Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Ljeto je doba s najviše topline, suhoće, povremenih naleta vjetra koji dodatno isušuje kožu a ukoliko odlazimo na more, tada naša koža upija sol i zrake sunca jače nego u bilo koje godišnje doba.

Ako ne vodimo dovoljno računa o njezi našeg zaštitnog omotača, vrlo ćemo brzo osjetiti različite simptome i reakcije na nepravilnu njegu a zanemarivanje takvih znakova može ostaviti ozbiljne tragove na koži poput akni, pucanja kože, iritacija, alergija, upala, depigmentacije ali i pojave bora i prijevremeno starenje kože.
No, najviše od svega, ljeti je koža izložena toplini zunčevih zraka i zračenju. Opekline, alergije, plikovi, promjena boje kože, suhoća…različite su vrste kožnih reakcija koje ponekad mogu biti vrlo bole i neugodne a ovdje je 10 savjeta kako ih možete ublažiti prirodnim putem, tražeći pomoć u pomagačima koji nas čekaju u hladnjaku, smočnici, vrtu..:-)

1. Oblog načinjen od mlijeka / Ovisno o veličini zahvaćena područja, krpom, gazom, vatom...tretirajte područje opečeno suncem. To će vam pružiti smirivanje i olakšanje.

2. Koristite krastavac / Njegovo svojstvo hlađenja je poznato u mnogim terapijama i tretmanima za njegu, revitalizaciju i hidrataciju kože. Vlažan, hladan i bogat mineralima, krastavac će ublažiti iritacije i umiriti žarenje.

3. Koristite krumpir / Narežite ploške krumpira i stavite ih na zahvaćeno područje.

4. Potražite lavandino ulje / Nanesite ga na zahvaćena područja kako bi dobili olakšanje od boli i ublažilii iritaciju ili umanjili svrab kože.

5. Napravite smjesu od rajčice i lassija (potražite recept za izradu lassija na stranici ). U omjeru 1:6 umiješajte sok od rajčice i lassi, aplicirajte na zahvaćeno područje i operite mlakom vodom nakon 30 minuta. Napomena: lassi napravite bez dodataka začina.

6. U maslinovo ulje umiješajte malo octa i nanesite na područje boli. / To će donijeti olakšanje na područje zahvaćeno opeklinama, koža će se umiriti, biti će manje bolna i više elastična.

7. Dvije rajčice i krastavac sameljite u blenderu i smjesi dodajte par kapi limunova soka. / Smjesu aplicirajte preko oštećene kože. Ponovite postupak dva do tri puta. To će pomoći ukloniti opekline i dodati sjaj koži.

8. Potražite aloe veru / Aloe vera je iznimno učinkovit pomagač u tretiranju opeklina i kožnih iritacija. Ako imate kod kuće biljku, tretirajte iritirano područje svježim gelom izravno dobivenim iz lista biljke.

9. Napravite u blenderu sok od krastavca, krumpira i rajčice./ Sokom tretirajte zahvaćena područja kako bi dobili brzi učinak hlađenja, smirivanja i oporavak.

10. Napravite pastu od meda, mlijeka i pšeničnog brašna. / Ovom smjesom tretirajte iritirano područje. Držite smjesu dok se posve ne osuši a zatim se isperite mlakom vodom.