Jala Neti je naziv za specifičan proces čišćenja nosa i sinusa. Ta drevna tehnika, preuzeta iz tradicije drevnih yogijskih tradicija, u sebi nosi spoj dviju riječ Jala (voda) i Neti ( nos, nosni...) te nam daje do znanja kako se radi o procesu čišćenja nosa i sinusa...

 

Jala Neti je naziv za specifičan proces čišćenja nosa i sinusa. Ta drevna tehnika, preuzeta iz tradicije drevnih yogijskih tradicija, u sebi nosi spoj dviju riječ Jala (voda) i Neti ( nos, nosni...) te nam daje do znanja kako se radi o procesu čišćenja nosa i sinusa toplom vodom.
Iako relativno nepoznata u zapadnoj kulturi, ova je tehnika uobičajena praksa u mnogim dijelovima Indije te drugih područja jugoistočne Azije a ayurveda ju savjetuje izvoditi redovito jer donosi mnogo koristi po naše zdravlje.

POSUDA, SOL I VODA

Prvo, za izvođenje ovog procesa čišćenja potrebno je imati adekvatnu posudu (Neti Poti, Neti Lota) koju, na sreću, možete i kod nas kupiti u bolje opremljenim ljekarnama ili yoga centrima. Posuda je posebnog oblika koji nije takav bez razloga, već zato da omogući kontroliran dotok vode, brzinu protjecanja i što je jako bitno, pritisak kako bi taj proces bio potpun.

Zatim, potrebno je imati prokuhanu, toplu vodu. To posebno napominjem a najviše stoga što mnogi tekstovi koje sam čitala ne ističu taj, iznimno bitan podatak. Naime, prokuhavanjem vode, uništavamo mikroorganizme i ne dovodimo se u opasnost moguće zaraze koja, osobito u slučaju kada je voda zagađena a stavljamo je u područje sinusa, može dovesti do ozbiljnih posljedica od koji su neke kobne. Dakle, ukoliko se odlučite koristiti ovu tehniku čišćenja, ne koristite toplu vodu iz slavine. Uvijek, uvijek je prije korištenja prokuhajte, zatim ohladite na ugodnu sobnu temperaturu ( dakle, voda ne smije biti ni prevruća niti prehladna što je također bitno jer je unosite u osjetljivo područje) i tek zatim ju koristite.
I treće, treba vam sol. Iako bi se ovaj postupak mogao raditi i bez soli, ona je važan sastojak i savjetujem ju koristiti. Osim što će djelovati na uništavanje mikroorganizama, sol će djelovati na uklanjanje i povlačenje sluzi koja, ukoliko se nakupi u područjima nosa, sinusa.. dovodi do, znate i sami, razvoja mikroorganizama i vrlo brzo do stanja upala i infekcija. Sol stavljajte u omjeru 1 žličice na pola litre prokuhane vode, promiješajte, pričekajte tren da se otopi i čišćenje zatim može započeti.

TEHNIKA IZVOĐENJA

Napunite posudu i stanite iznad umivaonika. Desnom rukom približite posudu desnoj nosnici i nagnite glavu na suprotnu, lijevu stranu tako da možete polako krenuti s ulijevanjem vode u nosnicu. Voda će vam ulaziti kroz desnu nosnicu a izlaziti kroz lijevu. Pustite mlaz neka teče nekoliko sekundi. Uspravite se. Ispuhnite ostatak sadržaja nosa u maramicu i zatim krenite ulijevati vodu u suprotnu nosnicu. Postupak ponovite nekoliko puta a zatim, kada istekne iz posude sva voda i kada očistite obje nosnice, ispušite nos. Ispuhivanje nosa na kraju postupka je također važan dio procesa detaljnog čišćenja. Na taj način osušimo i do kraja očistimo prostor nosne šupljine od tekućine u kojoj bi se, pomiješano sa sluzi, s vremenom mogli razviti mikroorganizmi. Tijekom postupka čišćenja, dišete na usta.

DODATNI SAVJETI

Jala Neti se izvodi kado dio higijene nosa, nosne šupljine i sinusa te je savjetujem i izvoditi u prostoru za obavaljanje higijene. Dakle, u kupaonici i nad umivaonikom u kojeg će voda istjecati. Iako se u svrhu čišćenja, osim vode i soli mogu koristiti i drugi, ljekoviti sastojci, kao ayurvedski terapeut, to vam ne savjetujem činiti bez stručnog pregleda i konzultacije s ayurvedskim terapeutom. Drugo, ako se pojave neugoda i strah, imajte povjerenja i razumijevanja za to i ne dozvolite tim osjećajima da vas sputaju i spriječe u odluci da usvojite ovu tehniku. Imajte na umu da su osjećaji neugode prisutni zato jer nemate iskustva kao niti saznanja i spoznaja o pozitivnim učincima ove tehnike. Ono što uvijek na radionicama savjetujem polaznicima kada učimo i radimo ovu tehniku je sljedeće – počnite sa ovom praksom kada ste zdravi, odmorni i opušteni. Tada ćete imati više volje i želje za isprobavanjem. Zatim, kada ste zdravi tada slobodno dišete te će tada i voda lakše protjecati kroz nosnice jer ako ste već začepljenog nosa, ona neće prolaziti ili će prolaziti puno teže što će vas možda uznemiriti i navesti da odustanete od tehnike. Zato, budite uporni, strpljivi i blagi prema sebi. Za početak susreta sa ovom tehnikom odaberite vijeme vikenda. Tada ćete imati više strpljenja, vremena i moći ćete bez žurbe i polako vježbati ovu tehniku. Zatim, tijekom postupka ne zaboravite disati na usta. Imajte na umu da je disanje na usta posve prirodno i da je nos trenutno «zauzet» higijenom te se s povjerenjem opustite, lagano dišite kroz usta i u nos ulijevajte vodu. Samo trenutak, dva.. i prva će, početna neugoda, postati zanimljivo iskustvo. A zatim će, nakon redovitih ponavljanja, nadam se i ostati zdrava rutina na kojoj ćete biti zahvalni.

KOJE SU DOBROBITI OVE TEHNIKE

 • Neti uklanja sve nečistoće i bakterije iz nosa.
 • Pomaže drenažu sinusa šupljine i djeluje protiv nosnih infekcija, peludne groznice, alergije, sinusitisa i brojnih drugih tegoba kao što su upala grla, kašalj, curenje iz nosa, upala krajnika...
 • Djeluje na sluznicu nosa
 • Smanjuje tendenciju disanja na usta
 • Korisna je kod bolesti poput astme i bronhitisa
 • Ima učinak hlađenja i smirujuće djeluje na mozak te izvlači prekomjernu toplinu toplinu te na taj način djeluje i na naša prihička stanja / izljeve ljutnje, histerije, depresije i opće, psihičke i fiziče, napetosti
 • Djeluje na smirivanje i nestanak glavobolje, migrene...
 • Od velike je koristi za probleme povezane s očima.
 • Djeluje na ispiranje suznog kanala. Nakon ove tehnike, jasnije i bolje vidimo.
 • Korištenje ove tehnike može biti povoljno i za određene vrste poremećaja i bolesti uha.
 • Neti utječe na naše osjetilo mirisa, pomaže vraćanju njuha, a povezano s time utječe i na naša osjetila okusa
 • Neti utječe na Ajna čakru koja pomaže u buđenju viših stanja a njen učinak osjetimo prilikom meditacije.
 • Pomaže vizualizaciji, koncentraciji.
 • Daje osjećaj lakoće i jasnoće umu.