Zemlja, Voda, Vatra, Vjetar i Eter čine Pet Velikih Elemenata (Panchamahabhutas) čija je zastupljenost,  kvaliteta i interakcija sadržana u svemu. Od njih je sačinjeno sve što postoji pa tako i čovjek. Ne postoji ništa što nije sazdano u kombinaciji tih elemenata te njihova svojstva daju obilježja svemu. Njihova kombinacija je jedinstvena slika svemira koja se manifestira u svakome od nas. Bez razumijevanja i poznavanja kvaliteta tih elemenata, njihovih svojstava i funkcija, nemoguće je razumjeti ayurvedu. Ti elementi su u neprekidnom, dinamičkom međuodnosu a u ljudskom su tijelu izraženi kao tri temeljna principa ili tjelesna soka koja se nazivaju doshe.

PET ELEMENATA I NJIHOVA SVOJSTVA

ETER / suptilan, lagan / povezujemo ga sa zvukom i organima sluha i govora - uho, usta

ZRAK / pokretan, dinamičan, onaj koji transformira/ povezujemo ga sa dodirom i ekstremitetima dodira - ruke

VATRA / topla, intenzivna, suha, oštra/ povezujemo ju sa bojom i sa organima vida - oči

VODA / hladna, spora, uljna, mekana/ povezujemo ju sa okusom i sa organima okusa - jezik

ZEMLJA / teška, spora, stabila, velika, gusta/ povezujemo ju sa mirisom i organima mirisa - nos

TRI DOSHE

Vata, Pitta i Kapha naziv je za doshe odnosno tri temeljna principa od kojih je svaki od njih nastao kombinacijom dvaju dominantnih elemenata dok su ostali elementi također prisutni u svakoj doshi ali u manjoj mjeri. Doshe upravljaju  biološkim, psihološkim i psihopatološkim funkcijama tijela, uma i svijesti. Tridoshni je koncept svojstven jedino ayurvedi te čini okosnicu postavljanja svake dijagnostike i liječenja a ujedno je i vrijedan putokaz za prevenciju tj. održavanje i uspostavljanje balansa u svakodnevnom životu i održavanje zdravlja.

VATA/ Dominacija etera i vjetra

Vata je princip dinamike i kretanja. Lagana, suha, nestalna, hladna, oštra i sveprisutna, vata je suptilna energija koja je odgovorna za pokretanje organa i dijelova našega tijela. Ona upravlja disanjem, kucanjem srca, pokretanjem mišića, pokretanjem citoplazme...Vata također upravlja emocijama i raspoloženjima, nemirom, strahom, tjeskobom, drhtajima...

PITTA/ Dominacija vatre

Kada bismo riječ Pitta prevodili, tada bismo slikovito rekli - «ono što kuha» - jer ona je u izravnoj vezi s metaboličkim funkcijama našega tijela i sa procesom transformacije energije. Povezujemo ju sa burnim senzacijama i reakcijama kako mentalnih, emotivnih ( poput bijesa, ljubomore, mržnje...) tako i fizičkih koje se manifestiraju u tijelu kao infekcije, upale, groznice, žgaravice, kiseline...

KAPHA/ Dominacija vode i zemlje

Kapha je treći tjelesni prncip. Sačinjena od vode i zemlje. Ona je teška, hladna, masna, sluzava i stabilna te čvrsto spaja elemente u tijelu i daje koherentnost svemu. Kapha podmazuje zglobove, opskrbljuje kožu vlagom, pomaže zacijeljivanju rana, daje biološku snagu i stabilnost. Psihološki, odgovorna je za osjećaj sputanosti, pohlepe i dugotrajne zavisti kao i za mirnoću, ljubav, razumijevanje i praštanje.