Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

Ayurveda rado ističe dobrobiti mlijeka. Ne zaobilazite ga, osim ako baš ne morate.

Znam, reći će neki od vas, a meni si Senka, na konzultacijama rekla – izbaciti mlijeko iz prehrane ili smanjiti mliječne proizvode. Istina. Različiti smo. Mlijeko povećava sluz i stanje Kaphe u tijelu stoga osobama Kapha konstitucije ili povećanog stanja Kaphe, svakako savjetujem reduciranje ili izbacivanje mlijeka iz prehrane. Nekome to savjetujem činiti u određenom vremenskom periodu. Nekome u određenom dobu godine. Nekome uvijek. A nekome kažem suprotno – popijte čašu mlijeka.

Čaša toplog mlijeka, začinjena određenim začinom, jedan je od najjednostavnijih ayurvedskih načina na koji, tako prirodno i jednostavno, utječemo na stanje organizma. Danas ga u ovom receptu obogaćujemo paprom i njegovim sitnim česticama praha koje sitne ali snažne, pomiješane s mlijekom ulaze u naše tijelo prodirući duboko, duboko kako bi nas krijepile i liječile.

SASTOJCI

  • Čaša mlijeka
  • Čaša vode
  • ½ čajne žličice mljevenog, crnog papra

    * Ukoliko ne volite, ne koristite ili ste alergični na kravlje mijeko, savjetujem koristiti kozje mlijeko. Slatko je, trpko i ne potiče lučenje sluzi poput kravljeg mlijeka.

POSTUPAK

Pomiješajte sve sastojke zajedno. Dobro prokuhajte i kuhajte sve dok voda ne ispari. Procijedite i poslužite odmah.

AYURVEDSKE NAPOMENE

  • Preporučeno Vata i Kapha osobama.
  • Povećava Pittu.