Latinski naziv: Allium cepa

Došavši najvjerojatnije s Kolumbom na Zapad, ova je lukovica odmah zaplivala mnogim tanjurima pa tako i u one starih nam Grka i Rimljana te se do danas, posvuda već rasprostranjena, zadržala u prehrani.

Latinski naziv: Allium cepa

Došavši najvjerojatnije s Kolumbom na Zapad, ova je lukovica odmah zaplivala mnogim tanjurima pa tako i u one starih nam Grka i Rimljana te se do danas, posvuda već rasprostranjena, zadržala u prehrani.

Stare su civilizacije dobro znale prepoznati i iskoristiti vrijednost biljke koja je bila toliko cijenjena da su npr. u Egiptu graditelji piramida bili nagrađivani njegovim plodom od kojeg su, vjerovali su u to, održavali zdravlje i stjecali snagu za gradnju velebnih zdanja. U Indiji, kolijevci ayurvede, uz kulinarstvo su ga koristili i u svrhu liječenja. Palandu,  ayurvedsko je ime vrijednoga ploda u čijem je oblom, lukovičastom srcu, sabrano obilje vrijednih sastojaka. Iako ga zapadna farmokologija nije službeno proglasila ljekovitim, mnoge ga prirodne metode liječenja cijene a ayurveda ga već tisućama godina svrstava ravnopravno uz bok ostalih vrijednih biljaka koje su opisane i sabrane u ayurvedskoj farmakologiji. 

Ljekovite tvari

Ono što najčešće povezujemo sa lukom je njegov jak miris kojeg mu daju ljekovite tvari bogate sumporom ali i njegova ulja i sokovi zbog kojih smo mnogo puta proplakali. Brojnost vitamina (A1, B1, B2, C, E, H, K...), zatim minerali poput kalija, natrija, fosfora; brojni flavonoidi, osobito quercitin…već dovoljno govore o ljekovitim vrijednostima okruglih glavica koje štite vanjski slojevi koji se sazrijevanjem i sušenjem pretvaraju u šuškave, lomljive ljuske.

Zašto ga neki ne podnose?

Mnogo sam puta mogla čuti kako mi se osobe žale na djelovanje luka. Žgaravica, nadimanje, osjećaj žarenja u području trbuha i sl. neki su od simptoma koje će vam navesti osobe koje ne podnose luk. I to je točno jer, doista ima osoba kojima ne bih preporučila korištenje luka ili bi im preporučila  minimalne količine ili pak korištenje ove vrijedne biljke u određenim pripravcima koje mu, u službi liječenja, promijene ili ublaže svojstva. Ayurveda to objašnjava svojim, već prepoznatljivim tumačenjem kontitucijskih tipova odnosno Dosha, energija u tijelu, ističući kako pojačano djelovanje luka osjećaju osobe Pitta konstitucije ili osobe kod kojih je došlo, zbog različitih razloga, do poremećaja, odnosno porasta Pitta energije u tijelu. Jer, luk je okusom sladak i ljut i kao takav je povoljan za osobe Vatta doshe dok Pittu svojim svojstvima (toplina, ljutina)…povećava i na taj način tvori disbalans. 

Korist luka u kuhinji

Rekla bih, koristite ga svakodnevno. Iako ga često u jelima kuhamo, ne zaboravite koristiti sirovi plod uvijek kada za to imate priliku jer takav, sirov i kuhanjem nepromijenjen, zadržava puninu svojih svojstava.

Ako ga sjeckate, iskoristite ga odmah nakon rezanja i ne ostavljajte ga da stoji na zraku jer tako oksidacijom gubi vrijednosti zbog kojih ga hvalimo.

I na kraju, koristite samo čvrste, zdrave glavice, prepune soka, koristeći za rezanje oštar i čist pribor i podlogu za rezanje koju, ako imate za to prilike, posebno odvojite samo za rezanje luka koji će s vremenom na podlozi ostavi vidljiva traga.

Korist luka u liječenju

Luk je izvor energije i djeluje kao stimulans, povećava snagu i vitalnost, djeluje protuupalno i kao analgetik, kao ekspektorant i diuretik, usporava rad srca, sprečava nadutost... Brojne su bolesti i poremećaji na koje luk izravno utječe: gripa, prehlade, bronhitis, suhi kašalj, plućne bolesti, žutica, probavni poremećaji, impotencija, kožne bolesti, očne bolesti, krvarenja, bolesti jetre i slezene, tumori…da,da, već vidim kako i sami zaključujete – ova je lista nevjerojatno dugačka i vas u odluci da ga koristite sprječava njegov intenzivan miris, i to možemo riješiti - nakon jela pojedite jabuku i sažvačite malo peršina ili nekoliko sjemenki ukusnog koromača ili kardamona.  

10 korisnih ayurvedskih pripravaka

1.    Suhi kašalj

Pomiješajte jednaku količnu soka od luka i meda. Spremite ga u posudu i ostavite ga da odstoji preko noći. Nakon toga pripremljen sirup možete koristiti za liječenje.
Odrasli 1 čajnu žličicu (djeca 1/4-1/2 žličice, ovisno o starosti djeteta). Sirup uzimati 3-5 puta dnevno.

2.    Ubodi kukaca (osa, pčela…)

Razrežite luk i položite njegove kriške na bolno područje uboda. Već nakon nekoliko trenutaka osjetit ćete iznimno olakšanje. Ponavljajte postupak uvijek s novim kriškama luka,  sve dok bol sasvim ne prestane.

3.    Upala uha i šum u ušima

Iscijedite nekoliko kapi soka. Legnite na bok i lagano, dvije do tri kapi ukapajte u uho. Ukoliko se radi o bolnom uhu, tada uz stavljene kapi, naslonite na bolno uho topli oblog napravljen od kakve krpe ili ručnika kojeg ste umočili u toploj vodi i iscijedili. U tom položaju provedite neko vrijeme  sve dok ulje sasvim ne uđe u ušne otvore i dok osjećate učinak topline ručnika.  Postupak ponavljati više puta tijekom dana.

4.    Bolovi u zglobovima

Napraviti toplu kašu od glavica luka, omotati ju u gazu ili tkaninu i polagati ju na bolna mjesta. Ponavljati više puta tijekom dana.

5. Očne bolesti

Sok luka pomiješajte sa ružinom vodicom i ukapajte u oko dvije do tri kapi.

6.    Nizak libido (za oba spola)

Ayurveda za luk ističe da je u skupini bilja čije je djelovanje Vajikarana - afrodizijak. Redovna konzumacija luka pomaže u slučajevima poput erektilnih disfunkcija, preuranjene ejakulacije i niskog libida. Ovisno o kojem tipu doshe pripadate I o kakvom se poremećaju radi, pravilno pripremljen pripravak na bazi luka može iznimno biti od pomoći u rješavanju navedenih poremećaja. Za nizak libido (odlino za Vatta tip): žličicu soka od luka izmiješajte sa žličicom soka od iscijeđenog đumbira. Pripravak uzimajte dva puta na dan, pijući ga polako, u malim gutljajima.

7. Arthritis

Sok luka umiješajte u sezamovo ulje i time tretirajte bolesne područja.

8. Krvarenje iz nosa

Nekoliko kapi soka ukapamo u nos što zaistavlja krvarenje.

9. Akne

Sjemenka luka sameljite i umiješate ih s toplim mlijekom. Time umivajte lice. Dijelove kože s izraženijim aknama, možete dodatno tretirati pastom učinjenom od izgnječenog luka i nakon tog postupka  umiti lice pripravkom od mlijeka. 

10. Insomnia (nesanica)

Žličicu soka umiješati u mlako mlijeko i popiti prije spavanja. Ukoliko želite ugodniji okus, možete mlijeku dodati malo meda.