Što sve uzrokuje stres? Kada bih na to pitanje krenula odgovarati, nikada ne bih mogla završiti s nabrajanjem njegovih vanjskih i unutarnjih uzroka jer zapravo, sve može biti uzrokom njegove pojave.

On je prirodan, svakodnevan dio našega života no naše su reakcije na njega, polazeći od svakoga ponaosob, posve različite. Zaljubljenost, preseljenje, kupovina novog auta, novi posao, vjenčanje, rođenje djeteta...zamislite kako važni događaji i razlozi za motivaciju, zadovoljstvo i radosno poticanje...a naše reakcije na njih su, vrlo često, posve suprotne, obilježene negativnim predznakom. Ne spavamo. Imamo česte glavobolje, bolove u želucu. Zlo nam je.

Neki sam dan imala pacijenticu koja je nakon devet godina u kojima je pokušavala zatrudnjeti napokon zanijela a sad je u brizi za porod, zdravlje djeteta koje nosi i rađa u kasnijoj dobi i čiji joj skori dolazak odjednom nameće brojna pitanja ali i strahove poput djetetove sigurnosti, brige za njegovu budućnost...Umjesto sreće, ispunjenja i radosti pred onim što joj dolazi nakon toliko truda i zapravo, recimo to, i velikih odricanja, ona strahuje. »Gdje ga to dovodim rađanjem?», rekla mi je, iskreno zabrinuta. «Osjećam tjeskobu, brinem se, osjećam strah i užasnu nesigurnost...», krenula je nabrajati. A zamislite, devet je godina brinula i bila izloženom silnom stresu u svakom pogledu (fizičkom, mentalnom, emocionalnom) u nastojanju da joj se dogodi ono zbog čega (opet) brine. Oslobodite se. Prestanite misliti o tome kako opuštenost nije naše prirodno stanje i ne razmišljajte o tome kako će, ako se napokon opustite i prestanete s brigom, sve oko vas propasti. «Jesam li brižna, ako se ne brinem?», pitala je. Briga i skrb nisu isto, rekla sam joj. Možeš uvijek dati više, primiti više, voljeti više...ako si oslobođena straha i ispunjena, ne strahom i brigom, već mirom i ljubavlju, rekla sam.

U ayurvedskom smislu, stres je usko povezan sa stanjem naših vitalnih energija, dosha i postoje brojni, posve prirodni načini na koje možemo naučiti postizati ravnotežu uma, duha i tijela. To je putovanje koje vodi ka miru a zatim i zadovoljstvu i sreći. Stoga, krenite tim putem. Osobađanjem negativnih misli, dajemo si prostora za slobodu življenja.
Ukoliko ste i sami njemu izloženi, osjećate umor, tjeskobu, imate poremećaj spavanja, nemir, osjećaj izolacije, nesigurnosti, nezadovoljstva...i ukoliko tim osjećajima ne možete i ne znate upravljati, prilika je da se rasteretite, povratite narušenu ravnotežu te naučite u svakodnevnom životu upravljati stresom. Jedna od takvih prilika je trodnevna Antistres radionica koju vodim u mjesecu travnju. Mirna. Fokusirana. Usmjerena na grupu ali i na svakoga od vas pojedinačno. Dođite. Stres se može pobijediti.

Senka Kušer - Mijić, ayurvedski terapeut