Uvođenje novih navika nije jednostavan proces. Krenite u njega postupno.

 

Ponekad, dok razgovaram s ljudima i dajem im kakav savjet o tome što bi za zdravlje trebali učiniti po pitanju prehrane ili promjene životnih navika, znam začuti negodovanje ili komentar o tome kako se nema vremena za uvesti takve promjene, kako je životni ritam danas drugačiji i ubrzaniji, kako se ne može svakodnevno kuhati a kamoli vježbati, meditirati, kako ovo, kako ono…a, zapravo, sve su to isprike samome sebi. Slabašna utjeha koja ide iz usta dok um već zna da ne govorimo baš pravu istinu. Uvijek možemo odvojiti vrijeme za sebe i  svoje osnovne potrebe, pogotovo one koje se tiču našega zdravlja. Možda se ne može svakodnevno kuhati, ali se uvijek može pripremiti zdraviji i našim potrebama prilagođeniji  obrok. Možda se ne može uvijek odvajati vrijeme potrebno za odmor i opuštanje, ali uvijek možemo naći vremena za kratak predah i uvođenje mira kako bismo se osobodili stresa ili negativnih emocija koje su se nakupile tijekom dana. Osim toga, uvijek savjetujem u promjene krenuti postupno. Ne mijenjajte svoje navike stubokom već se za njih pripremajte i dajte si vremena za usvajanje i uživanje u dobrobiti uvedenih promjena. Za početak, započnite s tek nekoliko novih koraka. Neka ih bude pet. Iskoristite ovo vrijeme ljeta, kada je obilje sunca koje nas hrani na svim razinama pa možemo lakše pronaći snagu za takve odluke i recite si -  od danas zamjenjujem 5 starih navika i uvodim 5 novih i boljih navika za mene. Količinski, po pitanju vašeg vremena ili zauzetosti…ništa se neće promijeniti a nove će odluke dugoročno pokazati kako ste učinili mnogo dobroga za sebe. Možete li to? Naravno, naravno da možete…:-)

1. POČNITE KORISTITI LIMUN

Znam da se sada čudom čudite ali ta mala, tako sitna promjena, donosi veliki boljitak vašemu zdravlju. Neću sada govoriti o učinku vitamina, već ću govoriti o tomu kako je limun antibakterijskih i antiseptičkih svojstava. Koliko ste puta nešto očistili limunovim sokom? Sigurno puno puta. Eh, pa počistite sada limunom svoj probavni trakt. Limun potiče aktivnost želučanih sokova ali i uzrokuje osobađanje slobodnih radikala u tijelu. Stoga, začiniti salatu limunom ili popiti jutarnji napitak napravljen od čašom mlake vode u koju je dodan iscijeđena polovica limuna, priznat ćete, ne oduzima nikome mnogo vremena.

2. ZABORAVITE NA LED U ČAŠI

Jednostavno, pokušajte piti napitke bez leda. Ako već ne možete bez hladnoga pića, pokušajte barem piti piće u kojem se ne otapa tona leda. Iskreno, najbolje bi bilo piti toplu vodu ali ako to baš ne možete, dajte si vremena za uvođenje navike i neka prvi korak ka zdravlju bude izbacivanje ledenih kockica iz frižidera i to sad, odmah…

3. RUČAJTE OKO PODNEVA

Svi radimo, zaposleni smo ali i svi moramo jesti i imati vrijeme za objed. Odlučite se ručati u vrijeme između 12-14 sati. I to uvijek. Čak i onda kada nemate kuhani obrok, u to vrijeme jedite a kasnije, kada se vratite kući s posla, pojedite neki laganiji obrok. Uvođenje obroka u vrijeme podneva, jedan je od najjednostavnijih a iznimno korisnih odluka po pitanju očuvanja zdravlja. Rad naše probavne vatre (agni) najjači je u to vrijeme. To je vrijeme kada nam u trbuščiću “kuhalo najjače kuha” - lakše sagorijevamo unešenu granu i lakše je probavljamo.

4. REDOVITO ČISTITE JEZIK

Ništa lakše nego uz redovito pranje zuba i jutarnju higijenu, napraviti samo nekoliko novih poteza koji pomažu čišćenju jezika. Jezik je iznimno važan organ na kojemu se nazire slika svih naših organa. U ustima, spojen s našim probavnim traktom i procesima koji se odvijaju unutar tijela, pokazuje sliku naših toksina. Čišćenjem jezika, pomažemo njihovoj eliminaciji što je, dugoročno gledano, velika pomoć u očuvanju našega zdravlja.  

5. UVEDITE  “ MOJIH 5 MINUTA ”

Ako nemate vremena za slobodne aktivnosti, vježbu, meditaciju ili neki dulji oblik opuštanja, ono što sigurno možete je uvesti “Mojih 5 minuta”. Bez obzira na to gdje se nalazili, možete pronaći 5 minuta za kratak oporavak. Iako postoje razne tehnike kojima možete i u takom kratkom periodu energetski postići učinak punjenja oslabljene energije u tijelu ili oslobađanje negativnih emocija, stresa…savjetujem za poečtak nešto posve jednostavno – sjediti i mirno disati. Sjednite u udoban položaj (može i na stolcu za vrijeme posla, u uredu…), uspravite kralježnicu i zatvorenih očiju osluškujte svoje disanje. Ništa drugo. Budite uporni, ne odustajte i taj ritual uvrstite u svoj dnevni ritam.  Kontiuiranim provođenjem ove vježbe, stvorit ćete naviku za uvođenjem mira a to će biti novi korak…onaj ka meditaciji, miru i sreći u svakom pogledu.