On je prirodan, svakodnevan dio našega života no naše su reakcije na njega, polazeći od svakoga ponaosob, posve različite. Zaljubljenost, preseljenje, kupovina novog auta, novi posao, vjenčanje, rođenje djeteta...zamislite kako važni događaji i razlozi za motivaciju, zadovoljstvo i radosno poticanje...a naše reakcije na njih su, vrlo često, posve suprotne, obilježene negativnim predznakom. Ne spavamo. Imamo česte glavobolje, bolove u želucu. Zlo nam je.

Neki sam dan imala pacijenticu koja je nakon devet godina u kojima je pokušavala zatrudnjeti napokon zanijela a sad je u brizi za porod, zdravlje djeteta koje nosi i rađa u kasnijoj dobi i čiji joj skori dolazak odjednom nameće brojna pitanja ali i strahove poput djetetove sigurnosti, brige za njegovu budućnost...Umjesto sreće, ispunjenja i radosti pred onim što joj dolazi nakon toliko truda i zapravo, recimo to, i velikih odricanja, ona strahuje. »Gdje ga to dovodim rađanjem?», rekla mi je, iskreno zabrinuta. «Osjećam tjeskobu, brinem se, osjećam strah i užasnu nesigurnost...», krenula je nabrajati. A zamislite, devet je godina brinula i bila izloženom silnom stresu u svakom pogledu (fizičkom, mentalnom, emocionalnom) u nastojanju da joj se dogodi ono zbog čega (opet) brine. Oslobodite se. Prestanite misliti o tome kako opuštenost nije naše prirodno stanje i ne razmišljajte o tome kako će, ako se napokon opustite i prestanete s brigom, sve oko vas propasti. «Jesam li brižna, ako se ne brinem?», pitala je. Briga i skrb nisu isto, rekla sam joj. Možeš uvijek dati više, primiti više, voljeti više...ako si oslobođena straha i ispunjena, ne strahom i brigom, već mirom i ljubavlju, rekla sam.

U ayurvedskom smislu, stres je usko povezan sa stanjem naših vitalnih energija, dosha i postoje brojni, posve prirodni načini na koje možemo naučiti postizati ravnotežu uma, duha i tijela. To je putovanje koje vodi ka miru a zatim i zadovoljstvu i sreći. Stoga, krenite tim putem. Osobađanjem negativnih misli, dajemo si prostora za slobodu življenja.
Ukoliko ste i sami njemu izloženi, osjećate umor, tjeskobu, imate poremećaj spavanja, nemir, osjećaj izolacije, nesigurnosti, nezadovoljstva...i ukoliko tim osjećajima ne možete i ne znate upravljati, prilika je da se rasteretite, povratite narušenu ravnotežu te naučite u svakodnevnom životu upravljati stresom. Jedna od takvih prilika je trodnevna Antistres radionica koju vodim u mjesecu travnju. Mirna. Fokusirana. Usmjerena na grupu ali i na svakoga od vas pojedinačno. Dođite. Stres se može pobijediti.

Senka Kušer - Mijić, ayurvedski terapeut

 

 

 

 

Prijavi se na naše mailing liste