Hrana je lijek. Odabirom namirnica, prehrambenim navikama koje, osim količine unešene hrane u organizam, uključuju i broj dnevnih obroka, redovito i ustaljeno vrijeme za obroke, izbalansiranu prehranu prema našim potrebama (a što u ayurvedi...

Hrana je lijek. Odabirom namirnica, prehrambenim navikama koje, osim količine unešene hrane u organizam, uključuju i broj dnevnih obroka, redovito i ustaljeno vrijeme za obroke, izbalansiranu prehranu prema našim potrebama (a što u ayurvedi u prvom redu uključuje prehranu izbalansiranu prema našim trenutnim, individualnim potrebama tj. prema stanju naših doshi), izravno utječemo na naše zdravlje.

Ukoliko živimo u okolišu koji je zagađen, ukoliko radimo pod različitim vrstama pritisaka, ukoliko smo okruženi svakodnevnim stresom...odaberimo prehranu i pravilno odabranu i pripremljenu hranu kao našeg najbitnijeg saveznika u borbi za zdrav život i postizanje ravnoteže. Ako na ništa ne možemo utjecati, na sebe, na svoje prehrambene navike i na odluku o uvođenju i odabiru zdravih namirnica možemo utjecati i to - uvijek.


1. ODLUČITE SE ZA VEGETERIJANSKU PREHRANU

Iako sam dugogodišnji vegeterijanac, do sada još na ovim stranicama nisam niti jedan redak napisala o dobrobiti vegeterijanske prehrane jer uvijek držim kako ne treba ljude nagovarati te da je odabir načina prehrane osobna odluka i na kraju, slobodan odabir svakoga pojedinca. No, kada je riječ o ovako ozbiljnoj bolesti kako što je rak dojke, treba istaknuti kako je ova odluka i promjena prehrambene navike, jedna od možda najpresudnijih odluka po zdravlje i ozdravljenje oboljelih. Izniman broj znanstvenih studija sada već dokazuju prednosti vegeterijanske prehrane u odnosu na onu koja uključuje meso. Kada je riječ o raku dojke, a osobito kod hormonalno ovisnih oblika raka, potrebno je iz prehrane isključiti sve namirnice koje mogu utjecati na poticanje i rast hormona. Trudim se na ovim stranicama povremeno objaviti i sa vama podijeliti i poneki, iskušan i dobar recept. Potražite one dosad objavljene u rubrici Hrana. Pripremite pokoji novi obrok. Vjerujem da će vam se svidjeti i okus i učinak na um, duh i tijelo...:-).

2. U PREHRANU UVRSTITE CJELOVITE ŽITARICE

Cjelovite žitarice kao što su smeđa riža, zob, ječam, heljda, quinoa...poznate su kao dobri ugljikohidrati jer su bogate vlaknima i održavaju zdravu razinu šećera u krvi. One sprečavaju nakupljanje masti, utječu na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, sprečavaju pretilost, dijabetes i drže nas duže vremena sitima te utječu na probavu.

3. PREHRANOM REGULIRAJTE I POTIČITE PROBAVU

Redovita probava je jedan od osnovnih stupova zdravlja stoga su lako probavljiva hrana i začini koji potiču probavu, osnova za svaki početak razgovora o zdravlju. Stoga, u prehranu uvrstite lako probavljive namirnice poput cjelovitih žitarica a među njih svakako uvrstite i basmati rižu, mung dhal, mungo grah...pripremajte kitchari, zatim različita jela u koje je žitaricama dodana i pokoja mahunarka, obogaćujte jela hranjivim učinkom ghee-ja i dan započnite zdravom navikom ispijanja čaše prokuhane, tople vode. Potražite recept sa basmati rižom i sezamovim sjemenkama http://www.facebook.com/photo.php?fbid=260001130766140&set=a.260000924099494.42128.259918357441084&type=3&theater )

4. POSEGNITE ZA ORAŠASTIM PLODOVIMA

Bademi, lješnjaci,orasi, brazilski i indijski oraščići...jedan su od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina. Većina orašastih plodova značajan je izvor antioksidansa, odličan su izvor proteina, esencijalnih minerala i vitamina. Koristite ih u prehrani svakodnevno. Ili ih koristite kao zdravu zamjenu za grickalice ili njima obogatite svoja jela. Potražite recept / Voćna salata s lješnjacima http://www.facebook.com/photo.php?fbid=261288077304112&set=a.260000924099494.42128.259918357441084&type=3&theater

5. KORISTITE MASLINOVO ULJE

Maslinovo ulje je zbog svojih antioksidansa i sposobnosti obuzdavanja upalnih procesa, najbolji odabir ulja za prehranu. Bogato je klorofilom te vitaminom E koji se u njemu nalazi u svojem najboljem obliku, kao alfa tokoferol, te fenolne komponente koje sprečavaju nastanak kancerogenih spojeva. Ekstra djevičansko maslinovo ulje, bogato mononezasićenim masnim kiselinama, oleinskom kiselinom i antioksidansima, stup je zdrave, izbalansirane prehrane. Istraživači Sveučilišta u Barceloni analizirali su mehanizme maslinova ulja koji utječu na stanice tumora u odnosu na ulje kukuruza, koje sadrži n-6 polinezasićene masne kiseline. Ustanovljeno je da se smanjila aktivnost onkogena p21Ras, gena koji je u pozadini nekontroliranog stvaranja stanica raka te da maslinovo ulje utječe na usporavanje rasta tumora.