Ayurveda rado ističe dobrobiti mlijeka. Ne zaobilazite ga, osim ako baš ne morate.

 

Ayurveda rado ističe dobrobiti mlijeka. Ne zaobilazite ga, osim ako baš ne morate.

Znam, reći će neki od vas, a meni si Senka, na konzultacijama rekla – izbaciti mlijeko iz prehrane ili smanjiti mliječne proizvode. Istina. Različiti smo. Mlijeko povećava sluz i stanje Kaphe u tijelu stoga osobama Kapha konstitucije ili povećanog stanja Kaphe, svakako savjetujem reduciranje ili izbacivanje mlijeka iz prehrane. Nekome to savjetujem činiti u određenom vremenskom periodu. Nekome u određenom dobu godine. Nekome uvijek. A nekome kažem suprotno – popijte čašu mlijeka.

Čaša toplog mlijeka, začinjena određenim začinom, jedan je od najjednostavnijih ayurvedskih načina na koji, tako prirodno i jednostavno, utječemo na stanje organizma. Danas ga u ovom receptu obogaćujemo paprom i njegovim sitnim česticama praha koje sitne ali snažne, pomiješane s mlijekom ulaze u naše tijelo prodirući duboko, duboko kako bi nas krijepile i liječile.

SASTOJCI

  • Čaša mlijeka
  • Čaša vode
  • ½ čajne žličice mljevenog, crnog papra

    * Ukoliko ne volite, ne koristite ili ste alergični na kravlje mijeko, savjetujem koristiti kozje mlijeko. Slatko je, trpko i ne potiče lučenje sluzi poput kravljeg mlijeka.

POSTUPAK

Pomiješajte sve sastojke zajedno. Dobro prokuhajte i kuhajte sve dok voda ne ispari. Procijedite i poslužite odmah.

AYURVEDSKE NAPOMENE

  • Preporučeno Vata i Kapha osobama.
  • Povećava Pittu.