Lat. Rosa canina L.

Divlja ruža, šipurak...naziv je biljke koju Plinije naziva “cynorrhodon” /rhodon – ruža/ a kako se rabila za liječenje od ugriza bijesnih pasa, ostade joj prišiveno još jedno slikovito ime – pasja ruža.

Lat. Rosa canina L.

Divlja ruža, šipurak...naziv je biljke koju Plinije naziva “cynorrhodon” /rhodon – ruža/ a kako se rabila za liječenje od ugriza bijesnih pasa, ostade joj prišiveno još jedno slikovito ime – pasja ruža.


Prvo što na njoj cijenim je njen cvijet. Danju sasvim otvoren a noću, zatvoren poput oka koje se sprema na spavanje. Prelijepa ruža, sa velikim, vrlo bogatim prašnicima i laticama, iznimno mekim i tako pravilnim da mi se ponekad čini kako su sve identične. Toliko su nježne teksture ti ružini cvjetovi da ih ponekad nemam srca brati. Baš iz tog razloga, one prve pupoljke koji se pojave na svjetlu sunca i dana, rado ostavim i u berbu krenem nešto kasnije, kada ih je mnoštvo i kada, okružena njima gotovo zaboravim na to koliko sam ih dugo čekala tijekom razdoblja zime. Tada polako otkinem roze latice i stavim ih sušiti. Što za čaj, što za suho bilje kojim kasnije ukrašavam prostor, radim mješavine za kupke, spremam tikture…A čaj od latica divljega šipka je - izvrstan. Spravljam ga od suhih latica koje pomiješam sa suhim cvjetovima lavande i dodam mu na kraju tek par kapi meda. Divota!

Plod šipka je druga strana ovoga grma koji inače raste divlje, nepravilno šireći grane prepune trnja na sve strane. Hranjiv i ukusan, ovaj plod možete jesti i sasvim sirov, osobito ako ste ljubitelj kiselkastih, pomalo oporih okusa. Nisam se nikada okušala u izradi pekmeza jer traži prešanje, mljevenje i dosta posla oko uklanjanja koštica za što nikada nemam dovoljno vremena ali zato cijele zime obilato uživam u šipkovom čaju.
Prednost šipkovog čaja je njegov prekrasan okus i obilje vitamina. Stoga, u vrijeme kada se treba pripremiti za zimske hladnoće i prehlade, gotovo da nema boljeg čaja od šipka. Osim obilja C vitamina, bogat je i vitaminima A, D i E, B1, B2 te esencijalnim masnim kiselinama. Željezo, fosfor, kalcij, natrij, kalij, cink, jod, krom, bakar…doprinose paleti koja ističe njegove vrijedne sastojke a čovjek je već od pradavnih dana posezao za njegovim bobama koje su, ukusne i hranjive, predstavljale jedan od najstarijih izvora hrane i ljekovitosti te navele čovjeka da ga na razne načina s vremenom nauči koristiti.
Posebna čar šipka leži u njegovoj iskoristivosti. Kuha se cijeli plod. Čak su i njegove koštice vrlo korisne i zato uvijek uz cijeli plod, imam i dio usitnjenog šipka kako bi koštica što više djelovala. Dok ja plodove usitnim uz momoć povećeg kuhinjskog niža, jedan od pistupaka njegova spremanja je mljevenje u mašini za meso. Tada se sadržaj rasprostre na suhu tkaninu i ostavi na suhom mjestu kako bi se ravnomjerno posušila.
Korisnost šipka je od davnina poznata a čaj od koštica (suše se a zatim usitne u prah) se koristio u liječenju groznice, katara crijeva, žučnih tegoba, hripavca, za otapanje i izbacivanje bubrežnih kamenaca, kod bolesti mjehura, za smirivanje bolova gihta, reume i dr. ali njega se priprema i koristi sa znanjem i oprezom jer veće količine mogu dovesti do različitih i ozbiljnih tegoba, poput srčanih.
Zapadna pučka medicina rabi šipak za izbacivanje kamenca u mjehuru i bubrezima, za nadoknađivanje vitamina C, kao preventivu u jačanju imuniteta kod prehlada, groznice, proljetnog umora, kod upale bubrega, kod urinarnih bolesti a čaj se preporuča osobama sa manjkom željeza i iz tog razloga i ženama za vrijeme mjesečnice.

I na kraju, valja reći kako je šipak rijedak plod kojeg možete čak dva puta iskoristiti. Jednom skuhan, može se koristiti još jednom :-). Doduše, tada će mu djelovanje biti svakako blaže ali nije kao kod mnogih biljaka neiskoristiv nakon kuhanja.

POSEBNO IZDVAJAM

 • Jača imunitet, ukupno stanje organizma, potiče oporavak kod bolesti, iscrpljenosti, manjka energije, anemije
 • Pozitivno djeluje na ublažavanje ginekoloških poremećaja, uključujući simptome menopauze. Ako se koristi prije menstrualnog ciklusa, smanjuje simptome PMSa.
 • Ublažava, smanjuje pretjeranu toplinu u tijelu.
 • Kod upalnih stanja / upala grla, glasnica…
 • Djeluje na procese čišćenja te rad jetre, bubrega i slezene
 • Posebno ističem njegovo pozitivno djelovanje u osoba sklonih pojavi kamenca (djeluje na otapanje i izbacivanje bubrežnih kamenaca) te im preporučujem redovito korištenje šipkova čaja
 • Djeluje na zdravlje kože; povećava glatkoću, pomaže smirivanju upalnih stanja
 • Preporučuje se za liječenje, smirivanje probavnih poremećaja
 • Preporučuje sa za bolesti dišnih organa

KONTRAINDIKACIJE

 • Kod svih stanja i simptoma povećane pitte (kiselost, gastritis…)
 • Osobito pri korištenju sirovog ploda, nakon jela zbog zaštite zubne cakline, preporučujem usta isprati čistom vodom
 • Tromboza
 • Bolesti srca
 • Oprez u osoba koje imaju problema sa tlakom
 • Obratiti pozornost na sitne dlačice koje mogu izazvati iritaciju usta i probavnog trakta, ako se proguta.

AYURVEDSKE NAPOMENE

 • Okus: kiseo, trpak
 • Učinak: hlađenje
 • Post probavni efekt: kiselo
 • Utjecaj na doshe: umiruje vatu, povećava pittu i kaphu