na sprečavanje prijavremenog poroda.
Mungo grah je također iznimno bogat magnezijem koji je važan za zdravlje probavnog sustava, pravilan rad srca, otpuštanje neurotransmitera i za oporavakregeneraciju mišićnih tkiva.
 
6. POMAŽE REGULACIJI TJELESNE TEŽINE
Zbog velike količine vlakana i proteina, munog je iznimno važna namirnica koja ujedno hrani a itodobno djeluje probavljanje. Ukusan za konzumaciju, mungo daje osjećaj sitosti ali ne i težine u tijelu.  Uz munog jedete manje količine hrane a osjećate mir i sitost. Osobama koje ga zbog želje za mršavljenjem, žele uvrstiti u prehranu ili uz pomoć njega provesti svoj detox program, savjetujemo koristiti priručnik Detox ali i svakako pola sata prije obroka konzumitajte Organic India Trikatu

7. POMAŽE DETOKSIKACIJI ORGANIZMA I POZITIVNO DJELUJE NA ZDRAVLJE JETRE
Rijetka je namirnica takvih kvaliteta kakve u sebi sadrži munog grah. Ujedno hranjiv i takav da uzrokuje sitost, a s druge strane, lagan za probavljenje i takvog pozitivnog djelovanja na probavu i probavnu vatru da potiče detoksikacijske procese. Osobito kombiniran uz ghee i začine, mungo potiče procese probavljanja.
Mungo grah sadrže veliku količinu lecitina koji smanjuje jetrene masti i regulira normalno funkcioniranje jetre.

8. POZITIVNO DJELUJE NA ZDRAVLJE KOŽE, NOKATA I KOSE
Mungo grah sadrži fitoestrogen koji pomaže proizvodnji kolagena i elastina koji poboljšavaju tonus kože. Njegov visok udjel bjelančevina te cinka pozitivno djeluju na čvrstoću kose i noktiju.

9. POMAŽE U SMIRIVANJU SIMPTOMA PMSa
Mungo sadrži u sebi vitamine B skupine, uključujući vitamin B6 i folne kiseline, koje su važne za kontrolu fluktuacije hormona koji mogu dovesti do PMS simptoma. Vitamina B, folne kiseline i magnezij su korisni za snižavanje težine ali i boli koja je povezana s predmenstrualnim grčevima, glavoboljom, promjene raspoloženja, umor i bol u mišićima...

10. LAKO JE PROBAVLJIV TE DJELUJE NA RAD I ZDRAVLJE PROBAVNOG SUSTAVA
Osobama koje pate od nadimanja, plinova...a nakon konzumacije grahorica,  mungo je korisna, zdrava i hranjiva zamjena za kojom će rado posegnuti i osobe sa želučanim problemima, iritabilnim crijevima, osobe koje pate od zatvora...Visoki udjel vlakana u njegovu sastavu, pozitivno djeluje an crijevnu pokretljivost i promiče mungo na vrh namirnica koje pomažu radu i zdravlju cjelokupnog probavnog sustava.

AYURVEDSKI SAVJET:

Da biste mogli mungo često i rado konzumirati iako imate probavnihi teškoća, Ayurveda savjetuje sljedeće:
1.    Namočite ga preko noći a zatim procijedite, isperite i kuhajte.
2.    Jedite ga namočenog/proklijalog
Kuhajte ga s tradicionalnim ayurvedskim začinima koji djeluju na poticanje probavne vatre i na probavljivost: asafoetida, đumbir, kumin, korijander i kurkuma. Ukoliko imate poteškoća s malapsorpcijom, tada pola sata prije obroka konzumitajte Organic India Trikatu.