Apsolutno svi najstariji ayurvedski tekstovi i učitelji (Charaka Samhita, Susruta Samhita, Bhava Mishra...)...govore o snazi i ljekovitosti upotrebe ghee-ja. Ghee je esencija mlijeka.


Dobiven postupkom kuhanja nesoljenog, nepasteriziranog maslaca, on je najprofinjeniji krajnji proizvod dobiven od mlijeka.

S obzirom na to da ne sadrži mliječne bjelančevine i šećer, mogu ga koristiti i osobe osjetljive na mliječne proizvode. Preporučen doslovno «od kolijevke pa do groba», gritham odnosno ghee, poput zlata žut i do sjaja pročišćeni maslac, nadilazi riječ namirnica, hrana te, iako je sastavni dio ayurvedske kuhinje i kulinarstva, zapravo postaje lijek kojega ayurveda još naziva «božanskim nektarom» jer je namirnica koja potiče sattvu, gunu mentalne ravnoteže, čistoće misli i uravnoteženja koja promiče pozitivne osobine tijela i uma. Po svome okusu sladak, ghee pozitivno djeluje na sva tjelesna tkiva, na sjeme, laktaciju, promiče imunitet, djeluje na normalizaciju krvi i limfe. Iznimno je velik raspon ljekovitih utjecaja ghee-ja na naše zdravlje ali, ako bih morala izdvojiti onaj najbitniji za čovjeka, možda bi to bio taj što ghee povećava snagu Ojasa, naše vitalne snage odnosno izvora imuniteta i srži svih naših tjelesnih tkiva.

Kada govorimo u uljima i masnoćama, ayurveda ga preporučuje kao nabolji i najkorisniji izbor za čovjeka. Osim što potiče probavu i rad probavne vatre (Agni) , ghee ima svojstvo tj. utjecaj gune snigdha što utječe na njegovu ulogu hranjenja tijela i tkiva a što odmah povezujemo i s utjecajem na hranjenje kože, njene mekoće, vlažnosti i sjaja. Dakle, ghee utječe i na naš lijep i zdrav izgled kože,tena, kose i noktiju. Ghee stoga igra ključnu ulogu u ayurvedskoj prehrani i osobito se preporučuje uz namirnice koje su suhe ( poput riže, mahunarki, povrća...) te na taj način pomaže smanjiti njihovu kvalitetu suhoće, smanjuje njihov utjecaj na nadustost, omogućava njihovo lakše probavljanje i eliminiranje iz tijela te neutralizira toksine. Već mala količina ovoga zlata, uzeta u jutro sa čašom tople vode ili uvečer prije spavanja, djelovat će povoljno na vaš probavni trakt, crijeva i probavu. Njegovo uzimanje djeluje na zdravlje usne šupljine, zuba i desni.

U procesima liječenja, velik je broj pripravaka u kojima ghee igra značajnu ulogu jer on je u ayurvedi anupana – onaj koji je nositelj, koji pomaže stapanje biljnog učinka i njegovo prodiranje u sve dijelove tijela. Ghee je poznat po svojoj kvaliteti Roopana a što će reći – olakšava oporavak kod rana, ozljeda i zacjeljivanja. Ghee gradi auru, čini sve organe mekanima, gradi unutarnje sokove. Činjenica da mu je djelovanje takvo da hladi, samo po sebi je povoljna i poželjna, osobito u današnjem svijetu kada se sve pregijava na bilo kojoj razini.
Tradicionalno, smatra se sljedeće – što je stariji, to je ghee bolji i po zdravlje značajniji. Često držan u bačvama indijskih hramova, doseže cijenu veću od zlata jer – znamo dobro, što će nam sve kada zdravlja nemamo pa dakle, što može biti važnije i cjenjenije od tvari koja nam, posve prirodna i čista, podruje zdravlje, vitalnost i dugovječnost.

GHEE I NJEGOVA LJEKOVITA DJELOVANJA

 1. Potiče probavnu vatru
 2. Pomaže i stimulira eliminaciju toksina iz tijela
 3. Potiče razvoj sapta dhatu / svih sedam tkivnih elemenata
 4. Koristi se u terapijama unutarnjeg i vanjskog podmazivanja
 5. Potiče izgled, ten i sjaj kože, lica i tijela
 6. Daje i povećava fizičku i mentalnu snagu
 7. Potiče učenje i memoriju
 8. Povećava i snaži našu vitalnost te utječe na dugovječnost
 9. Hladi i djeluje na podmazivanje stijenki crijeva i želuca te hrani crijevnu floru
 10. Djeluje na kornarne arterije te općenito, njeguje i čisti krve žile i tkiva
 11. Potiče i provodi apsorpciju minerala
 12. Potiče i podržava energije tijela
 13. Djeluje na zdravlje jetre
 14. Djeluje na snagu naših stanica u tijelu
 15. Djeluje anti upalno i podržava procese snaženja tijela
 16. Pomaže otapanju vitamina A,D, E i K u tijelu
 17. Ubrzava i stimulira procese zacjeljivanja rana, djeluje antiseptično i antibiotski
 18. Ne povisuje, poput mnogih ulja kolesterol odnosno, podiže dobar (HDL) a smanjuje loš (HDL) kolesterol
 19. Povećava potenciju biljaka te je izvanredan i cijenjen u ayurvedskom liječenju i izradi ljekovitih pripravaka
 20. Koristi se kao medij za apsorpciju ljekovitih, aktivnih tvari

AYURVEDSKE NAPOMENE

Ghee je madhura rasa, sita virya ( okusom sladak, utjecaj mu je hlađenje) dok mu je postprobavni učinak sladak. Mekan je, mastan i gust te navedenim svojstvima umiruje Vatu i Pittu u tijelu dok ga opreznije trebaju koristiti osobe Kapha konstitucije.

Mogu ga upotrebljavati i osobe osjetljive na mliječne proizvode jer ne sadrži mliječne bjelančevine i šećer.

Pravilno pripremljen i pohranjen ghee se ne kvari. Dovoljno ga je držati u zatvorenoj posudi gdje može stajati godinama.

NAPRAVITE SAMI SVOJ GHEE

Sam postupak izrade ghee-ja nije kompliciran ni težak ali morate voditi računa o sljedećem:

 1. Kvaliteta maslaca od kojeg dobivate ghee mora biti vrhunska. Meni je osobno, dugo vremena trebalo da pronađem izvor maslaca za ghee iz svoje ponude jer ga koristim svakodnevno i na bezbroj načina. Maslac mora biti neslan i od nepasteriziranog mlijeka jer u suprotnom, ghee nema svoja ljekovita svojstva.
 2. Vodite računa i o količini maslaca od kojeg spravljate ghee jer će tijekom postupka izrade ispariti više od 50% njegove količine.
 3. Tijekom procesa kuhanja tj. pročišćavanja, vodite računa o tome da ga kuhate na laganoj vatri i da ne smije doći do toga da zagori. Tada mu se gube okus, boja i miris.
 4. Dobiveno je ulje potrebno procijediti. Iskustvo mi je pokazalo da je postupak cijeđenja najbolje činiti kada se ulje ohladi. Tada ga, tijekom pretakanja u staklenke, ocijedite preko obične gaze.
 5. Pustite ga da malo odstoji i zatim staklenku zatvorite.