Stare su civilizacije poznavale steviju. Paragvaj, Japan, Indija, Kina, Peru…na mnogim je prodručjima rasla i uzgajala se kao zaslađivač ali i koristila kao lijek.

Stare su civilizacije poznavale steviju. Paragvaj, Japan, Indija, Kina, Peru…na mnogim je prodručjima rasla i uzgajala se kao zaslađivač ali i koristila kao lijek.

Čak je i Hrvatska, negdje 1922., priznala i odobrila steviju kao biljku sigurnu i korisnu za čovjeka. No, pravila su se s vremenom promijenila i neki su novi, Prirodi Majci strani zakoni, stavili pod znak pitanja korisnost ovog biljnog dara za čovjeka.
Na tržištu umjetnih zaslađivača (aspartam-E951, saharin-E954, acesulfam-E950, ciklamati-E952 i dr.) ljupka je stevija, kao prirodan i jeftin proizvod, ugrozila interese mnogih kompanija. Kako se svima dostupna biljka ne može patentirati pa je, stoga i svima dostupna, tvrtkama je odgovarala zakonska zabrana i činili su sve da ona što dulje traje pa je tako naša stevija bila dugo vremena zapostavljana, zatirana a zatim, donešenim zakonom i posve uklonjena s tržišta.
Ali, novčić ima dva lica. Industrija više nije mogla prikrivati negativne posljednice i dokazane štetnosti svojih proizvoda a sve veći broj ljudi, svjesnih toga kako se radi o manipulacijama i obmanama radi zgrtanja bogatstva u korist tvrtki koje na tržištu proizvode i prodaju umjetne zaslađivače, osvijetlilo je ponovo svjetlom našu malu, zelenu steviju. Sreća je da imamo izbora i da se možemo, ako to želimo, uvijek okrenuti Prirodi i njenim izvorima. A, stevija je upravo jedan takav dragulj. Ta ljupka biljka, ima mekane i pravilne listove a s krajem ljeta i početkom jeseni, kada sasvim poraste i procvate, spremna je za branje. Listovi se spreme na sušenje i usitne u sitan, zeleni, prah čija su svojstva slatkoće oko 400 puta jača od šećera.

I stoga, vratite se steviji. Iako se na njen okus, kao i na mnoge druge ljekovite okuse, moramo naviknuti, uvijek imajte na umu njena ljekovita svojstva i ne oklijevajte s korištenjem.

NEKOLIKO RAZLOGA ZA KORIŠTENJE STEVIJE

  • Ne izaziva karijes
  • Ne deblja
  • Mogu je koristiti dijabetičari
  • Jača imunitet i regeneracijske procese u tijelu
  • Djeluje na regulaciju probave
  • Ima antiseptičko, antialergijsko i antibakterijsko djelovanje

Ayurvedski pogled na steviju:

  • stevija je slatka, lagana i hladi.
  • Smiruje povišenu vata doshu. Povoljna je za korištenje kod osoba koje boluju od dijabetesa, hipertenzije, dentalnih problema i pojave karijesa, djeluje kod bakterijskih i virusnih infekcija.