ODGOVARAMO NA PITANJE

IMAM VRLO SUHE I ISPUCALE USNE. ŠTO JE TOMU UZROK I KAKO SI MOGU PRIRODNIM PUTEM POMOĆI U RJEŠAVANJU OVE POJAVE?

ODGOVARAMO NA PITANJE

IMAM VRLO SUHE I ISPUCALE USNE. ŠTO JE TOMU UZROK I KAKO SI MOGU PRIRODNIM PUTEM POMOĆI U RJEŠAVANJU OVE POJAVE?

ODGOVOR:

Suhe usne su česta pojava koja ponekad može biti ne samo estetski neugodna već i bolna te nas ometati u svakodnevnim aktivnostima poput žvakanja hrane, razgovora, smijanja...
Postoji dosta čimbenika koji uzrokuju pojavu suhih usana. Ayurvedski gledano, prvo valja reći da nam suhoću općenito, pa tako i usana, određuje stanje naše mentalno-tjelesne konstitucije. Dakle, bitna je dosha. Suhe i vrlo suhe usne kao i kožu općenito, imaju najčešće osobe Vata konstitucije ili osobe predominantne Vata doshe kao i osobe kod kojih je došlo do povećanja Vate. Dakle, trebalo bi prvo odrediti vašu doshu te u odnosu na vaše trenutno stanje dati konkretan savjet i odrediti terapiju.
No, postoje i brojni drugi parametri koji utječu na navedenu pojavu. Suhi vremenski uvjeti, nedostatak vitamina B2 u prehrani, dehidracija ali i duže izlaganje ekstremnim vremenskim uvjetima ( visoke temperature, niske temperature, vjetovito, vrlo suho vrijeme...). Ne znam kakav posao radite, možda se i na poslu izlažete sličnim uvjetima. Osim toga, infekcije, zimske prehlade, gripe, uzimanje lijekova... također mogu uzrokovati pojavu suhih usana.

Za početak, pomozite si na sljedeći način:

  • Preispitajte svoj dnevni unos tekućine i povećajte ga.
  • Preispitajte svoje prehrambene navike. Već redovitim unosom svježeg voća i povrća te variva i juha, možete nadoknaditi manjak vode u tijelu.
  • Smanjite unos suhih proizvoda, svega dehidriranog, grickalice kao i suho voće.
  • Suhe usne mogu biti pokazatelj i nedostatka vitamina A u tijelu. Dakle, provjerite svoje stanje i povećajte unos mrkve, rajčice, lisnatog povrća i cjelovitih žitarica.
  • Ukoliko se radi o izrazitoj suhoći, njegujte usne ricinusovim uljem.

    *Ukoliko ove promjene ne donesu rezultata, tada se obratite stručnoj osobi za pomoć. Ukoliko želite u liječenju posegnuti za savjetima i tradicijom liječenja ayurvede, možete mi se javiti putem e-maila i dogovoriti pregled i konzultacije kako bi su utvrdilo vaše stanje ali i pronašao i riješio uzrok ove, po vas uporne pojave.

Javiti mi se možete na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Senka Kušer-Mijić, ayurvedski terapeut