Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemoŠtoviše, ukoliko znamo pravi način kombiniranja i korištenja začina, ta vještina može biti naša svakodnevna doza zdravlja jer začini su prepuni ljekovitih svojstava i njihovo pravilno korištenje može postati naša rutina u održavanju zdravlja i opće dobrobiti tijela i duha. Stoga mnogi ayurvedski pripravci koriste sinergiju začina koji, već tisućama godina, potvrđuju snažno ljekovito djelovanje a ayurvedska ih kuhinja obilato koristi, pretvarajući njihove čarobne arome u izvor zdravlja i gurmanskog užitka.

Različiti začini imaju i različitu ulogu u jačanju imunoloških svojstava a u ovoj mješavini, najznačajniju ulogu će odigrati tri začina: kurkuma, kim i koromač dok će ostali, svojim kvalitetama, sinergijski pridonijeti snaženju ove ajurvedske imuno formule.

KURKUMA, sveprisutna u ajurvedskoj kuhinji, dominira ovom mješavinom. Kurkuma ima imunološki modulirani učinak jer utječe na detoksikacijske procese i potiče inteligenciju imunoloških stanica. Ona sadrži kurkumin, poznat po svojim anti-upalnim svojstvima, pomaže u čišćenju jetre, utječe na razimu kolesterola, potiče probavu, stvara balans u borbi protiv alergija, ima antikancerogeno djelovanje te je antioksidans i utječe na jačanje imuniteta. Uzimana čak i u malim dozama, kurkuma liječi i stoga ju je preporučeno koristiti u svakodnevnoj prehrani. 

KUMIN je aromatičan začin i vitalni je dio ajurvedske kuhinje. Potiče probavnu vatru (agni) u tijelu i poboljšava apsorpciju minerala u crijevima. Utječe na pojavu plinova, relaksira i potiče rad crijeva te povoljno utječe na sve tri doše (vata, pitta, kapha).

KOROMAČ je sladak i trpak a djelovanje mu je takvo da hladi i smiruje sve tri doše. Jedan je od vodećih ajurvedskih začina za poticanje probave a djelovanje na cijeli probavni trakt mu je takvo da je relaksant, djeluje na peristaltiku crijeva, umiruje nadutost i plinove.

SASTOJCI:

  •     6 žličica kurkume
  •     3 žličica sjemena kumina
  •     3 žličice sjemena korijandera
  •     6 žličica sjemena koromača
  •     1 žličica đumbira u prahu
  •     ½ žličice mljevenog crnog papra
  •     1/4 žličice mljevenog cimeta

Smjesu je poželjno dodavati u sva jela, osobito ona od povrća (variva, umaci, jela pripremana u woku...).

Priprema 1:

Količine radite prema navedenim omjerima s time da mjeru žličice umanjite prema mjeri za jedan obrok (npr. 1 žličica kurkume ali tri prstohvata kumina, prstohvat đumbira i sl.) Sjemenke kratko popržite na ulju, dodajte im zatim ostale začine u prahu, promiješajte par sekundi i zatim krenite s kuhanjem tj. dodavanjem sastojaka prema želji i načinu na koji pripremate jelo.

Priprema 2.

Sjemenke u navedenim količinama kratko popržite (na tavi, bez masnoće) i sameljite ih u mužaru. Kada se ohlade, dodajte im ostale sastojke u prahu, promiješajte ih i spremite u suhu, dobro zatvorenu posudu. Načinjenom mješavinom možete začiniti jela po vlastitom odabiru i ukusu. Tako pripremljena i pravilno pohranjena mješavina, može stajati i biti valjana za upotrebu nekoliko mjeseci. 

Prijavi se na naše mailing liste