ŠTO JE AYURVEDA?

Stara preko 5000 godina, Ayurveda je najstariji i ujedno nacjelovitiji pristup održavanja zdravlja, prevencije i liječenja. Ona je ishodište i izvor svih medicina. Tisućama godina prenošena generacijama, jedini je sustav koji u svom poimanju zdravlja i uravnoteženja, uključuje sve aspekte našega života. 

O tome koliko je ayurveda zaokružena, cjelovita i jedinstvena u svom pristupu i pogledu na život i zdravlje, svjedoči već i njeno ime koje u sebi sadrži sjedinjenje dviju riječi, Ayus (život)  i Veda (znanje). Ona je znanje, nauk o životu i izlazi i izdiže se iznad okvira značenja riječi medicina i liječenje.

AYURVEDA I WELLNES
Sve više se danas govori o ayurvedi. Iako je to s jedne strane dobro jer se na taj način približava njeno znanje širem krugu ljudi i potiče se zanimanje za njeno učenje, s druge strane valja izbjegavati svođenje ovog drevnoga znanja na pojmove wellnesa, uljepšavanja i relaksacije jer je to, najblaže rečeno, površan pogled koji vrlo jasno pokazuje kako zapadni čovjek još uvijek ne razumije narav prirodnih metoda liječenja i pristupa koji gledaju čovjeka u jedinstvu sa prirodom, prirodnim elementima ali i ciklusima i promjenama. Ravnoteža uma, duha i tijela temelj ja za postizanje zdravlja.


AYURVEDA I ALTERNATIVNA MEDICINA
Često sam u razgovoru s ljudima znala odgovarati upravo na to pitanje. Ako je alternativna medicina ona koja je teško objašnjiva, čije se djelovanje ne može dokazati, koja nije usustavljena...tada ayurveda nije alternativna medicina. Ona je prvi nauk o liječenju. Majka je i izvor svih medicina. Za razliku od alternativnih metoda, ona ima razvijen sustav koji uključuje i poznavanje anatomije, patologije, farmakologije... Ayurveda je tradicionalna indijska medicina koja seže u duboku povijest a njenih 5000 godina postojanja i službe za zdravlje čovjeka fascinantan je podatak koji nam govori da je njeno znanje univerzalno i da traje bez obzra na vrijeme i promjene. Počeci ayurvede stapaju se s vremenom pojave velikih vedskih mudraca koji su ayurvedu, uz izvorni sustav yoge i meditacije, ostavili svijetu u nasljeđe.

AYURVEDA I TRAVARSTVO
Točno je da i ayurveda i u narodu poznato travarstvo, koriste bilje. Ali, to je jedina njihova poveznica. Ayurveda za razliku od travarstva, ima sustav. Pharmacopoeia of India, sustavni je popis i opis biljaka i njihovih svojstava, koji je ravnopravan po svojim botaničkim i inim kakateristikama sa europskim, kineskim, ili arapskim, unani sustavom liječenja koji uz ostalo, koristi i bilje. Poznavanje doziranja, pripreme, upotrebe, kombiniranja.. pokazuje sustavno proučavanje ali i metodologiju u proučavanju terapeutskog djelovanja biljaka na liječenje i ozdravljenje. DravyaGunaVignan je skup sustavnih pravila koji se odnose na djelovanje bilja a u čemu glavnu ulogu ima šest osnovnih okusa – slatko, slano, kiselo, gorko, ljuto i trpko. Osim što ih razlikujemo i prepoznajemo u ustima, njihovo je djelovanje značajnije i dublje nakon unosa u tijelo. Ayurveda precizno određuje, definira i opisuje ta djelovanja i učinke.

AYURVEDA PRISTUP LIJEČENJU JE MULTIDISCIPLINARAN
Za razliku npr. od klasične, alopatske medicine koja je usmjerena na učinak lijekova, u ayurvedi za svaki poremećaj postoje različite metode liječenja a svaki je pojedinac jedinstven i stoga treba i jedinstven pristup u liječenju. Korištenje biljaka i biljnih preparata, samo je dio u paleti različitih metoda u koje je uključeno mnogo drugih elemenata od kojih je svaki jednako važan u procesu održavanja i uspostavljanja ravnoteže:Promjene u prehrani

 • Biljni pripravci, herbomineralni što uključuje kombiniranje bilja i minerala i korištenje mineralna, kovina i dragog kamenja (poznat kao Rasha Shastra)
 • Marma, odnosno tehnika pritiska vitalnih točaka na tijelu  
 • Panchakarma (' pet akcija ili djelovanja') - specijalizirani tretman se sastoji od pet terapija
 • Sneha karma - primjena uljnih tvari
 • Sweda karma - primjena toplih obloga
 • Rasajana - terapije pomlađivanja
 • Vajeekarana - spolne terapije
 • Post
 • Masaža
 • Meditacija
 • Vježbe disanja
 • Zvuko terapija, uključujući i korištenje mantri
 • Joga...i još mnogo, mnogo toga

AYURVEDA I PREHRANA
Ono smo što jedemo, poznata je ayurvedska izreka. Specifičnost poznavanja i razlikovanja uloge okusa u ayurvedi je iznimno važna, kako u liječenju tako i u svakodnevnoj prehrani koja je neodovojiva od utjecaja na zdravlje. Iz tog je razloga ayurvedska kuhinja iznimno cijenjena a okosnica joj je poznavanje i kombinacija okusa i njihovih svojstava i djelovanja u čemu, osim odabira hrane, veliku ulogu igraju i začini, ritam sezone i godišnjih doba te životni ritam i individualne potrebe svakoga od nas. Tako zaokružen pogled na prehranu i zdravlje, svojstven je jedino ayurvedi i zorno svjedoči o tome kako ona seže u sve segmente života tumačeći - naša hrana je naš lijek. Stoga je ayurvedska kuhinja, kuhinja zdravlja.

AYURVEDA I RELIGIJA
Ayurveda je sustav za čovjeka i ne treba ju povezivati s religijom. Sreća je pomoći čovjeku i u njemu ne vidjeti bolest, već priliku za zajedničku sreću u putovanju prema zdravlju.

AYURVEDA I VEGETERIJANSTVO
Godinama sam vegeterijanka ali, to nema nikakve veze s ayurvedom. Taj odabir je moj osobni, duhovni i svjesni odabir, utemeljen na vjeri o ravnopravnosti svih bića i svjetova.  Ako vam se u periodu oopravka ili liječenja, savjetuje odustati od određene hrane (određene vrste povrća, voća, mesa, žitarica...), vjerujem da ćete pristati na to, misleći uvijek na svoje opće zadravlje i ozdravljenje

MOJA PRIJATELJICA I JA SMO ISTI AYURVEDSKI TIP. ZNAČI, I JA MOGU ZA ISTE SIMPTOME UZIMATI ISTU TERAPIJU?
Ne. Ayurveda svoj nauk temelji na premisi – svakome prema njegovim potrebama. Individualni smo. Dakle, ono što vrijedi za mene, ni u kom slučaju ne znači da vrijedi i za vas. Pregled i konzultacija su preduvjet uspješnosti oporavka.

DA LI AYURVEDA IZISKUJE PUNO NOVCA?
Na sreću, ne. Poštujući razlike u financijskim mogućnostima, ayurveda nikada nije bila nedostupna širokim slojevima. Liječenje utemeljeno na znanju starom tisućama godina, mudro je samo po sebi i zna kako novac, zadovoljstvo, uspješnost terapije...ne treba izjednačavati niti dovoditi u istu ravan. U Indiji, kolijevci aurvede, najbogatiji je onaj lječnik čiji mještani u selu ne obolijevaju. To je tada znak da radi dobro jer, ukoliko se mještani razbole, on nije dobro radio. To je ayurveda - znanje kako živjeti u zdravlju i ravnoteži.