Mmmmm...i još k tome topao, tako mirisan, sladak i ukusan...:-)

Umor, iscrpljenost, gubitak energije...neki su od simptoma koji ukazuju na disbalans kojeg današnji čovjek, pritisnut različitim oblicima stresa, često zna osjećati. Hladnije vrijeme pogoduje tom stanju i mnogi znaju osjećati pad energije. Ayurveda razumije takva stanja i nastoji pomoći jednostavnim recepturama koje snaže oslabljeno stanje organizma. Tradicionalnim ayurvedskim pripravcima poput ovog, koji koristi provjerene omjere i tradicionalne ayurvedske sastojke i začine, možemo snažno pomoći svom organizmu. Stoga predlažem napraviti ovu smjesu. S obzirom da za nju treba nešto više od pet minuta vremena (možda 15...:-)), predlažem da ju napravite u nešto većoj količini, pohranite zatim u čistu, staklenu i zatamnjenu posudu te ju koristite uvijek kada osjetite manjak energije u ovim hladnijim, sve više zimskim danima. Pokušajte jer, kada pomaže mnogima već tisućama godina, zašto onda ne bi pomogla i vama...:-)

SASTOJCI

  • ½ čaše badema
  • ½ čaše indijskog oraščića
  • ½ čaše kristal šećera
  • ½ čaše sjemena anisa
  • 20 zrna crnoga papra

POSTUPAK:

Sve sastojke, svaki za sebe, dakle odvojeno, dobro sameljite u prah. Iz osobnog iskustva savjetujem bademe samljeti u mašinici za orahe (osobito ako nemate dovoljno vremena i strpljenja za usitnjavanje u mužaru) ili kombinirajte, što ja često radim, dio posve mljevenih i dio u mužaru usitnjenih badema. Anis sameljite posebno i još ga zatim prosijte kroz gusto sito. Sve sastojke zatim promiješajte i pohranite.
Žlicu ovog pripravka redovito uzimajte isljučivo s vrućim mlijekom i to uvijek kada osjetite umor i gubitak energije. I uživajte u toplini, buđenju energija i predivnom osjećaju ugode i zamamnih okusa koje u vama potiču začini ove mješavine.
 

AYURVEDSKA NAPOMENA

Napitak je iznimno koristan u zimske dane te koristi začine koji griju i potiču rad energija, cirkulaciju.
Pogodan je za sve tri doshe.
Ukoliko vam je predominantna pitta, tada iz smjese izbacite papar.
Iako će neke od vas smetati sadržaj šećera u ovome pripravku, on je potreban radi ukupnog učinka na organizam.
Vrstu šećera možete prilagoditi svojim navikama.