Sadržaj ovog ukusnog i ljekovitog napitka čine: bademovo mlijeko kojeg ste sami izradili, kardamon, šafran i mljac, datulje...:-)).

Sadržaj ovog ukusnog i ljekovitog napitka čine: bademovo mlijeko kojeg ste sami izradili, kardamon, šafran i mljac, datulje...:-)).

Jednostavan je za izradu, a učinak mu je da snaži organizam, hrani svih sedam dhatua (naših tjelesnih tkiva), mentalno smiruje, krijepi i potiče vitalnu snagu. Uživajte!

SASTOJCI:

1 ½ šalice badema

4 šalice vode
1/3 žličice sjemenki kardamona
na vrh noža šafrana
5 datulja
(oni koji ne vole datulje, napitak mogu zasladiti žličicom meda )
 

POSTUPAK:

Korak prvi

Napravimo domaće bademovo mlijeko:

Bademe ostaviti preko noći da se dobro namoče kako bi bili lakše probavljivi te kako bi se lakše ogulili. Savjetujem bademe oguliti jer tako se oni lakše probavljaju i povoljnije utječu na probavni trakt. Oguljene bademe staviti u blender, dodati naznačenu kolilčinu vode, datulje i sve dobro samljeti. Procijediti i eto, dobili ste bademovo mlijeko kućne, provjerene kvalitete.

Korak drugi

Bademovo mlijeko zatim zagrijte, u njega umiješajte usitnjen kardamon i šafran, promiješajte i konzumirajte.
* Osobe koje konzumiraju mlijeko, vodu mogu zamijeniti domaćim mlijekom.

Postupak čuvanja:

Čuvati ga u hladnjaku 3-4 dana. / 250ml ovog napitka sadrži oko 70kcal.

AYURVEDSKE NAPOMENE

Napitak je pogodan za sve tri doshe.
Osobe kapha konstitucije trebaju biti umjerene u korištenju ovoga napitka.

UČINAK

  • BADEMI/ Bademi su bogati magnezijem koji pomaže rebalansu stresa u našemu tijelu.
  • DATULJE/ Njima smo zasladili ovaj napitak ali od toga je puno važniji njihov učinak po zdravlje. Datulje, za razliku od ostalih vrsti voća sadrže čak 23 amino kiseline. Vitamini su prisutni u malim količinama (vit. C, B1, B2, niacin i vit. A) dok je sadržaj prehrambenih vlakana relativno visok.
  • KARDAMON / Osim izvanrednog okusa, kardamon ima svojstvo grijanja i odličan je odabir za hladne dane. On utječe na smanjenje nakupljanja sluzi te potiče probavu i cirkulaciju energije.
  • ŠAFRAN / Iako ga okusom nećete ni zamijetiti, šafran će ovom napitku dati poseban ton i boju. Njegova uloga je bitna. Šafran je prirodni antidepresiv.